Môžme zabrániť prestavbe už existujúcej stavby na hranici nášho pozemku?

Profilova fotka
Na hranici nášho pozemku mala suseda garáž s plochou strechou, jej stena tvorila predel medzi pozemkami. Jednalo sa o čiernu stavbu, no s týmto stavom sme náš pozemok s domom kupovali. Suseda momentálne dom predáva, garáž už je riadne zapísaná v katastri. Dozvedeli sme sa, že budúci majitelia plánujú z tejto garáže spraviť súčasť svojho domu spojením stavieb, konkrétne detskú izbu. Máme z toho obavy z niekoľkých dôvodov - kým doteraz bola na hranici nášho pozemku úžitková stavba, teraz tam má byť stavba obytná, čím sa naručí naše súkromie, akékoľvek zvýšenie tejto stavby nám bude tieniť na pozemok a aj na náš dom, akýkoľvek previs, odkvapová rýna zo strechy a pod. by bola už nad našim pozemkom, pričom pozdĺž steny, na našom pozemku, mám výsadbu okrasných drevín, ktorým by bol znemožnený rast a pod. Rovnako sme na hranici pozemku plánovali dobudovať drevený altán, na ktorý máme už základy a prestavbou garáže by nám to nebolo umožnené. Aj za predpokladu, že susedia neplánujú okno do našej strany, dá sa spraviť len spredu max. pol metra od nášho pozemku. Rozostup medzi našim domom a ich stavbou by bol asi 4 metre. Moja otázka znie, či máme možnosť brániť sa proti takej rekonštrukcii, resp. či sa bude brať do úvahy náš nesúhlas, aj keď sa bude jednať o rekonštrukciu už existujúcej stavby? Samozrejme nám záleží mať dobré vzťahy so susedmi, ale na dom aj záhradu sme vynaložili nemalé finančné prostriedky a boli by sme neradi, keby sa trvalo znížil náš komfort bývania... Foto pre predstavu, v ľavo je vidno okraj nášho domu a v pravo, tá stena, je stena samostatnej garáže, ktorú susedia plánujú dobudovať ako súčasť svojho domu.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@sassannka tento problem ma dve roviny. Zacnemou tou druhou - susedske vztahy. pises "Samozrejme nám záleží mať dobré vzťahy so susedmi, .." a zaroven "na dom aj záhradu sme vynaložili nemalé finančné prostriedky a boli by sme neradi, keby sa trvalo znížil náš komfort bývania... " tu ti nikto neporadi kde je ta tvoja hranica ked to nebudes riesit a kde ti to uz bude vadit a obmedzovat ta. To si musite zvazit sami. Otazka - viete uz ako bude vyzerat ta "rekonstrukcia"? bude sa riesit nejaka nadstavba? pises ze okna nebudu, takze sa fakticky nezmeni nic z hladiska bezneho pouzivania. Rovina pravna - ak chce niekto prerobit garaz na bytovy priestor legale, urcite k tomu potrebuje pravoplatne SP kde sa ako ucastnici konania budete moct vyjadrit
Odpovedať
Profilova fotka
Mozu to nechat iba v sucastnom stave .. nesmie nic pretrcat nad tvoj pozemok. Ja mam garaz ktorej strecha pretrcala k susedom tak som kupil a aj oni tak kupili kks a aka kowbojka z toho ... teraz som menil zhodil strchu a budem ju celu burat nech sa nehadam ale keby som nedaval dole strechu museli by trpet sucasny stav no rekonstruovat som nemohol
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 Vychádzame z toho, že pozemok sme kupovali v stave, kedy stavba na jeho hranici bola a my sme to samozrejme museli rešpektovať. Už z fotky je zrejmé, ako nám tieni. Dom, ku ktorému chcú garáž spojiť má šikmú strechu, garáž v súčasnom stave rovnú. Z toho predpokladám, že logicky musí prísť k prestavbe tých striech a najpravdepodobnejšie pôjde stavba vyššie, čo už fakticky zmení veľa. Jednoducho teraz mám na hranici pozemku garáž, neskôr tam môže byť dom a to mi vadí. Už aj z hľadiska súkromia - za rohom ako máme altánok s posedením by susedia mali okno obytnej miestnosti. Hýbem sa zatiaľ v hypotetickej rovine, s novými susedmi sme sa ešte nerozprávali, informácie o prestavbe máme od pôvodnej vlastníčky. Samozrejme sme pripravení vyjadriť pred susedmi aj stavebnou komisiou náš nesúhlas s akýmkoľvek zásahom, ktorý zvýši výšku existujúcej stavby alebo ju zmení na dom. Rekonštrukcia sa v tomto štádiu dá spraviť tak, aby nezasahovala do našich práv, majú napríklad možnosť spraviť dostavbu z druhej strany a garáž ponechať tak, ako je, alebo ju aj zvaliť a ponechať priestorovú normu. Skôr ma zaujíma, či máme šancu uspieť v obrane pred takým zásahom.
