Vymena strechy na dom, kde uz zijeme

Zdravím. Planujem vymenu strechy (ako aj zmenu konstrukciu), ale moj pripad je asi trosku iny, ako ostatny- Kedze v dome aktivne zijeme. Ja si mylsim, ze je trosku ine vymenit strechu na taky dom, kde sa nezije, kde interiet nie je prerobeny. Tym padom na krov netreba dat az tak pozor na vybracie, buchanie na krov. Tiez nie je az take podstatne, ked za trosku poprsi na dom, co nema strechu. Keby sa aj dostalo trosku dazda dnu, steny ajtak budu prerobene. Ale moj pripad, interier je prerobeny na 100%, sadrokartonove stropy, s cim by sa nemalo pohybovat. Opatrne buranie striech, nimimalna vibracia na krov. Co sa tyka dazda, tiez nesmie dostat na pojd- do vnutra. Z fotky uvidite o aky typ strechy ide, (valbova?) Takze chcem celu konstrukciu dat dole, a urobit novy, ale aj novy typ strechy. Chcem dat sedlovu strechu. Chcem to robit poriadne, takze chcem dat aj veniec. Prva vec, za co som tu, aby som opital na vec: Urobil tu uz dakto takym sposobom veniec, ze zo debniacej tvarnice? Vyreze sa polovica zo stredy, a tym padom sa da do toho dat uz vystuc venca. Co sa tyka tie stojky, na com stoji strecha. Nove stojky sa daju takisto tam, kde boli ostatne? Bude to postacovat ak len pripibjem tam klincom /srubou, alebo takym pasom, ako je to tam povodne? Alebo takisto treba dat na zem, ako je aj hore, dookola horizonatlne, a spojit to? Pozri fotku.
Odpovedať
Profilova fotka
Na tvojom mieste by som si to nechal naprojektovat. Da sa totiz strecha spravit bez tej ciernej konstrukcie a aj bez venca takzvane samonosna len to ozaj treba spravne vypocitat a vyrobit.
Odpovedať
@jdani Plno ľudí už robilo výmenu strechy počas bývanie v dome. Dá sa, to, ale chce to správne načasovanie. Počas rekonštrukcie sa dom prekryje krycými plachtami, keby náhodou pršalo. Ale: 1. ako wolodymir uviedol, na také niečo potrebuješ projekt. Takže mnohé otázky vyriešiš s projektanom. Môže ti naprojektovať úplne inú konštrukciu strechy. Bude vedieť, čo sa dá a čo nie. Musí zohľadniť to, čo je pod tým stropom, kde sú nosné steny a pod. 2. ak budeš tak rezať DTčka, tak polovicu z nich rozbiješ. Lepšie je urobiť šalung, výstuž a vyliať betón. Postupuj osvedčenými metódami, nevymýšľaj niečo nové. Veniec spraviš tak, ako to to naprojektuje projektant. On ti tiež povie, koľko výstuže tam treba. Ak sa v tom nevyznáš, nechaj to na odborníkov, nesnaž sa robiť niečo svojpomocne, čo sa ti môže vypomstiť.
Odpovedať
@jdani vidim tam ZB deku, myslim ze veniec v tomto pripade nebude nutny.ale jasne, sprav si projekt. Mali sme takmer totozny krov, podorys 10x11,zhodili nam to za pol dna dole, pozametali, dali pomurnice- kotvami do ZB deky-prakticky az do muriva, nasledne uz na to robili krov, sedlova strecha.rovnako ako v tvojom pripade, interier uz bol na komplet, so sdk.ani prasklinka nevznikla.prvy den majstri koncili tak ze som mal na krove latovanie a poistnu foliu, druhy den uz to bolo nakomplet.Plech.
Odpovedať
To je jasne ze si dam urobit projekt, aby som vedel co a ako. Ja nie som strechar, samozrejme nebudem to robit ja sam. Rodina je velka, vypomoc je, a jedneho skuseneho strechara sa najdem, nebudem to dat pre firmu. Ja len zato riesim to teraz, som zvedavy ako na to, ako robia, dajake dobre typy, atd. O tej samonostnej som uz pocul/videl, ale tam, ja si myslim, hlavna vec je Dobry veniec. Na moj dom je takto, ze polovica vyzera ako na prvej fotke, dajake murivo zamurovane, nad tym hranol ukotvena, a druha polovica ako na piatej fotke. Stary ipor, a tehly, nezamurovany, a nad tom takisto hranol. No nehovorim, lepsie ak nic, ale ak pozries prvu fotku, ten hranol je vykloneny. To nepodoba na dajaky stabil veniec.. Pocul som uz aj take, ze cca meter od konca strechy odmontuju, aby cela strecha stala len na tie stojky. Tym padom strecha stoji, a mozem urobit novy veniec. No ked ludi je Dost, za den odmontujeme celu strechu, druhy den urobime veniec, a...? Kolko dni musi pockat dalej, kym sa da dalej s tym robit? Videl som osobne, ako robili z DTcka veniec, a pacilo sa mi. O co lepsie drzi porbetonove U profily, ako vyrezana DTcka? Im to nepopraskali, ak z toho vyflexovali kus. Ja teraz samozrejme nebudem presvedcovat nikoho, ako je to dobre, lacne riesenie, lebo som nerobil, no ale vyzeralo dobre. Lacnejsie ako tie U profily na veniec. Ako by som vedel urobit salung na taky dom, co ma fasadu vyfarbenu, zrekonstruovanu? Co je ZB deka? Nemas dajake fotky, aby som mohol predstavit? Hlavne tie pomurnice kotvamy.
Odpovedať
Zelezobetonova deka asi. No ale to urcite nema. Obycajny stary troskovany poter ma. Asi si myslel na to, ze to je ZB. oranzova je kotva na stlp, a cervena je doska, akurat tam bola fuga.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?