Strešný výlez / čistenie komín na plynový kotol

Profilova fotka
Mám 2 komíny, jeden na tuhé palivo (krb) a druhý na plynový kondenzačný kotol. Komíny sú na opačných stranách domu, každý pri štítovej stene. Oba sú murované, vysoké cca 8m. Pri komíne na tuhé palivo určite dám výlez na strechu, z dôvodu čistenia. Otázka je, či je potrebný aj pri komíne na plyn. Nie som si istý, či je komín na plynový kotol potrebné čistiť. Laicky si myslím, že tu sadze nevznikajú a taktiež teplota nie je taká, aby sa tam malo čo zapáliť. Zároveň je otázka, čo na to hovorí zákon - aby nebol problém pri kolaudácií..... Nechcem robiť "zbytočné otvory" do strechy, ak to nie je potrebné.... ďakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte by som sa opravil: Viem, že komín na plyn treba čistiť.... skôr moja otázka smeruje k tomu, či to kominár nezvládne s prehľadom cez vnútorné dvierka bez toho, aby bolo potrebné liezť na strechu... A čo na to hovorí zákon,...
Odpovedať
@lordxor Kominár sa ti vykašle prepchávať sa na strechu cez nejaké okienko 40x40 cm. On má rebrík a na strechu vylezie zvonku. A 2 okienka už vôbec nie. Neviem, či si chodil niekedy po streche, ale tam sa dá - síce opatrne v mäkkej obuvi - ale dá normálne chodiť. Kominár už vôbec nepôjde cez jedno okno dnu, aby druhým vyliezol von. Takže kľudne zruš oba výlezy, ušetríš peniaze aj komplikácie s prípadným zatekaním. Výlez na strechu nikto od teba žiadať nebude - ani pri kolaudácii ani pri revízií komína.
Odpovedať
Mám kondenz.kotol, ale pri každoročnej kontrole mi rev.technik povie, že v komíne(plast.rúra priemer 8cm) nie je čo čistiť, lebo tam je len vod. para a teplota max.40st(mám podlah.kúrenie). A to je teplota pri ktorej nič vzplanúť nemôže.
Odpovedať
@lordxor urcite max 1, plynovy cistit netreba, neviem naco si ho muroval, peniaze v kosi, ale ked vidim ako mas garaz mozno sa na strchu da dostat aj tade takze vylez neni ani nutny..
Odpovedať
@lordxor A ten komín na plyn máš dvojplášťový? Ak je to pre turbokotol, tak potrebuješ v komíne 2 trubice - jednu na odvod spalín a druhý na prívod vzduchu. Murovaný pre plynový kotol je zbytočný. Stačí ti plastový. Ak sa to ešte dá, zmeň to, ušetríš kopu peňazí.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell No ono by sa sice dalo dostat na strechu rebrikom ako pises. Len pokial viem, tak komin nad 6m musi ma 2 cistiace otvory, v tomto pripade jeden dole v dome + hore ustie komina. Ale to, ci je tam potrebny stresny vylez uz netusim.... Takze je otazne ako sa k tomu postavia pri kolaudacii. Osobne si myslim, ze s jednym vylezom pre oba kominy ich ukecam. Ale neviem co by povedali na to, ak by tam nebol ziaden. @chrobak7 @sysell Viem o tom, že by stačila iba rúra. Ale po debate s viacerými ľudmi, som sa rozhodol pre murovaný a to z týchto dôvodov: - Keďže je komín pomerne ďaleko od hrebeňa, tak by mohol byť problém s rozptylom spalín. Kondenzát by sa mohol usadzovať na streche a vnikať biele mapy - https://www.schiedel.com/sk/servis/uk... - Na to aby tomu problému predišlo, by musela byť rúra pomerne vysoko nad strechou. A tu vzniká problém so stabilitou pri vetre... Zas by sa muselo riešiť nejaké kotvenie - Keď som si porovnal cenu murovaného komína a koncentrického potrubia so všetkým (rúra v rúre), tak to nebol až taký veľký rozdiel, vzhľadom na pridanú hodnotu. Z týchto dôvodov mi prišlo najrozumnejšie spraviť murovaný komín. Komín je robený tak, že tvárnici je plastová rúra na odvod spalín a vnútrom tvárnice je vzduch nasávaný.
Odpovedať
@lordxor No dobre, dostal ťa strašiak Šídel... :-D Je to tvoje rozhodnutie a tvoje peniaze, tak si urob murovaný,. Ja mám len malé pol metrové potrubie na streche pre kondenzačný kotol a úplne to stačí. Žiadny kondenz na streche. A ten výlez pri kolaudácii určite nevyžadujú. Ani ja ho nemám a nikto sa na neho nepýtal ani ho nepožadoval. A mám všetky revízie komínov. Ale ak veľmi chceš - zase sa budem opakovať - je to na tebe a sú to tvoje peniaze. Zakazovať ti to nebudeme.
Odpovedať
@lordxor man s ana vylez nik nepytal.mam ho tam mam vysoku strechu, chel som ho aj aby som mal pristupl k antenam. ten kondenz neviem do akej miery je pravda, ale sak ked uz mas tak je to jedno
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ako, pises, dostal ma schidel stsrasiak :) .... Ale upozornil ma na to aj kominar (vymetac), tak som sa rozhodol tak. @chrobak7 @sysell Diky za informaciu s tym vylezom, to som potreboval vediet... :)
Odpovedať
@lordxor kup inak otvaraci doboku ak mas sikmu strechu a das dohora nebude to drzat, jasne pokial nekupis daky premium so vzperou alebo co
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell To je jasne :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?