Zdravím, dnes som si všimol, že mám v obývačke po vymurovaní a zaliati deky pri dverách na terasu, svetlosť 240cm zle otočené prekladové trámce, nedali mi ich šípkou nahor, ale opačne, sú tam 2x trámce 300cm dlhé a nad tým ešte jeden rad nadmúrovka, stane sa tomu niečo? Alebo nemusím nič riešiť? Dík
@bizzyy57 pre istotu by som kontaktoval statika. Tie sipky su tam prave kvoli tomu, lebo v tramci je pevnejsia vystuz v spodnej casti, vy ju mate teraz v hornej a bolo by dobre to skontrolovat, hlavne ak tam bude nejake bodove zatazenie.
PS Ako ste si teraz vsimol, ze su opacne? Ved sipky su z bocnych strán. Napis Ytong mate tiez hore nohami?
@stowasser lebo mám etš 2 na zemi a ideme zajtra murovať, som si všimol tie šípky, pozrel na internete ako majú smerovať a porovnal ako to vyzerá, takže zistenie takto... a našiel som aj takéto niečo na YTONG stránke, podľa toho mi to vychádza, že je to úplne symetrické, takže by to malo byť asi jedno... či? nápis YTONG na trámcoch není...
@bizzyy57 ak je to tak, tak potom by bolo mozne ulozit tramec v dvoch smeroch a dolezite by bolo len to, aby nebol osadeny "bocnou" stranou, a teda vy mozete kludne spavat ;)
Ja mam tramce tiez, ono tri roky dozadu dokonca nadmurovka musela byt z tvarnic predpisanej pevnosti, v mojom pripade vyssej nez zvysok obvodovych murov. Dnes uz to v popise produktu nevidim. Sipky tam ale niesu pre srandu, odpoveda im smer ulozenia vystuze v tramci. Co na to stavebny dozor? Vyrobca jasne pise sipkou hore. Je nemozne to prerobit? A hlavne, co ide nad nadmurovku? Veniec, deka? Dalsi mur - poschodie?
Volal som do ytongu a je to ok, ved aj ked pozriete tak vystuz je identicka, je podla mna uplne jedno pri tramci ako ho date, nehovorim o preklade je je vystuz do tvaru U, tu je akoby 2x kari siet
PS: nad tym mam vymurovku z p2-400 300mm sirka, na tom deka, dalsie poschodie, veniec, strecha...