Slnecne kolektory na streche

Ahojte, vie mi niekto poradit ci je naozaj uz povinne mat slnecne kolektory na dome a ak ano, tak aku velku plochu musia predstavovat? NIe som vobec nadsena ]-( a dufam, ze toto mat na dome nemusime.
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba nie slnecne kolektory povinne u nas niesu :). Su oblasti v Nemecku kde sa nad tym uvazuje u nas ale mas na dlhu dobu pokoj .
Odpovedať
@jabadaba urcite to nie je povinne, ak ti niekto vravel ze je tak si robil z teba 1. april
Odpovedať
@bodka4 @majkoj dakujem za odpoved a som rada, ze to tak nie je. Odlahlo mi. ;-)
Odpovedať
@jabadaba Nemusíte. Ak máte plynový kotol, ani sa Vám neoplatia. TUV zohrejete lacno.
Odpovedať
@jabadaba Pod kolektormi sú machy.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp a nad kolektormi vzduch !
Odpovedať
@radopp @majkoj chlapci, ste ma vydesili k smrti! :-D
Odpovedať
@blacksr nastastie, lebo otec cosi spominal, ze to ma byt povinne, mozno len nieco zle rozumel. Mali sme z toho hlavu v smutku, neviem si to predstavit na krasnej stresnej krytine aku planujeme mat. Vsak to by bolo uplne zabite! :-p
Odpovedať
@jabadaba Naopak, majú byť na to dotácie.
Odpovedať
pozerat sa na kolektory ako na niečo, čo mi špatí dom... no neviem...
Odpovedať
@minas no vidis, tak sa na to pozerame. Zrovna esteticky to nevyzera. Chapem ich prinos energeticky, ale...no proste nie som nadsena. Viem si ich predstavit na modernom dome, ale na dome v klasickom style.....Ja chcem strechu v stredomorskom style, La Escandela, tak si vezmi ako by ju to prekrylo a zrovna na krase by jej to nepridalo. @radopp ano? To je este ten lepsi pripad potom, ale i tak...
Odpovedať
@jabadaba Panely nemusia mať energetický prínos, ak odčítame energiu na ich výrobu, uskladnenie vyrobenej energie, prepravu, papierovačky, nakoniec ekologickú recykláciu. Táto záporná energia je vyjadrená v cene panelov. Ak sa nevyplatia finančne, nevyplatia sa ani energeticky. Súhlasím že špatiť strechu kvôli pár údajne ušetreným eurám je zlé. Kto chce ušetriť, nech si poriadne zaizoluje dom a použije tepelné čerpadlo alebo plynový kotol.
Odpovedať
Článok sa načítava...
A kde je napísané, že kolektory musia byť na streche? Kľudne aj v záhrade pri plote... Potrubie pekne poriadne zaizolované v zemi, servisák sa nemusí trepať na strechu, údržba pohodová, prípadný sneh v zime sa z nich ľahko odprace... a hlavne nešpatia strechu... ;-) Pri nepriaznivej orientácii pozemku sa okolo nich nasadia kríky alebo iné rastliny a vôbec nemusia špatiť... Možno bude treba k tomu plotu viac metrov potrubia, ale... nebudú špatiť strechu... ;-)
Odpovedať
@radopp no, presne, toto je dalsia otazka, nakolko sa vobec oplatia, uspora, navratnost.investicie... Ci to nie je zas humbuk a la fotovoltaika, aj na tu boli dotacie, sprznili sa panelmi krasne luky ci polia a kazdy im z vysoka na tak drahu energiu.. @dedo758 to mi nenapadlo uvazovat o inom umiestneni. Mala som za to, ze strecha je najoptimalnejsie miesto kvoli dopadu slnka bez obmedzeni.
