Životnosť glazúry a engoby

Ktora povrchova uprava keramickej krytiny ma dlhsiu zivotnost glazura alebo engoba?
Odpovedať
Profilova fotka
@martin118 pozri podobnu diskusiu na http://www.modrastrecha.cz/diskuse/st...
Odpovedať
Dakujem za link na cesku modrustrechu ale v diskusii riesili hlavne zarastanie machmi a mna zaujima zivotnost krytiny hlavne nasiakavost. Nevie niekto ci glazura ma mensiu nasiakavost oproti engobe? Pretoze ak je rozdiel iba vzhlade krytiny tak by som dal engobu kedze ju maju v krajsom odtieni nez glazuru. Poradi nejaky odbornik?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mozem len tolko poradit, ze z glazury padaju kusy snehu, treba dat aj protisnehove haky -> vyssia cena!
Odpovedať
Nevieme sa s manzelkou rozhodnut aku krytinu dat. Ja by som dal ciernu glazuru creaton balance kvoli udajnej dlhsej zivotonosti a manzelke sa zase paci tmavohneda creaton balance engoba ale ani cierna jej nevadi. Aku by ste dali Vy? Glazura vychadza o 200 eura viac na celu strechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin118 rád by som Vám poradil, ale neviem aký je rozdiel medzi glazúrou a engobou, asi sú to synonymá.A pri krytine to ani nie je glazúra, ale náter.
Odpovedať
Profilova fotka
Najprv čosi z reklamných materialov Tondach Glazovaný povrch Na povrch škridly sa nanesie vrstva oxidov kremíka, ktorá pri výpale slinie, nataví sa na keramický črep a vytvorí sklovitý nepriepustný hladký povrch. Takto upravená škridla je odvetrávaná zospodu. (zvyšuje sa povrchová odolnosť, farebná stálosť a mrazuvzdornosť) Engoba Na vysušený výrobok sa nanesie vrstva keramickej hmoty - ílovitého bahna s potrebným obsahom minerálov a kysličníkov kovov. Podľa druhu a množstva oxidov v hmote, nadobudne po výpale povrch krytiny požadovaný farebný odtieň. Takáto povrchová úprava má rovnaké vlastnosti ako samotný keramický črep, je s ním spojená. (zvyšuje sa farebná stálosť a mrazuvzdornosť) Reálna laická skúsenosť pri porovnaní v stavebninách: Tondach mediteran antik Engoba - škridla sa dala poškrabať pritlačením nechta na škridlu, pri nie zrovna opatrných majstroch alebo nejak zrýchlenom kamionistovi by som sa o jej povrchovú úpravu bál Tondach SAMBA 11 višňová glazúra - škridla sa nepoškrabala ani nechtom ani jemným posunom ostrejšieho kovového predmetu (zase netlačil som, predsa len neprišiel som im to tam zničiť) Mediteran COPPO Venezia - betonova škridla bola oderuodolná Netuším či je takýto rozdiel aj u Creatonu, ale riskovať to nebudem a ja určite budem dávať na strechu buď glazovaný črep alebo v prípade nejakého vysokého cenového rozdielu betónovú škridlu (ostatne rozhodujem sa práve pre vami spomenutú Creaton Balance čierny Glaz alebo potom takú klasiku Mediteran Carbon Evo)
Odpovedať
@martin118 ak manzelka chce hnedu a ty glazuru, potom pozri hnedu glazuru :) Tondach Samba 11 hneda glazura. Je to novinka od tohoto roku. Ja som sa rozhodol prave pre nu, do mesiaca je na streche. Tiez som chcel co najtmavsiu skridlu (ale nie ciernu) a glazuru zaroven.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 MY JU MAME....:)JE NADHERNA
Odpovedať
martin 118...ta samba11 hneda glazura je aj v uvadzacej cene -40% a viac. kto chce kontakt, nech napise do posty.
