Ako odnaucit susedov hadzat zahradny odpad vedla nasho pozemku?

Mam taku otazku. Nedavno sme kupili pozemok s domom na zburanie a planujeme burat a stavat nanovo. Nas pozemok je posledny v ulici a vedla neho pole/luka a kedze bol roky neobyvany, ludia si zvykli hadzat bordel zo zahrad, pokosenu travu, ovocie a pod.. na to pole vedla nasho plota. Rozmyslam dat tam nejaku cedulu, ale pozemok, kde ludia hadzu ten bordle uz nieje nas, tak neviem ci to vobec mozem.. Ale zase mat nieco take rovno za plotom tiez nieje bohvieco.. Ved ja tiez pokosenu travu nehadzem na ulicu... Da sa s tym nieco robit?
Odpovedať
1
2
Ries to zo starostom
Odpovedať
Profilova fotka
No ak tam hádže aj starosta, tak vôbec nič neurobiš. Potom už vyšší úrad, buď okresný alebo krajský.
Odpovedať
Môžeš napr. nahlásiť čiernu skládku na kompetentné miesta. Starosta potom radsej zabezpečí kontajnery alebo kompostovisko na vhodnom mieste. Mam pocit, že od teba budeme čítať ešte dosť tem o radostiach života na dedine. Našťastie ste na konci a teda je pomenej dedinských vplyvov okolo. Aj menej susedov mate.
Odpovedať
Ked ich nachytas skus ich slusne poprosit aby to nerobili. obec by mala mat zberny dvor na zeleny odpad, nech to vozia tam. A ak nezabere slusnost, treba drzost, zober furik naloz bordel a vykydni im to pred branu, niektori proste chapu iba nazorne ukazky.
Odpovedať
@naoi Ak tam budete stavať, mať báger ...upravil by som to , odstránil na tvoje náklady. Ak by tam začali ďalej vyvážať máš právo sa hnevať a riešiť to.
Odpovedať
no v prvom rade je treba asi zistiť kto je vlastníkom pozemku, a ten, resp. v spolupráci s ním zabezpečiť nápravu, ak je to obecné tak by to mala poriešiť obec v podstate je to skládka čo je v dnešnej dobe neprípustné, a je jedno že je to "zelený odpad", ak je súkromný, tak možno v spolupráci s vlastníkom osadiť tabuľu "súkromný pozemok, zákaz sypať odpad"..... teda tak by som to asi riešila ja :o)
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 v žiadnom prípade na cudzom pozemku nič neupravovat! To čo podľa teba je odpad, podľa suseda môže byť kompostovisko a ty mu poškodis jeho majetok. Trosku prehanam, ale princíp je taký. Postup dodržať ako popísala @marinnah.
Odpovedať
Profilova fotka
@naoi Oni to tam hádzali, lebo Tvoj dom bol dlho neobývaný. Až Ťa uvidia, že si začal pracovať na dome, určite sa to zmení. Aj tak by som - nekonfliktným spôsobom - ohlásil na obec čiernu skládku. Dedinské tamtamy sú rýchlejšie, než internet.
Odpovedať
@worker_falcon Vies co, v tejto dedine zijem uz roky, akurat sa ideme teda stahovat o par domov inde.. A veru, nieje to tu vzdy ruzove, hlavne co sa tyka momentalnych susedov tu kde teraz byvame, ale to uz nejako vydrzim. A hentam mame priameho suseda len jedneho a ten je fajn.. :) Tak snad sa to nezmeni @marinnah @jankazb To sme pozerali ako prve,.. "problem" je, ze to pole sa sklada z x milion parciel slizov, a len kolmo k nasmu pozemku je tych slizov asi tak 6, a z toho kazdu parcelu vlastni x majitelov (jednu 6, druhu 14, tretiu 9 atd.. ) cele je to v sprave SPF ale s nimi riesit nieco take mi pride nerealne.. CIze to nieje tak, ze by si majitelia tych pozemkov tam robili kompostovisko, ale ludia z okolia co si nechcu "spinit" na dvore to tam chodia vyvazat..Priklanam sa k rieseniu @leilak1 a @atlaska , budem slusne upozornovat ludi a ked pride bager, poriesi aj ten pas vedla plota a snad ich to trkne.. Ak nie, tak potom pride na rad obecny urad a mozno aj ta moja cedula :-D @leonardom Snad budes mat pravdu a prestanu ked uvidia ze je tam zrazu pohyb ludi atd.. :)
Odpovedať
Rovno tam supni cedulu sukromny pozemok, zakaz vynasat smeti (predsa niekomu patri :-) ) a uvidis. Neda sa striehnut za plotom a kazdeho individualne upozornovat nedajboze preucat!
