Su stresne okna sucastou strechy? Kto ma platit ich vymenu?

Zdravim, Byvam v bytovom dome s dvomi bytmi, kde dolne 2 poschodia ma jeden majitel ako byt a horne dve zas vlastnim ja. Oficialne to je bytovy dom s dvomi bytmi na katastri. Nemame spravcu ani fond oprav. Chceme rekonstruovat strechu. Lenze, som zistil, ze stresne okna su v dezolatnom stave a treba ich pri rekonstrukcii vymenit. Taktiez chcem strechu zateplit. Viem, ze strecha sa ma platit spolocne. Ale co okna? Je to moj podkrovny byt a tie okna su priamo v mojom byte. Tie platim ja alebo sa maju naklady na ne delit. A co zateplenie? Ja chcem zateplit, sused asi nie, kedze je to drahe. Tam ked sa nedohodneme tak sa nezatepli? Strecha zateka, ta ma dezolatny stav, tu treba riesit. Okna su plesnive. Kedze je to jediny sused a mame dobre vztahy nechcem tie vztahy pokazit. Ale sucasne chcem mat zateplenu strechu a nove okna. Mam tie okna a to zateplenie zaplatit sam alebo je tam nejaky pravny narok na ich spolucast aj ked nesuhlasia. Som pripraveny to zaplatit sam, ale rad by som vedel ako to pravne je.
Odpovedať
Profilova fotka
Okna su isto na teba tak ako v panelaku. Strecha je na oboch a zateplenie tak to je na ferovosti ale necakal by som polovicu. Ale ved ste vedeni volako v katastri podielovo tak by som skusil podla toho.
Odpovedať
@wolodymyr hej, tie okna som cakal ze platim ja, ale pocul som aj iny nazor, ze su sucastou strechy. Chcem v tom mat jasno. Okna stresne a okna fasadne nie su to iste. Pri vymene strechy treba tie stresne okna specialne zaizolovat. Cize ked sa nemenia okna tak naklady na strechu koli tym klampiarskym pracam a materialom okolo okien su celkom velke a to sa plati spolocne. Ale ked si kupim okna ja, tak montaz okien a klampiarske prace pri vymene strechy nauctuju priamo mne a samotna vymena strechy je lacnejsia. Kedze vsetky tie materialy potrebne sa fakturuju spolu s oknom u dodavatela okna. Preto chcem vediet ako to je pravne tieto detaily, ktora cast je este moje okno a co uz je spolocna strecha.
Odpovedať
Podľa mňa, môžeš byť rád, že druhý spolumajiteľ je vôbec ochotný sa podieľať na oprave strechy. Mnoho ľudí má skôr opačný problém, že sa kôli zamietavému postoju spoluvlastníka nevedia pohnúť ani v prípade nutnej opravy. "Pri vymene strechy treba tie stresne okna specialne zaizolovat." To je myslené ako? Špeciálne? Aby sa nestalo, že druhý majiteľ sa začne viac zaujímať o tu rekonštrukciu strechy a nenájde si firmu s riešením, ktoré pre neho (vás oboch) bude podstatne menej finančne nákladná, avšak mimo tvojich predstáv a požiadaviek. Kto špekuluje, môže na to rýchlo doplatiť...
Odpovedať
@socoban okna su na teba - chces ich tam predpokladam ty - susedovi je jednoduchsie ak by tam bola vsade iba stresna krytina, s cim by si ty urcite nesuhlasil… Zateplenie je napolovicu ako aj strecha… No vyber strechy, typu zateplenia atd to je vec druha - na tom sa musite dohodnut… Nevymyslaj a nevyhadzuj mu na oci ze toto a toto musi ale sa s nim normalne dohodni na zakladnych veciach ako je strecha ci najlacnejsie zateplenie… Nasledne okna ci pripadne lepsie parametre zateplenia si pories po vlastnej osi…
Odpovedať
@socoban okná chce sused alebo ty? Či ako čakáš, že keď si ty vyberieš na tie tvoje okná zlaté kovania, že ti polku sused zacvaká?
Odpovedať
@palinoba Neviem prečo by malo byť zateplenie na 1/2. Strecha je definovaná tak, že sa skladá z nosnej konštrukcie a strešnej krytiny. Jej úlohou je chrániť pred poveternostným vplyvom, odvádzať vodu a brániť jej nahromadeniu. Žiadne zateplenie a ani strešné okná. Tie sú už súčasťou požiadaviek na využitie priestoru pod strechou.
Odpovedať
@frantisekca zateplenie bytoveho domu sa predsa rozratava medzi majitelov podla pomerov vlastnictva. Zateplenie strechy ma iny kluc rozlocitavania? To si akoze zateplenie strechy panelaku platia najvyssie byty?
Odpovedať
@megdesign naucte sa slusne komunikovat. Lutujem, ze som tu cokolvek napisal. Zjavne je tu tazky problem pochopit pisany text. Nejde o to co chcem ale o to, ze chcem zistit aky je pravny stav. Okna zo zlatymi kluckami mi nikto nezaplati, kedze akykolvek spolocny naklad ide podla kluca primerqnych trhovych cien a splnenia minimalnej funkcnosti. Ale to by ste si nesmeli domyslat sprostosti nez nejaku kravinu napisete. Urazate, zhadzujete a menite cely ton vecnej diskusie.
Odpovedať
@palinoba naopak, ja prave chcem mat co najlepsie vztahy a som ochotny to cele zaplatit sam. Ja chcem zateplit aj ked sa nedohodneme. Ja chcem okna. A rozhodne si nemienim kazit vztahy ani nemienim mat nezateplenu strechu. Len som chcel mat v tom jasno, co je spolocny naklad a co moj. Taktiez mi je jasne, ze aj ked zateplenie je dlhodobo vyhodne, tak nie kazdy ma na to peniaze. Proste nenasiel som nikde ako to presne je pravne a chcem vediet ako to je.