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr Ďakujem za odpoveď. Nám by určite najviac vyhovovalo, aby tá garáž ostala bez zmeny. Tá stena od nás bola neomietnutá, museli sme ju opraviť na vlastné náklady, keď sme chceli trochu slušne fungovať. Máte tú garáž na hranici alebo je medzi ňou a susedom plot? Zaujíma ma, keby sa sused predsalen rozhodol garáž zvaliť, či má povinnosť bezprostredne zabezpečiť náš pozemok plotom. Z tej jeho strany by ostal odokrytý a hrozil by pohyb neželaných osôb k nám. Okrem iného máme malé deti, ktoré sa často hrajú vonku a získali by tak prístup na stavenisko, čo by mohlo byť nebezpečné.
Odpovedať
@sassannka ten tien je z vasho altanku. Z mura suseda je tien ledva do polovice pravej kolaje pre auto... Tomuto hovoris tienenie? Viac tienia tie stromy od neho... Tie mu tiez budes kazat spilovat, ak podrastu?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Ten strom pôjde preč 100%, pretože je cez celú záhradu... Suseda je staršia žena, vdova, roky sa tam o to nikto nestará, my sme len priebežne orezovali konáre, ktoré nám prevísali. Ten múr je garáž, ak to bude vyššia stavba, samozrejme bude dosah väčší. Hádam si nemusíme teraz počítať na metre štvorcové, či nám viac tieni náš látkový altán, alebo už očistená, bývalá čierna stavba od susedov.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Ešte len dodám, že som použila fotku z leta, ktorá bola robená náhodne a jej účelom nebolo demonštrovať, aký tieň nám vrhá stavba na hranici pozemku. Samozrejme to vyzerá v priebehu dňa aj inak. Bola by som rada, ak by sa držalo témy, ak by som chcela štipľavé komentáre a zľahčovanie, viedla by som túto diskusiu na Mordom koníku, nie tu.
Odpovedať
Cize jeho garaz ti vadi, jeho pristavba ktoru si este nevidela ti vadi ale plotik na jeho naklady by ti nevadil... super. To ze on zainvestoval “nemale financne prostriedky” ta netrapi. Ale to, ze si ty zainvestovala “nemale financne prostriedky” tak to teda nie! Super. K teme. Ak bude sused rekonstruovat, budete ucastnik konania. Kedze ta garaz tam uz je, odstupy nebudu skumat. Mozno tak presvetlenie ale to je len pri bytovych priestoroch - pozemok nema narok na presvetlenie (nikde to nieje uzakonene - uz tu taka tema bola). Vo finale mu to budete moct zneprijemnit ale ak splni vsetko tak mu okresny urad SP potvrdi :) Samozrejme dovi susedske vztahy. Toz tak :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjahoda Treba čítať s porozumením. * garáž, ktorá stála na hranici pozemku, už keď sme ho kupovali, mi nevadí * to, že sme susedinej garáži robili omietku a fasádu tiež nikomu nevadilo * pokiaľ viem, nepísaným pravidlom je, že každý vlastník robí len jeden plot. My máme náš z jednej strany spravený, zrekonštruovaný. Prednú stranu od susedy sme tiež spravili, zrekonštruovali. Ostala ešte zadná strana, kde má suseda nejaké azbestové platne či čo, polorozpadnuté, nevyzerajú esteticky, žiaľ, nemáme peňazí nazvyš prerobiť aj tú stranu, ktorá patrí k susednému domu, keďže protilahlú stranu majú plot susedia, ktorí bývajú obdom. * keď susede odletel azbestový šindeľ zo strechy počas víchrice, zabodol sa nám do fasády (zateplenia) a poškodil omietku, to mi síce vadilo, ale opravili sme to na vlastné náklady * ak nový vlastník zhodí garáž a ostane nám tým nezabezpečený pozemok, to už mi vadiť bude * ak sused bude chcieť navýšiť existujúcu stavbu, to mi tiež vadiť bude * ak bude chcieť sused využiť túto drobnú stavbu na hranici našich pozemkov na trvalé bývanie, to mi tiež vadiť bude Takže keď si to zhrnieme, to, že my orezávame cudzie haluze, omietame cudzie steny, budujeme cudzie ploty a na vlastné náklady odstraňujeme závady, ktoré vznikli neudržiavaním susednej stavby je v poriadku. Ale ak nechceme súhlasiť s rekonštrukciou stavby na hranici pozemku a bojíme sa o našu bezpečnosť, ak by pozemok mal ostať odokrytý máme byť zlí?
