Prievan v novostavbe

ahojte, potrebovala by som poradiť, lebo už sme zúfalí z prievanu. postavili sme nový dom, a snažili sme sa nešetriť tam kde netreba. Máme problém s prievanom, a nevieme ani len identifikovať odkiaľ ide. Cítit ho ale v celej obývačke, aj v spálne na chodbe, všade. Okná máme od Kalypsa, sú v zimnom režime, v obývačke nemáme odtahovacie francúzke okná, ale na klúčku. Ked idem prstom okolo okien, nemám pocit, že by tam ťahalo. Termokamerou tiež nevidno žiadne neočakávane veľké straty. V obývačke máme otvorený strop, sadrokartonový. Zateplenie medzi strechou a sadrokartonom je vlna 40 cm. Fasáda je zateplená 20 EPS. Stavba je z itongu. Nemáme žiadne otvorené vetráky, krb má vyvedený prívod vzduchu von z domu. Nie sme schopní nájsť, odkial ten prievan ide. niekedy mam pocit ze je prievan vsade. Permanentne máme zapálené uši, a ten prievan cíti každý kto príde. Nie je to len subjektívny pocit. Existuje niečo, s čím sa dá odhaliť kde presne prefukuje? alebo sú firmy ktoré sa tým zaoberajú? Ani okná nemôzeme reklamovať, lebo sme si ani neni istý, že ťahajú okná. Môže ťahať zo stropu? prefúkať cez sadrokarton alebo tam kde sa sadrokarton stretáva so stenou? Velmi pekne dakujem za každú radu.
Odpovedať
Ja by som ten prievan asi skúsil vysledovať "dymom". Cigareta alebo vonná tyčinka by na to mala stačiť. Prípadne len zavrieť dvere :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lilac tazko takto poradit... skusit sviecka, nejaka vonna tycinka ako zdroj dymu a poskusat kde je ten prievan a zistit zdroj..
Odpovedať
Profilova fotka
@lilac elekttricke zastrcky to nie su?
Odpovedať
@lilac Ja by som to tipoval na ten strop. Pokiaľ je tam vlna, tak tá prepúšťa vzduch. Možno máte v SKD strope nejaké bodové lampy, alebo niečo iné, kvôli čomu ste museli ten SDK prevŕtať. Tadiaľ nemôže prefukovať?
Odpovedať
@lilac my sme mali podobny problem, ale nakoniec som to identifikoval... mal som v stene pripravenu chranicku na kabel von z domu a odtial tahalo kominovym efektrom asi do digestora... zapchal som chranicku a bolo po probleme...
Odpovedať
Zdravim...mozno od veci,ale napada ma blower door test....pekny den.... @lilac
Odpovedať
@chrobak7 ano mame bodovky. Nemala by ale parozabrana prievan zadrzat?
Odpovedať
@heliator blower door t. ma napadol, ale oni zistiaaj to kde je prievan? Nie len to kolko vzduchu sa vymeni, al nieco take?
Odpovedať
@lubika39 to som skusala, nie :(
Odpovedať
Skusim aj tu vonnu tycinku. Len ci nevysmradim cely dom :)
Odpovedať
@lilac zistia aj z kade je prievan a velmi rychlo a jednoducho ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lilac no tak ten smrad by som riskla ako nechcem byť hnusná ale však ti ho ten prievan vezme preč. No to sú najjednoduchšie spôsoby ako na také niečo ako odkiaľ vietor fuka prídete. Alebo by som skúsila niekam do obývačky pripevniť servítku alebo sáčok. Neviem ale je mi divné to, že by sa to nedalo len tak zistiť. Predsa niekde musí fúkať viac :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vonna tycinka nefunguje. Akurat narobila smrad. Este som volala na blower door test. Tak ak nic nepomoze skusime. Prisli este nastavit aj okna tak uvidime.
Odpovedať
@lilac prosím ťa nevieš či tento blower door test dá robiť aj teraz ked sa tam nekúri,či?
Odpovedať
Profilova fotka
fotky sadrokartonu a parozabrany mas? ked sa staval dom, tieto detaily nemas pofotene? "deravy dom" najskor bude zle spravena parozabrana a fuka cez netesnosti dnu. Blower by to odhalil hned.
Odpovedať
@marta2610 samozrejme sa da bez kurenia robit test
Odpovedať
Nemate rekuperaciu ? :)
Odpovedať
@viperko bohuzial nemame to pofotene. Manzel vybral bodovky a vsetky boli prerezane cez parozabranu. Zalepil to paskou. Ale ci to neposkodili aj inde, to bohuzial nevieme. Ako zistia pri blower teste, ze odhalili vsetky netesnosti?
Odpovedať
@pitt2701 nemame. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lilac v dome sa vytvori podtlak pri teste cize sa zacne tahat vzduch z vonku cez netesnosti, a tie by sa mali nasledne odstranit. Akykolvek neutesneny prechod cez parozabranu je problem. Idealne by bolo dat sem foto tej bodovky. Luster, kable atd vsetko moze byt netesne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch

Odpoveď na príspevok od lilac:

@viperko bohuzial nemame to pofotene. Manzel vybr…
@lilac ahoj, ako ste to nakoniec vyriesili? Mam uplne totozny problem a uz som z toho zufaly. Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?