Zmena presahov strechy - ako zmeniť krov?

Dobrý deň, potreboval by som poradiť ohľadom strechy a krovu. Rozhodol som sa, ze chcem na dome modernu strechu bez presahov s krytinou so stojacou drazkou ale naprojektovanu mam klasicku strechu s presahmi. Ako nazorny priklad pripajam vizualizaciu domu z Euroline. Projekt mam individualny. Krov je dimenzovany na plechovu krytinu. Problem mam s tym ako poriesit detaily ako na okapovej tak aj stitovej hrane . Hrubka steny je 300, na to pride zateplenie 200. Ako poriesit stitovu stranu? Je mi jasné, že vynechám posledný par krokiev, ale čo s predposledným? Tie ponechám a na nich ukončím posistnú hydroizoláciu aj debnenie? Ako potom riešiť zateplenie štítovej strany? Na okapovej strane len proste skrátim krokvy a ukončím zarovno zateplenia. Ďakujem
Odpovedať
@sasi01 všetko ukončíš v rovine steny a zateplením to schováš.
Odpovedať
treba si premyslieť aj praktickú stránku veci, tieto moderné architektonické výstrelky možno na prvý pohľad zaujmú oko, avšak reálne a dlhodobé bývanie je o niečom inom. Presahy striech sa robia na domoch odjakživa a určite majú svoj význam.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
chýba mi tu koncepcia, ten dom by bol pekný s plochou strechou.
Odpovedať
Vyborny vyber strechy, super to bude, ak dodrzite ten moderny koncept. Malokto ma na to odvahu. Su aj tu na MS ludia, hladaj domy stodoly. Mozno pomozu aj s detailami, vsetko je riesitelne, ale ak mas indi projekt, preco ti tych par detailov nenaskicuje projektant? Pre diskuterov nado mnou: aky ma zmysel presah strechy pri poschodovom dome so sedlovou strechou?
Odpovedať
@matorado presahy chránia fasádu, okná, sokel pred dažďom, tienia cez leto najostrejšie slnko, keď v zime spadne sneh zo strechy tak nezasype múry, pri poškodení rýny voda zo strechy netečie rovno na múr. Tamto riešenie má výhodu len že ušetris pár škridiel a potom to vyzerá ako škatuľa.
Odpovedať
@ragnar Skatule sa stavali v 70. rokoch, kocky bez strechy. Postradali veskery vkus a dizajn. Podla tvojich argumentov by uz pomaly nemali ani stat. Tieto dizajnove stodoly s tym predsa nemozes porovnavat. Kym tamto to bola nocna mora, toto je sen kazdeho architekta :-) Mas pocit, ze fasadu, ci okna treba chranit pre dazdom? Za chvilu niekto povie, ze aj strechu treba chranit. Moderna fasada je nenasiakava, UV odolna, prezije aj nas. Detto okna. Skor zmizne inertny plyn z tabule, alebo ich "ohrozi" moralne opotrebenie, ako dazd. Na sneh su zabrany, ktore tam bude mat beztak. Tienenie okien - ja mam presah od ryny po okno 120cm na bungalove a nepomoze mi nic, ak nie je okno spravne orientovane. Hlavne nemat velke plochy na JZ.
Odpovedať
@matorado vkus a dizajn je dosť subjektívna vec, mne sa napríklad takýto štýl vôbec nepáči a vidím v ňom samé praktické nevýhody. To čo píšeš o fasádach a oknách môže byť síce pravda ale len teoreticky, pozri sa aké sú fasády na staršie zateplených panelákoch, možno že vydrží tá omietka veľmi veľa rokov, ale ako bude vyzerať keď po nej steká voda pri každom daždi. Oknám voda nevadí iba ak niesú drevené a samozrejme musia byť správne namontované čo je podľa praktických skúseností otázne, ďalej vchodové dvere a dvere na terasu tesnia iba pokiaľ sú tesnenia a styčné časti čisté, stačí trochu prachu z obutia a už pri prudšom daždi zatekajú, vždy je lepšie keď je nad nimi strecha. Keďže žijem na severe Slovenska tak o snehu a o účinku lapačov snehu viem svoje, pri správnych podmienkach sneh spadne tak či tak a v tomto prípade rovno ku múru, ďalej rýny zamrznú a už sú neúčinné, všetka voda ide vrchom a zase rovno na múr. Nevravím že sa všetky tieto veci nedajú riešiť alebo aspoň minimalizovať ich vplyv, ale pýtam sa načo? keď stačí úplne primitívne riešenie v podobe presahu strechy.
Odpovedať
@ragnar Naco to tu budeme rozoberat, ked je to nakoniec aj tak paci/nepaci... :-)
Odpovedať
@matorado súhlasím, každý máme svoj názor a zakladateľovi témy týmto asi nepomôžeme :-)
Odpovedať
Projdu se po našem maloměstě a většina domů má střechu bez přesahu. U takhle vysokýho baráku, kolik by musel být přesah aby chránil fasádu nebo dokonce sokl?!
Odpovedať
Profilova fotka
ja som za strechu bez presahu a tieto argumenty za presah su uplne mimo @Ragnar taketo domy uz stoja to nieje novinka :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ďakujem za reakcie, odpovede som sa však nedočkal. Ako poriešiť detaily? ak vynecham krokvy kde ukončím poistnú hydroizoláciu?
Odpovedať
kolko z vas, co pise, ze toto je stodola, realne v realnom zivote stodolu aj videlo ? to potom bungalov (nizky dom) je ekvivalent k stajni? 1 dlha choba a 7 izieb naokolo ? no hotova stajna.
Odpovedať
Profilova fotka
@sasi01 nieco podobne sme realizovali na jesen. na okapovej hrane sme vypustali krokvy 17cm a okapovy plech sme vysunuli na 22 cm (lepidlo+20eps+priestor na upravu). Posledny par krokiev -100x180 sme davali 1cm od murova smerom von. Latovanie sme este vypustili 10 cm a okapovy nos na zaveternej liste nam opat spravil 22cm. Poistnu hydroizolaciu vysponkujes na laty a vytvoris taku "vanicku"
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro...
Odpovedať
@dusantt A kolko si googlil, kym si polozil tuto duchaplnu otazku, v zmysle - co nepoznam, to neexistuje?! :-N http://tinyurl.com/hsdj4k2
Odpovedať
@matorado nj, tak je to oficialne zauzivane, zaujimave, inak k tomu som pocul aj "kostol" (uzky vysoky dom) no ale to je tak, co je funkcne maju ludia tendenciu menit k nefunkcnemu, ale vo viere, ze je to dizajnovo krajsie.
Odpovedať
@tarbavalaba ďakujem veľmi pekne. Jediný ste mi pomohli bez zbytočného lamentovania :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?