Odpovedať
@sassannka Tiež sa prikláňam k marekovmu názoru ... Tiež vynaložili nemalé finančné prostriedky na kúpu domu. A nemôžu sa riadiť len podľa Vás ... V prvom rade by som prestal robiť paniku, stres ... Nových susedov pozvite na grilovačku a počas toho problém predebatujte (to ber len ako návrh) aby bolo jasné, čo chcú a nechcú robiť a ako moc je to reálne ... Lebo riešiť niečo na základe nejakého "dozvuku" je mimo ... A teraz k faktom - stavba je už zapísaná, odstup nikto riešiť nebude - ako sa píše vyššie, na prestavbu bude sused potrebovať stavebné povolenie, ktorého budete účastníkom. - stavebný úrad môže dať povinnosť vypracovať staviteľovi svetelno-technický posudok, ktorý bude riešiť, ako moc Vám jeho zmeny zatienia obydlie :) Ale ako sa písalo vyššie, bude sa riešiť tienenie domu a nie tienenie príjazd ovej cesty. - ak sa rozhodne garáž "zvaliť" tak povinnosť stavať plot nemá absolútne žiadny ... Je to len vecou dohody, ak sa rozhodne, že tam plot nechce nemáte akúkoľvek páku ho prinútiť, aby ho postavil alebo aby Vám naňho prispel čo i len korunu. Navyše, ak s plotom nebude súhlasiť, tak ho ani nemôžete postaviť na hraničnej čiare, ale musíte ho postaviť na svojom pozemku tak, aby nezasahoval do jeho. Čiže ak jeho dom stojí presne na hranici, tak plot môžete stavať tak, aby sa o "súčasnú garáž" len oprel, tj pár CM vám to zo záhona ukrojí ... Ale to píšem samozrejme len čisto hypoteticky ... - Ak by sa sused rozhodol, že tvar stavby zachová, aj strechu len vymení a nechá plochú a dá si tam okná smerom na ICH pozemok, tak proti tomu nezmôžete samozrejme vôbec nič ... A teda sám neviem, ako by Vám to znížilo komfort - jediný argument vidím v tom, že by mal okno z obytnej miestnosti blízko Vašej terasy, ale to je nič moc argument, pretože jemu môže rovnako Vadiť Váš altánok ... Ako píšem, je to ťahanica ... Ak to začnete riešiť oficiálne sťažnosťami a žiadosťami o posudky a čo ja viem čo, na dobré susedské vzťahy môžete v podstate zabudnúť, Preto sa neunáhlite a skúste sa najskôr porozprávať po dobrom :)
Odpovedať
@sassannka A teda ešte k Vášmu poslednému príspevku - ploty ste budovať nemuseli a stále nemusíte - nie je to nikoho povinnosť. Ak sa Vám nepáči, že ich budujete za svoje peniaze, tak ich nepostavte. - rovnako omietnuť susedovu stenu - bola to ich požiadavka ? Vy ste to chceli mať také, môžete byť vôbec radi, že Vám to sused dovolil. Opäť je to Vaše rozhodnutie - haluze tiež orezávať nemusíte, nahláste to na úrade, pošlú výzvu s hrozbou pokuty - keď Vám nabudúce odletí škridla zo susedovej strechy, oslovte ho, určite má domovú poistku a tá Vám to zaplatí ... Ak ste tak neurobili, opäť to bolo Vaše slobodné rozhodnutie ... - ak sa Vy cítite ohrozený, má za to platiť sused ? - a znova tá otázka, ak garáž zrekonštruuje tak, ako je, zachová jej rozmer, plochú strechu a pribudnú mu okná len smerom na jeho pozemok = prečo Vám toto vadí ? Mne by na jeho mieste vadil Váš altán, pri hranici pozemku ... Obávam sa, že ak ste chceli až také súkromie a také "netienenie" od suseda, mali ste si kúpiť citelne väčší pozemok ...