Odpovedať
Profilova fotka
@mslavik SUPER NO, TAK Už SME UšETRILI:((
Odpovedať
@mslavik ahoj pls môžeš mi prosím poslať kontakt na tú krytiny? Ďakujem, koľko tá vyšla? Ja mám sedlovu strechu, bez okien 160m2
Odpovedať
@nikolla2 neboj, urcite si skridlu mala tiez so zlavou (pozri do svojej cenovej ponuky) . Zakladne skridle su v zlave totiz podla mna celorocne a to plati pre vsetkych vyrobcov - Tondach, Bramac, Nelskamp, atd. Dal som si robit zopar ponuk takze viem o com hovorim. Tieto zlavy predajcovia davaju automaticky aby klienta namotali. Cena v cenniku je totiz umelo nafuknuta aby potom akoze mohol predaja dat zlavu. Zajtra nastupuju pokryvaci, no som zvedavy ako to bude vyzerat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tomaso1 ano nejaku zlavu som dostala to mi vravel, ale aj tak to urcite nebolo tych 40 % kedze sme boli prvy na SR co ju vzali....este volal do česka ohladom ceny lebo nemali este ustaleny cennik na nu....asi sa uistoval ci je taka ista cena ako pri visnovej..
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaso1 držím prsty, určite dobre, u nás sa už vyníma na streche..)
Odpovedať
@nikolla2 ...nechcem vas nahnevat, skor pre druhych zakaznikov to napisem, ale ved predsa ked niekto berie novu krytinu tak ma od tondachu zlavu minimalne 33%. je to nejake ich interne pravidlo...že "prva krytina v obci" či ako sa to vola a plati to na všetky typy...tj. ked mam ako prvy typ Venus (to sme naposledy riesili na jeden dom zakaznikovi, preto to viem). kazdopadne to plati na zakladnu skridlu, nie na komplet strechu, cize mozno v priemere ste dostali nejaku taku cenu co sa tomu približuje. hlavne treba tlacit na stavebniny furt, sami od seba zlavu nedaju taku ako by mohli.
Odpovedať
Profilova fotka
@mslavik ano mala som tam zlavu teraz pozeram cennik glazury visnovej pre porovnanie:)
Odpovedať
@martin118 nasiakavosť pálenej krytiny je závislá od kvality hliny z ktorej je daný prvok vyrobený. Výrobcovia ponúkajú rôzne nasiakavosti. pod 3 % od 3 do 6 % 6 až 12 % . Čím nižšia nasiakavosť tým je hladšia krytina a tým pádom funguje lotosový efekt (kvet ktorý je tak hladký že sa na ňom nezachytáva žiadna nečistota) ...Je to rôznorodé. Engoba, Ušlachtilá engoba glazúra. Je to dilema. Asi by som odporúčal si zobrať vzorku od každého výrobcu a pekne ich poukladať vedľa seba a potom sa rozhodnúť. Samozrejme aj cena hrá úlohu.
Odpovedať
@martin118 Ja dával engobu, glazura je moc lesklá aspon mne sa zdá
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ja s tým nemá žiadne skúsenosti, ale vidím hlavne na červených strechách dosť veľkú opotrebovanosť, nie sú to staré domy , ale akoby tie strechy boli dosť znečistené- sú tie obyčajné pálené ??? a tieto sú už inej kvality tá engoba aj glzúra ? mne sa tiež až tak ten veľký lesk nepáči, ale možno to má efekt v tom že sa neušpiní a mach sa netvorí na povrchu. dakujem za odpoved Martuš
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Chcem obnoviť túto diskusiu, rozhodujeme sa medzi Tondach Samba hnedá engoba vs. glazura Amadeus hnedá.Cenovy rozdiel je 1.000e.Ake máte skúsenosti s engobou, oplatí sa priplatiť za glazúru?