Odpovedať
Hodil by som tam aj kameru a dal oznam že je to monitorované ale najskôr návšteva starostu a informovať sa.
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 cudzí majetok nemôžeš predsa monitorovať. A keď spoznás susedov co tam vozia zelený odpad co urobis? Pôjdeš im dohovoriť? Viem si predstaviť ako zareagujú. Nie je to tvoj pozemok, nemas sa čo starať. Riesit cez obec, kludne by som asi na SPF napisala. Oznámiť na životné prostredie...proste cez úrady riešiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je to jednoznacne cierna skladka, ktoru ma v prvom rade riesit obec (starosta). Jednoducho to pisomne, najlepsie doporucenym listom nahlas na obec a ziadaj zjednanie napravy. Ked nedostanesz ziadnu odpoved, tak treba sa stazovat na zivotnom prostredi. Aj ak je to zahradny odpad, s ktorym si skor ci neskor priroda poradi nesmie sa len tak vyhadzovat. Obec ma zabezpecit jeho likvidaciu pre svojich obcanov, ktori nemaju komposter a ktorym zakon zakazuje ho spalovat. Je to odpad ako kazdy iny a kedze kazdy obyvatel plati obci dan z odpadu, je na nej aby zabezpecila jeho likvidaciu, v pripade zahradneho odpadu jeho kompostovanie.
Odpovedať
@jankazb what? Budem si kamerovat svoj pozemok, napr. Svoj plot a na zázname uvidím keď niekto pôjde s odpadom Inak nechápem prečo by som ja mal ísť niekomu dohovoriť, na to je starosta, poprípade polícia, to som aj napísal že najskôr návšteva starostu. Čítaj s porozumením.
Odpovedať
Len tak mimochodom, kamerovy system so zaznamom nesmie snimat ine ako vlastny pozemok, ak ano musi byt regustrovany na urade pre ochranu osobnych udajov, musi solnat urcite kriteria a zaznam ako dokazny material sa moze pouzit tiez len za prisne specifikovanych podmienok. Takze sledovat, ktory sused mi za plot kydne furik listia sa dost predrazi a je v konecnom dosledku na dve veci. Este sa moze stat, ze sused s furikom ma zazaluje pre porusenie mojiich prav na ochranu sukromia
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 co je za plotom už nie je tvoj pozemok. Presne ti to popísala @zita19 ;-) Ja som porozumela čo píšeš, iba svoje záznamy nemôžeš nikde použiť a ani ich vlastne vyhotoviť.
Odpovedať
@naoi tak toto by som aj ja rada vedela...tiez budeme mat rovnaky problem. Zahradkari popilia, porubu, pokosia a sups s tym bud do priekopy pod cestou k zahradkam alebo za roh par metrov od nasho pozemku! Proste prasce no... :-p
Odpovedať
@zita19 obec ma zberny dvor kde sa da odovzdat aj zahradny odpad, ale asi je to niekomu daleko.. My ten nas pozemok teraz davame do poriadku, je tam neuveritelna dzungla, a tiez by mi bolo jednoduchsie to niekomu hodit cez cestu k plotu, ako sa kaslat s pilenim, drvenim, kompostovanim atd.. @jabadaba daj vediet ako ste vedeli.. ja to skusim ako vyssie pisali - asi rovno zajtra naklusem na OU a nahlasim to a som strasne zvedava ci sa niekto bude namahat koli "par" kopkam polozhnitej travy, polozhnitej urody.. uz vidim tie pindy "ved to zhnije, nerieste to.." no jo, ale kto to nema priamo pod nosom nevie....