Odpovedať
@sassannka to je jedno. Nejde o stiplave slova. Ako bolo napisane, tebe vadi, ze on chce zobitnit garaz, jemu mozno bude vadit, ze mate altan oprety o jeho mur... Nikde nieje napisane, ze na tu garaz chce da A strechu, alebo valbu... Strom pojde dole, lebo je cez celu zahradu... ale nezabudaj, ze jeho zahradu.... a ked on tam ten strom bude chciet mat, dolu nepojde... pokial nieje nebezpecny /sprachniveny, zhnity, na spadnutie,.../ Tiez mam ten pocit, ze si myslis, ze si spravis vsetko podla seba a na inych nehladis. Nechcel by som ta veru za susedu... :-x Pozvi nivych susedov na grilovacku, flaska cerveneho a dohodnut sa. Nie hned sa branit proti nejakej rekonstrukcii, ktora este ani nevies, ci bude...
Odpovedať
Článok sa načítava...
A naozaj to ber skorej ako dobré rady. Ja neviem,čo je to dnes za móda, že ešte ste sa ani nevideli a už sa pripravujte čo na neho môžete zákonne vytiahnuť a už píšete, čo mu budete a nebudete tolerovať ... Z môjho pohľadu môžete mať akokoľvek krásny a veľký dom, ale dobré susedské vzťahy nič nevynahradí ... A začínať hneď takto z ostra naozaj nič neprinesie ... Ako by ste sa Vy zachovali, kebyže dáte kopec penazí za dom, ktorý je už Váš a ešte ste sa tam ani nenasťahovali a už suseda rieši, čo jej všetko bude vadiť a čo všetko má sused rešpektovať, aj keď sa to neopiera o žiadny zákon (výrub stromu, budovanie plota, nezobytnenia garáže atď) ... Radi by ste ju určite nemali ...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Ja predsa vôbec neriešim strom, o ňom si písal ty, je mi úplne ukradnutý, rovnako ako všetko, čo bude v odstupe od nášho pozemku. Riešim to, čo má byť na hranici. Plus altánok o žiadny múr opretý nemáme, stojí samostatne a viď vysvetlenie nižšie. @lubk0 V prvom rade, financie ešte nevynaložil žiadne, pokiaľ viem, suseda ešte žiadne nemá :-D A nechcem, aby sa riadil podľa nás, ale podľa platnej legislatívy. Preto sa pýtam, či v rámci nej môžme znemožniť prestavbu. Suseda samozrejme žiadnu domovú poistku nemá a samozrejme haluze nad našim pozemkom radšej zrežeme, ako by sme sa mali kvôli tomu naťahovať :-) Náš altán momentálne nemá komu prečo vadiť, nie je to stavba, len kovová konštrukcia a keď si lepšie pozrieš foto, vôbec sa neopiera o ich garáž, ani ju neprevyšuje, ani nezasahuje k nim do pozemku a hlavne ho z ich pozemku ani nevidia :-). Inak sranda, taký altán by Ti vadil, ale ak by sused na hranici s tvojim pozemkom prestavoval dom z garáže, to by si skákal radosťou :-) Okrem iného, my sme tiež