Odpovedať
no mne to teda nepríde ako niečo čo kazí dojem zo strechy.Skôr mi to pripadá ako moderný prvok ktorý možno na každom dome nemusí lahodiť oku. A čo povieš keď na stránke ministerstva kultúry sa objavila informácia že na zrekonštruovanej streche na Krásnej hôrke sa uvažuje so slnečnými kolektormi. Zaujímavé
Odpovedať
@jabadaba ja si skôr myslím, že tvoj otec mal na mysli fotovoltaické panely, ktoré, ak si ich namontuješ, nesmú byť inde než na streche. teda ak sa bavíme o fotovoltaike na vlastné účely, nie na podnikanie.
Odpovedať
@banjo1 moderny prvok ano, ale na urcitom type domu. Na modernom ma to vobec nerusi. Presne ako pises, nemusi to lahodit oku na kazdom dome - nasa vizia domu sa s tym akosi nezhoduje, no co Ti poviem. Patinovana strecha a prask, cierny leskly flak na nej...desiva predstava pre mna. Prudko nemusim cierne strechy, ani na malej ploche. @miroslav_makara myslim, ze hovoril praveze o tych slnecnych kolektoroch...ale musim s nim este podebatit. Plus samozrejme vsetko si overime tam kde treba, zatial som vcelku pokojna z tychto odpovedi, ze to nie je este u nas nevyhnutnost.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
radopp ..to že nevieš čo je to "moderný dom" je tvoj problém a budeš musieť s tým žiť aj naďalej. Popros niekoho kto ti to vysvetlí . Ja som písal "moderný prvok" a za to že nevieš čítať nebudeme na seba vulgárny... pravda? Na posledné 4 slová v tvojom príspevku nebudem reagovať.
Odpovedať
@radopp @banjo1 chlapi, nehadajte sa. Aj tak sa tej svojej vizie budem drzat ako pes jeza. A nepustim ani pri mega modernom prvku ci dome. :-D Takze peace and love. :-)
Odpovedať
@jabadaba Peace, love & kľud sú cieľ, nie prostriedok.
Odpovedať
@radopp ako sa to vezme.... 8-) Kazdopadne, ja som ten svoj klud nasla - kolektory su nepovinne. :-D
Odpovedať
@jabadaba možno tvoj ocino myslel tu europsku smernicu, požaduje, aby od roku 2020 všetky novopostavene domy vo všetkych členskych krajinach eu mali temer nulovú spotrebu energie na vykurovanie ... pričom by sa mali zrejme využivať hlavne obnoviteľne zdroje ... ale nemyslím si, že by práve solarne kolektory ustanovili ako povinné, obnovitelne zdroje sa daju využivať viacerymi sposobmi (to je prvy članok ktory mi o tom vygooglilo, nevravim že najlepší) http://www.istavebnictvo.sk/clanky/do...
Odpovedať
oprava- nulovu spotrebu energie.
Odpovedať
@fra Spominal nejake nariadenie, len sme sme sa nedobrali k tomu, ze ake konkretne. Ale pravdepodobne toto. Prebehli sme to vyslovene zrychlika. Hm...uvidime co poriesime, toto budeme musiet zohladnit v projekte, rada by som sa tym kolektorom vyhla a verim, ze najdeme pripadnu alternativu, aby v Bruseli krochkali spokojnostou. :-) My tiez samozrejme, z usetrenych nakladov za energie. :-D (len aby to nebolo ako s tymi ziarovkami versus ziarivky, ze ano... :-p ) a dikes moc za link. Idem kuk.
Odpovedať
@jabadaba Žiadne kolektory netreba. V Bruseli ťa chcú zadupať do zeme, nikdy nebudú spokojní.
Odpovedať
@radopp vsak to, ze Brusel a jeho napady beriem s velkou rezervou. To bolo humbuku aj okolo fotovoltaiky, co sa zas parchantov na tom nabalilo a prospesnost miziva. Energia odtial nie je vobec lacnejsia a akurat tak zaondili urodne fleky pody panelmi. Vyzera to otrasne a jediny osoh z toho bol ten tunel. :-p
Odpovedať
@jabadaba Existujú lacné spôsoby výroby tepla, energie, potravín... ale o to predsa nejde. Brusel pretlačuje len blbosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?