Odpovedať
@jankazb @zita19 Takže ani svoj plot nemôžem kamerovat?
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 ale nie co je za plotom. Cize ked niekto pojde mimo neho,mimo tvoj pozemok...mozes mat problem. A neverim ze tomu nerozumies, len chytas za slovicka.
Odpovedať
@jankazb nerozumiem, v akom zakone je definovane ze nemozem svoj plot kamerovat? Lebo jedine ze je plny z betonu, len vtedy nevidno co je za nim, pri akomkolvek inom plote je samozrejme vidno, ze co je hned za plotom, kedze nie je nepriehladny.
Odpovedať
Verejný priestor Podľa $ 10 ods. 7 zákona 428/2002 Z. z. priestor prístupný verejnosti možno monitorovať pomocou videozáznamu alebo audiozáznamu len na účely verejného poriadku a bezpečnosti, odhaľovania kriminality alebo narušenia bezpečnosti štátu. Povinnosťou prevádzkovateľa je priestor zreteľne označiť že je monitorovaný. Označenie monitorovaného priestoru sa nevyžaduje, ak tak ustanovuje osobitný zákon. Vyhotovený záznam možno využiť len na účely trestného konania alebo konania o priestupkoch, ak osobitný zákon neustanovuje inak. Ak vyhotovený záznam nie je využitý na účely trestného stíhania alebo konania o priestupkoch, ten, kto ho vyhotovil, je povinný ho zlikvidovať' najneskôr v lehote siedmich dní odo dňa nasledujúceho po dni, v ktorom bol záznam vyhotovený, ak osobitný zákon neustanovuje inak ($ 13 ods. 7 zákona č.428/2002 Z.z.). Obsluhu bezpečnostného kamerového systému, zaznamenávanie a ďalšiu manipuláciu s osobnými údajmi môže vykonávať iba určená konkrétna zodpovedná osoba prevádzkovateľa bezpečnostného kamerového systému. Osobitne zákony sa vzťahujú napríklad na prípady, keď niektoré subjekty sú povinné zabezpečiť monitorovanie vymedzených priestorov prostredníctvom kamerových systémov. Tak je to napríklad v prípade bánk a pobočiek zahraničnej banky aj SBS. Súkromný priestor Ak je zorné pole kamery nastavené tak, že sleduje výlučne súkromný priestor a neumožňuje tak sledovanie napríklad susedov (alebo ľudí na schodisku, na ulici), potom sa zákon o ochrane osobných údajov na takéto spracúvanie osobných údajov nevzťahuje, a to z dôvodu ich využitia výlučne pre vlastnú potrebu. Netreba však zabúdať na občiansky zákonník (vo vzťahu k o ochrane osobnosti). http://www.allnis.sk/index.php/inform...
Odpovedať
@atak77 mas mat kameru umiestnemu tak aby nesnimala verejne priestranstvo... ak mas priehladny plot nemoze snimat kamerou kolmo na plot ale kamera musi smerovat subezne s plotom...
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 ak ti dali muzi odpoved,to dokazes akceptovat?