dom kupovali, rekonštruovali, budovali záhradu. A ver, že sme volili uvážlivo. Ak by som chcela, aby náš pozemok susedil s domom, pohli sme dať zhruba o 30 000€ menej za radovku... Volili sme samostatne stojaci dom z dôvodu zachovania súkromia a radi by sme boli, ak by to tak aj ostalo. A z ponuky, ktorá bola k dispozícii, nám tento náš pozemok najviac vyhovoval. S garážou na hranici. Opakujem, s garážou, nie s domom. Nechcem robiť paniku, ani stres, len zisťujem možnosti, aby sme sa mohli so susedmi kľudne porozprávať ešte predtým, ako vyložia financie za projekt, ktorý neschválime. Samozrejme, ak na to budeme mať právo ho neschváliť. Preto tu kladiem tú otázku a hľadám odpovede od niekoho, kto to už riešil, nie polemiky o tom, prečo by mi to malo vadiť... Otázka znova bola, či môžem nesúhlasiť s tým, aby drobná stavba, ktorá stojí na hranici nášho pozemku, bola prestavaná a využívaná na bývanie. Páni sorry, ste úplne mimo. my sme našej susede pomáhali so všetkým, čo sme vládali. Odhŕňali sme jej sneh, hasili čo sa dalo, rekonštruovali tiež, aj keď to nebolo naše, ak bolo treba, zaviezli sme ju k lekárke. Fakt neviem a nezdá sa mi v poriadku, že si dovolíte takto nás ako susedov posudzovať. My nie sme povinní súhlasiť s každou úpravou, ktorá sa môže udiať a zvlášť, keď si myslíme, že to obmedzí náš komfort. Tak si fakt dajte pohov, nesúďte nikoho, v koho topánkach nechodíte, koho nepoznáte, komu nevidíte do taniera a sústreďte sa na pointu. To vy tu namiesto rady skáčete a hľadáte problémy. Znova a naposledy, pýtala som sa, či môžme nesúhlasiť s prestavbou garáže, ktorá je na hranici s našim pozemkom, na obytnú stavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Robím to s dobrým úmyslom, chcem, aby sme sa doma pripravili na všetky možnosti. Ak príde k tomu, že sa nás susedia budú pýtať, chcem, aby sme im povedali náš postoj k veci a už ho nemenili, čím aj im ušetríme ďalšie nepríjemnosti. Vychádzam zo skúseností z blízkeho okolia, kedy suseda kamarátky najskôr ústne potvrdila, že súhlasí so stavbou bližšie k jej pozemku, potom si to však rozmyslela a kamarátka prišla o zaplatený projekt a rovnako z opačnej skúsenosti od iného známeho, ktorý síce povolil stavbu, ale bola vyššia, ako sa dohodli, s inou strechou a odkvap im zasahoval do pozemku... Oni budú stavať, môžu robiť zmeny, spraviť projekt prípustný pre obe strany, kdežto keď sa postaví niečo, čo nám nebude vyhovovať, bude nás to škrieť celý život. Nerozumiem, čo je na tomto postoji nepochopiteľné.
