Nový strop v izbe z nepálenej tehly

Chystáme sa spraviť obytnú miestnosť z bývalej maštale. Je to koncová miestnosť, ot znamená, že tri múry sú vonkajšie (nosné) a štvrtý je priečka. Keďže chceme vchod do miestnosti riešiť prebúraním spomínanej priečky susediacej s obytnou izbou musíme riešiť aj zvýšenie stropu v "novej", nakoľko je výškový rozdiel medzi starým stropom v maštali a jestvujúcim stropom vo vedľajšej izbe - 120 cm Moja otázka znie: Môžem smelo zrušiť starý strop v maštali a nový (hranoly-dosky) umiestniť v rovnakom smere pod pomúrnicu zasekaním do jednej tehly a založením hranola cca 15 cm do oboch stien? Hranoly rozmiestnim 1 m od seba nakoľko podkrovie už neplánujeme. Vydrží to statika? Počuli sme, že pôvodné hranoly v múroch slúžili aj na spevnenie stavby. Čo ak ich vyhodím a múry mi spadnú? A ešte dôležitý údaj: múry sú hrubé 45 cm, no nad starým stropom je úskok cca 15cm. Takže iba 30 cm. Miestnosť má rozmery 5,7 m x 4,6 m. Základy sú z riečneho kameňa.
Odpovedať
Zoberte si priamo na miesto statika.
Odpovedať
Najlepsie bude ked ti to obzrie nejaky odbornik (statik) a on ti najlepsie poradi ake mas moznosti, pretoze to uvidi hlavne v reali a nie len z fotiek, ktore aj tak neukazu presne realnu situaciu. poradit ti tu nieco poradia, ale ty tam budes hlavne byvat. takze nehladaj odpovede na internete ale hlavne u odbornika co to uvidi.
Odpovedať
myslím , že bez problémov áno. Diery po vybratých hranoloch treba starostlivo vyplniť , prípadne odrezané časti nechať v stene a zaomietať. Pre Hranoly na nový strop vytvoríte pod pomúrnicou lôžka na zapustenie a bude ich treba previazať s pomúrnicou , krov má plnú väzbu , takto ho ešte viac zviažete. Dalo by sa aj na ten odskok vo výške pôvodného stropu vodorovne uložiť ďalšie hranoly a urobiť pomocnú hrazdenú konštrukciu až po krov, dokonca to aj priznať ako pohľadové prvky, ale to už je o inom.. Múr vyzerá aspoň z fotiek v dobrom stave , ak tam nie sú zjavné statické trhliny v múroch , nespadne to .
Odpovedať
Z fotiek sa zdá, že krov a strop sú nezávislé konšt a keďže krov obsahuje aj väzné trámy, nemal by byť problém strop zrušiť. Napriek tomu aj ja odporúčam statika a obhliadku na mieste.
Odpovedať
slowhand "Dalo by sa aj na ten odskok vo výške pôvodného stropu vodorovne uložiť ďalšie hranoly a urobiť pomocnú hrazdenú konštrukciu až po krov." To bude slúžiť ako podpera stropu? Teraz ma napadlo že tie lôžka na hranoly vybúram skrz stenu a zvonkajšku zahadžem.Dosiahnem tak rovnomerny tlak na steny.Aspoň dúfam :-D
Odpovedať
@kristina011 mohlo by to pomôcť a poslúžiť vtedy, ak by sa nepreviazali nosné hranoly nového stropu s pomúrnicou , aby všetko nedržalo na malej ploche nových otvorov v tej zúženej časti steny . Ale nový strop bude pomerne ľahká konštrukcia , a podkrovie sa nebude užívať.. My tiež rekonštruujeme dva veľmi staré objekty , múry kamenné s hlineným spojivom , vyjadrenia statika sú v takýchto prípadoch tiež len na základe obhliadky , prieskum prípadných trhlín , stav zavlhnutia steny , stav krovu , to si viete posúdiť aj sami. Sondy do základov a odobratie vzoriek muriva na tlakové skúšky a pod. asi požadovať nebudete, za tie peniaze máte ten strop hotový .. Ale ak máte známeho statika , nech pozrie...
Odpovedať
ďakujem za odpovede,tak teda ideme do toho aj bez statika keďže žiadneho nepoznam.Majte sa pekne.
Odpovedať
ideme do toho aj bez statika keďže žiadneho nepoznam ???
Odpovedať
@kristina011 ani ja som nepoznala, ale este ze je ten internet a veci sa hladaju omnoho jednoduchsie. radsej si ho pohladaj a neriskuj to. Ja som tiez kupila stary dom polovica je hlina ( akoze take kocky z hliny na seba poukladane jak tehly) a na tom ten stary strop ( neviem teraz jak sa takemu hovori - zdrevo slama, omietka..). povodne sme len chceli ze dame nove kurenie, podrezeme ( lebo nam vlhol), ale nedalo mi a zavolali sme si statika co poradi ake su moznosti. a povedal, ze sa da to a hento, podrezat sa neoplati, nema to poriadne zaklady a ine bla bla. A nakoniec to dopladlo tak ze celu staru cast ( ta hlinena je cca 80 rocna) dame komplet dole aj so strechou. a urobime nove zaklady, deku, steny aj strop, podkrovie a nova strecha. ale tak je to na tebe, ty tam budes byvat a ked sa ti to bude zdat bezpecne a nezosype sa ti to na hlavu. Ja by som sa bala byvat niekde, kde mi to niekto neskontroluje ze je to v poriadku ( hlavne tieto stare domy)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?