Odpovedať
@atak77 plot mozes snimat pripadne aj vyhotovovat zaznam (nie kamerovat, to je priserny termin, pri ktorom mi vyskakuju noze z kredenca) ale ak cez ten plot vidno na susedov pozemok tak mas smolu, ani ten plot. V zabere moze byt len tvoj pozemok a ludia, ktori sa po nom pohybuju. Pozemok musis mat oznaceny predpisanou tabulkou, ze priestor je snimany kamerovym systemom so zaznamom alebo aj bez aby aj tvoje navstevy vedeli, ze su snimane kamerou a je z toho vyhotoveny zaznam, pripadne sa voci tomu vedeli ohradit alebo sa navsteve u teba vyhnut. Zaznam mozes ukladat len po urcitu dobu. Vsak si precitaj zakon o ochrane osobnych udajov. Nie je toho tak vela ako v trestnom zakone a rozhodne je to zaujimave citanie. Je pristupny na nete v plnom zneny, aj s vykonavycimi vyhlaskami a vykladom
Odpovedať
@naoi ale ty s tymi ludmi poriadok nemozes a nesmies robit. Na to su spravne organy, ktore maju na to kompetencie. Ty mozes akurat podat oznamenie a ziadat napravu.
Odpovedať
@jabadaba u nas v zahradkarskej osade su aj kontajnery a aj tak sa najdu exoti, ktori to vyhodia k potoku. Inac ja ako dlhorocna zahradkarka nechapem aky zahradny odpad moze komu vzniknut. Pokosena trava, vyskubana burina, spadane listie u nas koncia v komposte. Vetvy z orezavky stromov sa delia na hrube, ktore koncia v ohnisku pod gulasom a inymi lahodkami, tenke koncia ako stiepka pod krikmi, stromami a pri najhorsom v komposte. Zo zahrady sa vyvazaju iba PETky a ine obaly z napojov, pripadne nejaky ten plast a podobne neskompostovatelne capiny. Mne zakazdym srdce puka, ked vidim v kontajneri mechy s pokosenou travou. Vsak to ja taky perfektny mulc pod paradaky a papriky... Ludia nie su hovada, teda su, o tom pochyb niet, ale v tomto pripade nielen to, este su aj su hlupi a lenivi. Najprv vsetko vyhadzu zo zahradecky aby mali cistucko a potom nabehnu do OBI a nakupia mechy kompostu, lebo im ani ta trava poondiata trava v ich radoby wimbledonskom travniku nerastie ako si predstavuju. A este to prisperkuju nejakym hnojipom, samozrejme musi byt EKO-BIO-NATUR aby nenarusilo ich vnutorne EKO-BIO-NATUR presvedcenie.
Odpovedať
@naoi asi ma tu ukamenujete, ale moj nazor je taky, ze ak to tam ludia nosia od nepamati, tak to nebude lahka misia a ste na najlepsej ceste si pohnevat susedov. Ak je to zahradny odpad, tak to urcite nesmrdi, radsej by som bol za taku kopu, ako keby si to ti ludia palili v zahrade. Nechajte to zatial tak a nerieste to, ak dostaviate a zacnete tam byvat, tak to tym ludom (vacsine) bude neprijemne a casom s tym skoncia sami.
Odpovedať
@jankazb naco tu pises dristy? co si pocitas prispevky? len tu zahlcujes zbytocnymi odpovedami @zita19 ok a tie velke vily, co maju okolo vsade kamery, snimane maju vchody do nich, kde na 100% vidno na zazname aj plot a cestu pred domom, pred branickou, kde ta cesta patri mestu, obci .. tam je to OK? nejako sa mi nezda ten zakon, pretoze take kamery vidim naozaj dost v realite P.S. dokonca aj moj kamos, radioamater si sam spravil doma kamerovy system a urcite ma v zabere tesnu blizkost domu, t.j. co je na ceste pred domom, odkial vchadza auto, A v pohode kameruje - to ze to nikto nevie je jasne, resp. ze to nemoze pouzit na policii, lebo este jeho dojebu, to je jasne tiez, ale robi sa to a podla mna je to OK.
Odpovedať
@stowasser zahradny odpad nesmrdi? chlape, ty o com pises? asi zijes v byte ... normalne Ti prajem zazit to, ze mas altanok, opekas s kamosmi klobasky a vedla teba 5m je kopa hnoja, odpad :-D :-D :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?