Odpovedať
@sassannka - Váš altánok, by mi vadil len v kontexte, že by som kvôli nemu nemal budovať okno na svojej stavbe :) Inak by mi bol samozrejme celkom ukradnutý ... - a áno, samozrejme, že môžete nesúhlasíť. Nesúhasiť môžete aj s tým, že je Fico premiér, to len ako príklad :) - nikto z nás nás nesúdil - pomáhali ste susede nezištne, či už zo stromom, alebo nenahlásením, že jej jej škridla zničila Vašu fasádu ale tu ste to spomínali v kontexte, ako by ste to robiť museli ... To je celé, čiže treba troška čítať s porozumením ... Ale teraz k pointe veci ... - Váš nesúhlas, je úplne irelevantný, pokiaľ nový sused bude konať v medziach stavebného zákona. Argumenty, ktoré používate (väčší tieň na Váš trávnik, zníženie komfortu) neobstoja, pretože zákon s ničím takým neuvažuje. - sused samozrejme nemôže nič stavať nad Vaším pozemkom, bez Vášho súhlasu. Takže ak je naozaj presne na hranici a nemá u Vás už žiadne CM, tak nemôže od Vás ani zatepliť a ani spraviť strechu s presahom, pokiaľ mu to proste nedovolíte ... - sused si samozrejme môže umiestniť okno na stavbu, kde len chce, ak nie je smerovaná na Váš pozemok ... Tj tomuto nemáte ako zabrániť. A teraz k tomu reálne prípadu = aj keby sused z nejakého dôvodu neuspel z prepisom garáže na obytnú plochu a súčasť domu, určite mu nezabránite v rekonštrukcii garáže a vybudovaniu okna či okien, ktoré smerujú na jeho pozemok. Rovnako mu určite nezabránite, aby takúto garáž spojil s domom, pokiaľ neporuší nejaké iné ustanovenia alebo VZN ako je percentuálna zastavanosť pozemku. Aj keby to stále bolo evidované ako garáž s užitkovou a nie obytnou plochou, ako mu zabránite, aby tam nespravil izbu a nebýval tam ? Na toto nemáte žiadnu páku. Takže aby som to zhrnul Ak sused neprejde na Váš pozemok, môže si garáž zrekonštruovať a to dokonca aj tak, aby tam býval a nemáte možnosť, mu v tom zabrániť ... Ak bude chcieť nadstaviť a svetelno technický posudok nepreukáže zásadný negatívny vplyv na dopad svetla do Vášho "DOMU" tak s tienením na Váš pozemok opäť neuspejete. V každom prípade môžete susedovi robiť nepríjemnosti a môžete celé konanie natiahnuť a následne sa kľudne aj voči rozhodnutiu odvolať ... To všetko suseda zdrží ... Vo finále však bude vedieť spraviť to, čo som vyššie popisoval, čiže Váš neželaný stav tak ako tak nastane akurát s tým rozdielom, že zo suseda si spravíte nepriateľa a Váš komfort bývania sa poníži nie len o menej svetla na trávniku ... Ak tam už raz stavba stojí a je zapísaná na katastri, ťaháte v tomto prípade za kratší koniec a sused s tým môže "vybabrať" rôznymi spôsobmi. Preto sme tu písali, že je lepší dohovor ako tieto "oficiality" ...
Odpovedať
@sassannka Tak viacerý sme tu len nechápali štýl, akým to píšete a čo konkrétne Vám vadí. Áno, aj mne by vadilo, ak by chcel niekto len tak zasahovať do môjho pozemku. Aj mne by vadilo, ak by mi zatienili miestnosti v dome. To je všetko pochopitelné. Len v rámci slušnosti by som určite žiadnemu susedovi nezakazoval, aby si zobytnoval svoju garáž, pokiaľ by mi do dvora nechcel robiť okno. To je celé ...
Odpovedať
Profilova fotka
@sassannka je to o ludoch. ak vam bude chciet robit napriek, mozte aj vy jemu. ja osobne by som si ale vas, ako suseda, s ktorym mam mat stenu svojho domu na spolocnej hranici pozemku, nechcel pohnevat. som s vami v tomto probleme. prisposobivejsi by mal byt ten, ktory pride ako druhy. bud bude akceptovat sucasny stav, alebo zmenu uskutocni az po vasom suhlase. zmena pouzitia priestorov bez zmeny dispozicie by ma netrapila (garaz-detska). pristavba, nadstavba, okna, strecha. nato potrebuje suhlas, ak sa nemylim.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Ospravedlňujem sa, asi píšem chaoticky, som unavená. @martin153 Ďakujem.
Odpovedať
"...porozprávať ešte predtým, ako vyložia financie za projekt, ktorý neschválime." bhahahahah ty nic schvalovat nebudes :D citaj s porozumenim (ako si odporucala mne) - budete sice dotknuti v stavebnom konani (ak onho poziada) ale aj splnia vsetky nalezitosti tak to stavebne dostanu. A naozaj sa nikto nebude pytat ze ci to schvalujes alebo nie :D "Otázka znova bola, či môžem nesúhlasiť s tým, aby drobná stavba, ktorá stojí na hranici nášho pozemku, bola prestavaná a využívaná na bývanie. " nesuhlasit mozes, ale zabranit mu v tom nemozes (ak splni vsetky projekcne nalezitosti).