Odpovedať
@socoban Zateplenie bytového domu a bytového domu není to isté. Není bytový dom, ako bytový dom. Tu sa jedná o to, že každý vlastník domu je aj majiteľom 1/2 strechy. A strecha je definovaná tak, ako je. Ak sa dohodnú na zateplení a spolufinancovaní, je to jejich vec. Ale právne nárokovateľné to není, keďže to není súčasťou stávajucej strešnej konštrukcie.
Odpovedať
@socoban takže takto. Osobne viem o jednej bytovke, kde sa nedohodli na zateplení s jedným susedom. Takže si zateplili tí, ktorí sa dohodli a tento jeden sused zateplené nemá. Normálne ukončili zateplenie lištami. Takže nič sa nerozpočítava, pokiaľ sa všetci nedohodnú. Právne nemáš určite žiadny nárok na peniaze od suseda na tvoje strešné okná. Strešné okná slúžia tebe, nie susedovi. Povie, aby si si dal plnú strechu a basta. Tá slúži aj jemu, čiže na ňu prispieť musí... Na okná nie. A nechápem čo tu riešiš. Píšeš, že to kľudne zacvakáš... tak o čom? Či chces mať do budúcna "páku" na suseda? Ak nechceš mať pokazené vzťahy zo susedom (čo píšeš, že určite nechceš), ani sa nepokúšaj oháňať nejakým právnym nárokom na jeho príspevok na strešné okná. Za 1. Na to nemáš právny nárok a za 2. Máš po tých tvojich nepokazených vzťahoch... A ako posledné... Či máš právny nárok sa dozvieš u právnika, nie na tomto fóre... A komunikujem slušne. Nikomu nenadávam, normálne sa pýtam. Či čo? Nemám ti onikať?
Odpovedať
@megdesign Takže takto- čo sa týka tvojej komunikácie pozri si svoje príspevky a zamysli sa... Si tu tým známy, ale možno je to u vás bežný spôsob, možno si berieš príklad z parlamentu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dodok 😄
Odpovedať
to zateplenie je diskutabilne, sak aj jemu bude lepsie ked vam to nebude vsetko utekat a kedze je zospodu tak vas v podstate dotuke teplom 🙂 takze ak si aj zateplite, stale ste vy vo vyhode no sak keby mal problem s opravou strechy, treba mu nechat niekde pekne tiect nech sa spameta to je klasicky problem panelakov ale ludia velakrat vymyslaju, ze v ramci toho uz to 🙂 mna na 2 posch nemusi trapit, ze tecie strecha 🙂 alebo ze maju slaby tlak vody ... je to riziko kupy takeho bytu, ze ak nemas normalnych susedov, mas problem
Odpovedať
@shadowmilan sused suhlasi s opravou strechy. Je fajn, normalne sme sa dohodli. O zatepleni strechy sa len rozhoduje a ide o to, ze som sa chcel poradit ako to pravne je, skor nez mu poviem, ze chcem zateplit. To iste okna, bol som v tom, ze to mam hradit ja, ale potom mi bolo povedane, ze stresne okna su sucastou strechy a teda si to mam preverit. Taktiez klampiarske prace na streche v okoli okien sa kalkuluju duplicitne. Raz da kalkulaciu firma co doda okna, druhy raz firma co robi strechu. Toto je napr. vec, ktora mi jasna nie je. Kedze som to nevedel najst na nete tak som sa prisiel opytat sem. Ani omylom nechcem suseda do nicoho tlacit a naopak, ked chcem nieco naviac mam s nim zmouvu, ze ked sa nedohodneme idu len nutne opravy a zvysok platim sam. Ale pointa celeho mojho prispevku je, ze proste som chcel vediet ako sa to standartne riesi, co je spolocny naklad a co nie. Nechcem od neho nic vymahat, o to mi vobec nejde. Ani nechcem ist proti nemu nijako, pomahame si a za ziadnych okolnosti by som proti nemu nesiel. Naopak ma stve, ze tu kazdy automaticky predpoklada na zaklade mojho prispevku taky umysel. Predpokladam, ze ked nieco zaplatim, co zveladi dom tak s tym problem mat nebude. Len z principu povazujem za spravne, aby sa dopredu povedalo a vedelo, ci nejaka vec sa mala platit zo spolocneho. V zdielanom vlastnictve nebudu nikdy vsetky strany spokojne, lebo vzdy je nieco nejakym sposobom nefer. Len treba mat proste jasno v tom, co hovori zakon. Uz len na zaklady tych odpovedi, co som dostal som zistil, ze tu to nezistim. Na otazku zateplenia strechy dostavam uplne rozporuplne odpovede.
Odpovedať
@socoban Ešte raz... Strešné okná nie sú strechou. Druhý majiteľ s nimi nemá čo do činenia a ani povinnosť sa na nich podieľať. Strešné okno slúži na prestup svetla do obývaného podkrovia a na výmenu vzduchu v ňom (poprípade ako prestup na strechu)... Zateplenie strechy (v tomto prípade) taktiež není súčasťou strechy, teda ani tu nemá druhý spolumajiteľ povinnosť sa podieľať na jeho uskutočnení, realizácii. Strecha je definovaná ako: Nosná konštrukcia Strešný plášť Pohľad Ak sa druhý spolumajiteľ bude finančne podieľať na strešných oknách, alebo na tom zateplení, tak to bude len z jeho dobrej vôle. Myslím, že už zrozumitelnejsie sa to nedá napísať...
Odpovedať
Strešné okno je výplň otvoru v šikmej streche. Teda je pochopiteľné, že není strechou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?