Máme spor so susedmi. Ako to riešiť?

Profilova fotka
chcela by som sa poradit, ako riesit nasledovnu situaciu. Riesime problem s kurenim a teplou vodou. Je 7 bytov. Nas byt je na uplnom konci rozvodnej vetvy. Minuly rok nastal problem s teplovodnym potrubim, bola potrebna rekonstrukcia, na ktoru vsak neboli peniaze. Spravca a zaroven dodavatel tepla dal ultimatum, ze bud spolocenstvo vlastnikov necha potrubie rekonstruovat, alebo posledne dva byty (teda aj nas) odstavi od tepla. Zvysni 5 susedia boli proti rekonstrukcii. Nakoniec sme sa teda odpojili a zacali kurit na elektrinu na vlastny kotol. Toto kurenie je vsak niekolkonasobne drahsie ako boli dovtedajsie naklady na kurenie a platime ovela viac ako vsetky ostatne byty. Ale nejako sme sa s tym zmierili. Teraz nastala rovnaka situacia s teplou vodou. Prvych 5 bytov teplu vodu ma, posledne dva nie. Zas je potrebna rekonstrukcia, ale susedia nie su ochotni si zobrat pozicku a vo fonde oprav nie je dostatok penazi. navrh spravcu a dodavatela bol, ze nase byty odpoji a zaplati nam kupu bojlerov, ale pracu si zaplatime my ako vlastnik bytu. Mne sa toto riesenie vobec nepaci, lebo na elektrine zaplatim zase viac ako za dodavku teplej vody. Navyse uz to kurenie vedenie ledva utiahne (nie v byte, ale mimo bytu). Ti susedia, ktori teplu vodu maju sa tvaria, ze je to len nas problem a ze ked ich 5 hlasuje proti rekonstrukcii, tak je to len nas problem. Podla mna toto nie je standartna, ale havarijna situacia a teda aj pristpovat by sa k tomu malo inak. Ten dalsi sused, ktoreho sa to priamo tyka je spokojny, ze mu zaplatia bojler, lebo vraj on teplu vodu nepotrebuje, aj tak sa sprchuje v praci ]-( Ako mam danu situaciu riesit? Nemozme predsa ostat bez teplej vody, poctivo si vsetko platime a teraz mame doplatit na debilitu susedov a to, ze sme posledny byt? Riesi taketo situacie zakon? Dakujem za kazdu pomoc
Odpovedať
pietra toto je situacia, ktora ohrozuje vas byvanie a ostatni vlastnici vam nemozu branit v tom, aby ste byvali na "standardnej" urovni. mas dve moznosti (mozno ma napadne viac) ako to riesit: suhlasit s tym,ze ok, budete mat bojler,ale ostatni vlastnici vam budu doplacat naklady na ich vysku (aby ste mali naklad na kubik teplej vody rovnake) alebo sa budete musiet obratit na sud a ziadat sud,aby zaviazal ostatnych vlastnikov k tomu,ze musia suhlasit s rekonstrukciou, kedze ide o havarijny stav a vy ste dlhodobo poskodzovani (zakon to riesi, neviem presne kde, sorry nie som pravnik). ak pojdete cestou sudu (resp. budete ostatnym "hrozit" takym postupom), tak by som si este vymahlala naklady za to vlastne kurenie.
Odpovedať
inak je to podobne ako pripady, ked susedia nechcu suhlasit s opravou strechy,lebo priamo im netecie do bytu.
Odpovedať
Profilova fotka
tin, sud napadol aj mne, lenze ten sa moze vliect velmi dlho a dovtedy budeme bez vody? :-p =-) v pondelok ma byt velka schodza aj so spravcom, tak sa chcem na nu pripravit S kurenim uz nic nezmozeme, kedze sme im to minuly rok podpisali. No boli sme hlupi, ale to sme tiez boli v kritickej situacii, lebo bud sme mali platit za dodavku tepla, aj keby dodavane nebolo (merace na radiatoroch nie su), alebo im to podpisali a za teplo uz spravcovi neplatili. Ale nedostali sme ani cast nakladov suvisiacich s prechodom na vlastne vykurovanie ja som z toho taka nestastna :-(
Odpovedať
skusim najst tie paragrafy a potom to sem napisem (ale uz sa mi dieta budi,t akze neskor, alebo zajtra)
Odpovedať
Profilova fotka
nevie nikto poradit, na aky zakon sa mozem odvolat?
Odpovedať
ahoj, prepac, zabudla som :-| pozerala som, ale neviem najst nic konkretne, v podstate je to forma diskriminacie, ked nemozes mat podmienky ako ostatni vlastnici.