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjahoda Prosím ťa vysvetli mi, aké sú tie náležitosti. Nerozumiem tomu. Prešla som stavebný zákon letecky, 7 metrová vzdialenosť medzi obytnými stavbami nebude dodržaná, nechce sa mi to krokovať, ale teraz je tam asi 4, max. 5 metrov rozostup medzi našim domom a ich garážou, z ktorej by mal byť dom. O stiesnené podmienky sa podľa môjho názoru nejedná, keďže je možné pristaviť dom aj s dodržaním dvojmetrovej hranice od nášho, či susedovho pozemku (z druhej strany). Aké ďalšie náležitosti by mali splniť, keď nie minimálny rozostup? Zdôvodni prosím, prečo by som nemohla nesúhlasiť. Mám na hranici svojho pozemku samostatne stojacu garáž. Drobnú stavbu. Neobývanú. A má tam byť dom. Fakt sa pýtam a chcem vedieť, aké náležitosti musia splniť, aby im bola umožnená táto výstavba aj napriek nášmu nesúhlasu?
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjahoda projekcne? skor zakonne. Čo je zmena účelu využitia priestorov Stavbu alebo časť jej priestorov možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí (resp. v stavebnom povolení). Kolaudačné rozhodnutie presne určuje, na aký účel a za akých podmienok sa môžu priestory používať. V prípade, že má dôjsť k zmene účelu využitia priestorov, je potrebné požiadať Stavebný úradu o vydanie rozhodnutia. Za zmenu účelu využitia priestorov sa považuje: zmena spôsobu ich užívania zmena spôsobu užívania ich prevádzkového zariadenia zmena spôsobu alebo podstatné rozšírenie výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie Ako prebieha zmena účelu využitia priestorov Konanie o zmene užívania stavby alebo priestorov začína Stavebný úrad na základe písomnej žiadosti. Prílohami tejto žiadosťami sú okrem potrebnej dokumentácie aj stanoviská alebo vyjadrenia orgánov štátnej a verejnej správy. Do konania budú stavebným úradom podľa uváženia prizvaní: Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Okresné riaditeľstvo hasičského a záchranného zboru, inšpektorát práce, zainteresované subjekty – susedia, dotknuté osoby a pod. Ak si to úrad vyžiada, je potrebné k žiadosti priložiť aj výsledky meraní prostredia budov (napr. hluk, osvetlenie a pod.). Žiadateľ by mal mať projektantom vypracovaný aj projekt nového stavu. Celý proces je pomerne náročný a bežne môže trvať 2 až 4 mesiace, v náročnejších prípadoch aj dlhšie. Podľa výsledkov konania vydá stavebný úrad záväzné stanovisko k zmene účelu využitia priestorov. Až po vydaní kladného stanoviska je možné sa v procese otvorenia novej prevádzky posunúť ďalej a podať žiadosť o uvedenie priestorov do prevádzky na príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Odpovedať
@sassannka pokiaľ ja viem, ak je garáž súčasťou domu, musia byť dodržané riadne odstupové vzdialenosti. Len samostatná garáž môže byť na hranici pozemkov. Tak nám to bolo kedysi, v prípade prvého pozemku povedané, my sme mali vtedy navrhnutý dom, ktorého súčasťou bola aj garáž a teda sme museli dom osádzať v zmysle odstupových vzdialeností. Keby sme mali extra dom a extra garáž, mohli sme sa garážou prasknúť susedke na hranicu a ani by nepiskla. Takže, ja to vidím tak, že aj vo vašom prípade toto schodné nebude. Poinformuj sa priamo na vašom stavebnom úrade.
