Väzník na úzky dom

Dobrý deň, aký je Váš názor väzníkový krov na úzky dom. - šírka domu 8m, sedlova strecha 37 st. Projektant nám navrhuje určite väzníky, ja všade na nete cítam, že na uzky dom (do 10 m) a vyšší sklon strechy sa nehodí, pretože cenova uspora tam nie je žiadna, dokonca naopak. Projektant tvrdí úplny opak, že zbytočne veľa preplatíme, atď. Mne sa zdá byť životnosť väzníkov nižsia ako klasického krovu. O životnosti sa nikde nepíše. Neviem, čo je vhodné aby naprojektoval, väzník, alebo klasicky krov ? Aké sú vaše skúsenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
na vaznik nepotrebujes vo vnutri stavby nosne mury, staci obvodove murivo. na klasicky krov bude treba nosne prvky (zaklad, stena, zb veniec) preto cenova a priestorova uspora. nepouvaj projektanta on by mal pocuvat tvoje predstavy. on tam byvat nebude pre neho je tvoj dom len praca na ktoru si za 5 rokov ani len nespomenie...
Odpovedať
Profilova fotka
Väzníkový krov síce zrejme bude drahší, ale neskôr oceníte hlavne možnosť rozšíriť sa do podkrovia. To zvyčajne pri väzníkovom krove nie je možné bez výmeny celej strechy. A nosné časti v strede budovy sa dajú vyriešiť aj piliermi, nosníkami a stĺpami. Do väzníkového krovu by som išiel, keby to mal byť domček na dožitie, kde nie je perspektíva rozširovania ale pre rodinu, kde človek nevie čo prinesie zajtrajšok už nie.
Odpovedať
Profilova fotka
ak je vyšši sklon tak by bola škoda si tento priestor zobrat kvoli vazniku... samozrejme že aj na vazniku sa nejaky uložny priestor resp pochodzna plocha da dat ale je to minimum oproti klasickemu krovu
Odpovedať
Prave tiez riesim strechu a zhrniem co som sa dozvedel mozno ti to pomoze pri rozhodovani. Pri vazniku nepotrebujes vnutorne nosne mury ale potrebujes pri uzkom a dlhom dome vnutorne stuzujuce priecky, cize obvodove murivo nebude stacit. Zalezi aj aky typ dreva sa pouzije na vyrobu vazniku: ci to bude mokre drevo ktore sa namori aby neplesnivelo a potom necha odstat alebo susene drevo na cca 15-20 % vlhkosti a ohobluje a uz sa potom nemori. Pri klasickom krove budes potrebovat aspon jednu nosnu stenu v strede domu na stavbu tramoveho stropu pri sirke 8m, pokial nechces otvoreny strop. Klasicky krov a strop robia z mokreho dreva ktore sa ti vlastne bude susit na dome.
Odpovedať
@kosto13 , @marco1018 Vdaka za odpovede. Je pravda, že je tam možno uspora nákladov. Ale stale nie som stotožnený s väzníkom, hlavne kvoli životnosti. Predpokladám, ze tie pliešky maju životnosť tak jednu generáciu. Co ak cast strechy zamokne, a kym sa opraví, spojovacie pliešky zahrdzavejú... @mrmartinez no asi to vyzerá tak, že tie nosne priečky v dome budú dve.
Odpovedať
Profilova fotka
@maverick19 toho by som sa vobec nebal... ten vaznik sa zda vela ludom "labilny" ale jednoducho každy jeden krov prejde programom resp rukami statika a ten zas nemože pustit von nejaku vec čo by mala za rok padnut... zaleži od typu krovu ale napr. sedlovu strechu 22m dlhu sme mali do 3 dni pod foliou zalatovanu vratane montaže vazniku... takže vplyv počasia je tam minimalny a druha vec je že tie platne su neni z cukru ale z pevneho plechu... (aspon čo som mal dočinenia zatial s asi 5 vyrobcami vaznikov) :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?