Odpovedať
No, zakon o vlastnictve bytov a nebytovych priestorov 182/1993 Z.z. v par. 10 hovori v bode 3) Z fondu prevádzky, údržby a opráv sa financujú výdavky spojené s nákladmi na prevádzku, údržbu a opravy spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a priľahlého pozemku, ako aj výdavky na obnovu, modernizáciu a rekonštrukciu domu. - je tu jednoznacne povedane, ze peniaze z FO sa pouziju na opravy spolocnych casti domu/rekonstrukciu Takze sa odvolaj na ten isty zakon, par. 11, bod 5, a argumentuj, ze ostatni vlastnici svojim konanim/cize nekonanim zasahuju do tich vlastnickych prav tak, ze ta obmedzuju a v konecnom dosledku poskodzuju. Ziadaj, aby bol havarijny stav prednostne rieseny, napr. zobratim si uveru a jeho splacanim zvysenymi prispevkami do fondu oprav. Ak nebudu suhlasit (co asi nebudu), budes sa asi musiet obratit na sud. Tu je cely bod 5: Ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome svojím konaním zasahuje do výkonu vlastníckeho práva ostatných vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov v tomto dome takým spôsobom, že obmedzuje alebo znemožňuje výkon vlastníckeho práva tým, že hrubo poškodzuje byt alebo nebytový priestor, spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, spoločné nebytové priestory, príslušenstvo alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome, alebo neplní povinnosti uložené rozhodnutím súdu, môže súd na návrh spoločenstva alebo niektorého vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome nariadiť predaj bytu alebo nebytového priestoru. Takze by si mala iniciovat stretnutie spolocenstva vlastnikov so spravcom a navrhnut hlasovanie za rekonstrukciu rozvodov. (pozri si ten zakon, z ktoreho citujem, je tam presne postup ako sa to robi). Ak bude hlasovanie v tvoj neprospech, budes sa musiet do 15 dni obratit na sud, aby vo veci rozhodol. Ak sa nedohodnete, mala by si sa obratit na pravnika, aby ti pomohol s potrebnymi krokmi, drzim palce.
Odpovedať
Profilova fotka
tin, dakujem. Schodza vlastnikov aj so spravcom je v pondelok
Odpovedať
pietra, tak vramci bodu rozne (ak uz v programe nie je zvlast bod, tykajuci sa tej teplej vody a navrhovaneho riesenia z tvojho pohladu, t.j. celkova rekonstrukcia rozvodov) navrhni bod, kde sa bude hlasovat za aby doslo k rekonstrukcii komplet rozvodov. predpokladam, ze sucastou bodov tej schodze je aj navrh riesenia na to, ze vy a ten sused budete mat ohrev cez kotle. ak ano, a 2/3 vacsina to schvali, tak budes musiet podat ten navrh na sud(fakt by si potrebovala pravnika, lebo to nebude jednoduche) . inak, je tu taka klucka (bez zaruky), ze ak by to riesenie s kotlami odhlasovali, mozes neumoznit firme vstup do bytu na instalaciu kotla (ale to by ti neriesilo podstatu problemu).
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, pises: "S kurenim uz nic nezmozeme, kedze sme im to minuly rok podpisali. No boli sme hlupi, ale to sme tiez boli v kritickej situacii, lebo bud sme mali platit za dodavku tepla, aj keby dodavane nebolo..." - myslim, ze aj s tymto by sa dalo nieco robit, podla zakona je to osetrene napr. v zmluvach vid.: ...zmluva bola vyhotovená podľa ich skutočnej vôle, ktorú prejavili slobodne a vážne, zmluva nebola uzatvorená v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok... - toto u vas nebolo splnene, boli ste v tiesni a ste zvevyhodneni voci ostatnym najomnikom, takze by som urcite isla za nejakym pravnikom a uplatnovala si aj tie minule naklady na kurenie naviac - tiez spravca urcite o tom vedel, ze vas nemoze takto znevyhodnit, a napriek tomu to urobil, lebo ste boli v tiesni atd. ... takze konajte necakajte!!! ked nezakricite vy, prekricia vas ini!! taketo moresy uz nemozem ani vidiet, proste si povedzte - sme dospeli ludia, trvame na tom a hotovo!! nedajte sa odpinkat ako male deti (nic v zlom :-) ahoj
Odpovedať
Profilova fotka
na schodzi v pondelok sa dohodlo, ze voda sa pusti este pocas tyzdna, ale ze rekonstrukcia (ak vobec bude) sa uskutocni az na jar. Tepla voda vsak stale netecie a vsetci sa tvaria, ze to nie je ich problem ]-( Spravca tvrdi, ze to ani neskusi pustit, lebo je to urcite zle a ze mame pockat do jari. To mame mat byt podla nich pol roka bez teplej vody? ]-( Rekonstrukcia je zatial prislubena, asi aby sa vyhli sudu. To ich mam dat na sud aj za to, ze nam nevedia pol roka dodat teplu vodu?