Odpovedať
Ja si myslim, ze to trochu zvelicujete, ako Vam moze zmena garaze na detsku izbu poskodit sukromie? Okno na tu stenu, ktora je hranicna aj tak nebudu moct dat. Ked vidim tu garaz a tiez, aj keby strechu zmenili na sikmu nebude to nejak extra viac tienit. Problem ale pri zmene strechy moze nastat pri presahoch a v tom, ze Vam by tam potom padal na dvor sneh z ich strechy. Ja by som na Vasom mieste pockala na projekt, pripadne si dohodla vopred stretnutie s novymi susedmi a normalne slusne a pokojne by som sa s nimi porozpravala o Vasich obavach a snazila sa dohodnut, tak aby aj oni aj Vy ste boli spokojni.
Odpovedať
@jabadaba ved ich susedia podla vsetkeho idu prerabat existujucu legalnu stavbu, takze vsetko co uvadzate pre nich neplati, to sa tyka novych stavieb.
Odpovedať
@sassannka na zmenu dokončenej stavby susedia musia mať stavebné povolenie.. Ako vlastníci susedného domu dotknutého plánovanou zmenou susednej dokončenej stavby (jej prístavba s následnou zmenou účelu užívania časti stavby na bytovú) budete v stavebnom konaní o zmene stavby účastníkmi konania. V tomto konaní budete si môcť uplatniť námietky..a vysloviť aj svoj nesúhlas.. Podľa môjho názoru však stavebný úrad novým vlastníkom exist. RD takúto zmenu susednej stavby nepripustí, nakoľko bude zrejme v rozpore so stav. zákonom a vyhl. a predpismi..
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba Tá garáž je teraz samostatne stojaca, ale má byť prepojená z domom a zmenená na obytnú miestnosť. @klara321 Teraz máme susedin obytný dom zhruba 3-4 metre od pozemku, takto bude na hranici pozemkov... Ak by som chcela mať susedov dom hneď vtesnaný vedľa nás, tak kúpim lacnejšiu radovku a nebudujem dom samostatne stojaci. Súkromie je pre mňa prvoradé, každý máme hranicu niekde inde, ja by som nedokázala žiť na dnešných moderných parcelách kde si každý vidí do dvora a počuje čo iný hovorí. Podľa toho sme nehnuteľnosť aj kupovali. Ale samozrejme, dúfam, že situácia bude úplne iná, v podstate vyčkávame, len zisťujem možnosti. @janetbla Ďakujem. Dúfam, že situácia bude úplne iná a susedia sami pri detailnejšej obhliadke zistia, že takéto riešenie by nebolo dobré ani pre nich (stavby majú rozdielnu výšku osadenia, rozdielnu kvalitu atď).
Odpovedať
Nechcem odbočovať od nastolenej témy a problému sassannky s prestavbou susedového domu, ale nadá mi, aby som nepoukázala na náš problém zo susedovým domom. Viacej než tridsať rokov máme legálne postavený dom na hranici pozemkov. Stavebný úrad v Trenčíne a potom i Krajský úrad v Trenčíne povolil i bez nášho súhlasu susedovi stavbu domu 2 m od steny nášho domu, čiže od hranice so vysunutou strechou k našej stene 1,20 m. To by ani, tak nevadilo keby nedochádzalo v zime k zosuvu snehu formou lavíny na našu stenu, k základom i do nášho zadného vchodu. Dva roky sme so Stavebným úradom v Trenčíne riešili zabezpečenie strechy ďalšími snehovými zábranami, ale márne. Keďže sme nepochodili na stavebnom úrade, tak sme sa obrátili na Okresný súd v Trenčíne a potom aj na Krajský súd v Trenčíne. Môžete hádať ako sme dopadli. Spravodlivosti sme sa nedočkali len sme museli spravodlivo zaplatiť súdne trovy.
Odpovedať
Profilova fotka
@hedviga To mi je ľúto :-|
Odpovedať
@sassannka Ospravedlňujem sa, že som vstúpila do tejto diskusie, ale chcela som poukázať na korupciu v tomto štáte, ako rozhodujú skorumpovaní štátni úradníci i skorumpovaní sudcovia. Bežní slušní, poctiví ľudia nemajú šancu. Toto je vizitka Stavebného úradu Trenčíne, Okresného aj Krajského súdu v Trenčíne.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?