Odpovedať
My sme davali creaton balance cierna glazura a sme strasne spokojny. ano je leskla a prave ten len domcek ozivil nieje taky smutny. ak chce niekto vydiet nieje problem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
Síce to nie je aktuálna téma, ale v prípade že to bude niekto v budúcnosti riešiť tak viem ako vyštudovaný keramik poradiť. - Glazovaný povrch má výrazne nižšiu nasiakavosť a tiež tvrdosť oproti povrchu s engobou, t.z. vydrží oveľa dlhšie čistý a mach v podstate nemá šancu na takejto streche rásť. Glazúra je nízkotaviteľné sklo ktoré má chrániť škridlu pred vodou a umožňuje nové farebné odtiene v kombinácii s lesklým povrchom. Nie každému sa to ale páči. Verím že majú výrobcovia naozaj dobre zladený materiál z ktorého vyrábajú keramické škridly s glazúrou, pretože v prípade rozdielneho KTR (koeficientu teplotnej rozťažnosti), môže dôjsť časom vplyvom počasia ku vzniku jemných prasklín v glazúre a po rokoch pôsobením vody a mrazu i k olupovaniu a podmienkam pre usadenie machu na streche. Ak dostanete od výrobcu záruku najmenej 10rokov na povrch glazúry a páči sa vám farba a lesklý vzhľad tak sa nemáte čoho báť a môžem to len doporučiť. - Engoba je vyrobená z rovnakého materiálu ako samotná keramická škridla, len je to hlina s veľmi jemnými časticami a prísadou anorganického farbiva-pigmentu. Výhodou je dokonalé spojenie s podkladom, takže by nemalo dôjsť ani po rokoch k olupovaniu ani ku vzniku trhliniek. Vďaka jemnosti - homogenite engoby je povrch síce nasiakavý, ale má veľmi malé póry, čo by malo zabrániť usadeniu machov a nečistôt. Vidím to ako výrazne zlepšenie kvality keramických škridiel oproti obyčajným bez tejto úpravy. Na mňa pôsobí takáto strecha príjemnejšie a prirodzenejšie. Glazovaná strecha zostane dlhšie čistá ale pôsobí trochu umelo. Je otázkou vašich priorít pre ktorú sa rozhodnete. ;-)
Odpovedať
nevieme sa rozhodnúť či tondach samba 11 engoba čierna alebo leskla verzia amadeus :( ( drahšia) oplatí sa priplatiť si za tú lesklú glazúru? vzhľadovo sa nám páčia oboje .vedeli by ste mi poradiť ?ak je tu niekto kto má takúto strechu a vie poskytnúť nejake postrehy, skusenosti ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@katikarcoolka už je to síce starý príspevok, ale pre ktorú si sa nakoniec rozhodla?
Odpovedať
@lalio nakoniec matnu engoba :) . A som aj ja rada . Jednak to vychádzalo viac ale teraz som ozaj rada páči sa mi viac ako keď som videla leskle . A okrem iného byvame pri poliach takze aj ta leskla by bola povacsine zaprasena matna :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Obnovujem temu - tiez sa rozhodujeme medzi engobou a glazurou. Sme zo severu Slovenska. Stavba bude mat A strechu. (Jedna plocha orientovana na vychod, druha zapad). Doteraz som nesetril na materialoch a z fora vidim ze ta glazura by mala vydrzat dlhsie. Problem je ze neznasam leskle veci. Chcel by som sa spytat ci tu niekto ma dlhsie engobu a ci mal s nou nejaky problem. Vyslovene by som poprosil negativne skusenosti , nech mam lahsie rozhodovanie 🙂 Vopred vdaka za kazdy nazor.
Odpovedať
@trojliter Ja mám betónový Terran s engobou. Škridla bola položená v r. 2016. Teraz v máji som bol na streche a krytina je taká, ako ju pred 5 rokmi položili. Je zbytočné polemizovať o životnosti glazúry a engoby - vydržia obe. Ide len o to, či chceš mať strechu matnú alebo lesklú. Tu máš detailné fotky toho Terranu s engobou. https://www.modrastrecha.sk/forum/str... https://www.modrastrecha.sk/forum/str...
Odpovedať
@trojliter mám tondach čiernu engobu, necelé dva roky, klasické áčko a z jednej strany chytá mach, páru metrov a začína les, čiže som s tým počítal a nevadí mi to. Tiež nemám rád lesklé veci.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?