Odpovedať
Daj ich do Lampárne. Máš to vyriešené skôr ako cez tie naše nekonečné súdy. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
toto je neskutocne.... nemam slov... pietra, drzim palce!!!
Odpovedať
pietra, asi Ti nič iné neostane, len sa súdiť,alebo lampáreň... Každopádne držím palce....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
sona463 Bývame v dvojdomku, ktorý je oddelený pletivom. Sused má uskladnené staré drevo /už roky/ na pletive pri dome. Pletivo je už ohnuté a skorodované. Nové drevo, ktoré dovezie, má uskladnené ďalej od domu, tiež opreté o pletivo. Píli po kúštičku, ale vždy nové drevo. to staré mu naďalej práchnivie... No nejde len o tento problém. Ide o to, že drevo píli celkom pri dome, teda všetok prach ide nám do okien, na dvor a na dom. nemôže vtedy ani okná otvárať. Drevo potom hádže do pivnice, otriasa sa nám celý dom a drevo ešte potom rúbe v dome a to je už vrchol drzosti. Nám sa otriasa naozaj celý dom. Takt, slušnosť a empatia mu zrejme nič nehovorí. Máme malé bábätko.Taktiež si robil chodník. Pred tým som poumývala okná. Tvárnice betónové pílil tiež pri dome, pod oknami. mali sme všetky okná špinavé. keď som ho upozornila na to, či to musí robiť pri dome, že všetko sadá na dom, na okná ako nám, tak aj im a že má veľký dom, prečo to nerobí inde..tak si niečo zahundral pod nos a pokračoval. Povešiam prádlo na dvor, vtedy tiež začne píliť. A jemu je je to, či je sviatok, piatok, skoro ráno...robí, kedy sa jemu chce..Pripadá mi to ako arogancia najvyššieho zrna. Taktiež má zrejme upchatý komín, strešné okná máme pravidelne zanesené popolčekom, tým že kúri drevom. A to je VEĽKÝ PÁN HASIČ!!! Prosím Vás, poraďte mi, nie je nejako zákonom ošetrené, ako od domu ďaleko sa môžu tieto práce robiť? Myslím si, že by mali byť nejaké pravidlá, ak ľudia žijú v dvojdomku, ktoré by sa mali rešpektovať. Ďakujem za rady.
Odpovedať
@sona463 Toto nie je osetrene ziadnym zakonom.
Odpovedať
@sona463 mrkni obciansky zakonnik cca niekde paragraf 127.hranica urcena nie je, je to vseob.uprava, treba pisomne vyzvat suseda na napravu, potom sa stazovat na obci; hygiene; pripadne potom uz len sud
Odpovedať
@cililink ďakujem...:-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@pietra Náhodou som natrafila na túto tému....ako sa to napokon vyriešilo? Lebo ak by ste s tým šli do telky, zrazu by sa všetko dalo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zlobivec uz su to roky, ani si uz podrobnosti nepamatam. Dodavka vody ani tepla obnovena nebola, isli sme na vlastny kotol. Nakoniec sme ten byt predali. To boli take zvlastne byty, vsetky boli prizemne a postavene vedla seba, podobalo sa to na rodinne domceky, malicke. A nasiel sa zaujemca, co presne taketo nieco hladal, postavil tam komin a zacal vodu aj kurenie riesit kombinovane - elektrina a z vacsej casti drevo. On bol nadmieru spokojny, aj ked sme sa s nim neskor rozpravali, tak si nevedel byvanie vynachvalit a ked sme stretli byvalych susedov, tak sa stazovali, komu sme ten byt predali a pisali nanho staznosti, aj na sud ho chceli dat, ze im vadi to kurenie drevom. Ale neuspeli, ak mam dobre informacie, tak aj prave kvoli tomu, ze predtym odmietli tie rekonstrukcie. Ale to uz mam len z rozpravania. My sme ten byt aj tak planovali predat, len tato situacia rozhodnutie o predaji urychlila.
Odpovedať
@pietra krasne sa to tym hnusnym susedom vratilo ! gratulujem
Odpovedať
@pietra ako sa to hovori??? kto si kope jamu sam do nej spadne? co chceli to maju...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?