Príprava dreva na strechu vopred?

Dobrý deň prajeme, chceli by sme sa spýtať, poradiť a vypočuť si skúsenosti. Ideme stavať dom bungalov s valbovou strechou.Projekty máme hotové, v lete chceme začať. Máme možnosť teraz za výhodnú cenu dostať drevo aj s porezaním, avšak stretávame sa s rôznymi názormi, že drevo sa pokrúti, aj ked bude ,,vyšpandlované" a zviazané. Takto by sa sušilo približne rok. Má niekto skúsenosti, či už vlastné, prípadne nejaký tesár odborník? Rady a postrehy? Dakujeme vopred za odpovede
Odpovedať
ked by som mal cas a este zohnat drevo teraz cez zimu zo zimnej tazby, a to dokonca este v dobrej cene urcite by som siel do toho. Ak to vies dobre uskladnit aby sa to velmi nepokrutilo chod do toho. Rozumny tesar nemoze byt proti tomu
Odpovedať
Určite bude tesár proti tomu, zosusi sa pokruti sa a bude snim ťažšia robota. A myslím že taká veľká úspora na cene nebude. A načo chceš kupovať drevo teraz keď až za rok ho budeš potrebovať? Že je teraz dobrá cena to je známa vec že v zime nieje taký odbyt stavebného materiálu a ceny ponúkajú lepšie ako od Katy do jesene. A cena bude aj na druhý rok v zime určite dobrá. Počkal by som až pokiaľ by som nešiel robiť strechu a.
Odpovedať
Maximalne tyžden dopredu, rovno z gatru. Na susednej stavbe doviezli mesiac dopredu. To si mal vidieť ake bolo pokrutene.
Odpovedať
Dakujem Vám za postrehy. Ide o to, že nám vraveli známy, ktorí majú nejaké skúsenosti, že drevo v tomto období nemá v sebe toľko vody a je kvalitnejšie, navyše sa nachádza po ťažbe pár sto metrov od stavby, takže bez výrazných riešení ohľadom dopravy. Myslíte, že je tam viac mínusov ako plusov?
Odpovedať
Profilova fotka
@randm nie nekupovat, pochybujem ze na "stavbe" budete mat vhodne podmieky na uskladnenie....kupte radsej krytinu, tu vyplatite teraz ked maju stavebniny male obraty a dokazu dat vysoke zlavy. Tej sa nestane nic a na stavbu si ju date vyviezt az ked bude treba... P.S. to vam tam privezu gulatinu z tazby a vy budete tucne tesat hranoly? :-)
Odpovedať
@tarbavalaba nie nie, vieme dohodnuť po známosti pojazdný gáter, ktorý to vie priamo tam (priestor tam je) porezať a za tu cenu aj priviezť tých cca 300 metrov na pozemok. Aké máš na mysli vhodne podmienky, okrem vyšpandlovania, zviazania a zakrytia? Radi si necháme poradiť, vdaka:)
Odpovedať
@jalovec tesar može byt proti tomu, z jeho pohladu ho aj chapem pokial je plateny za krov od kubikov a podobne. ale z pohladu uživatela je krov zo sucheho dreva spraveny lepši. užsa tolko nezosycha, nepracuje a hned je aj pevnejši, menej nachylny na neake pliesne atd. Ale ako som pisal musi byt dobre uskladneny na preložkach a zataženy aby ho velmi nepovykrucalo. dobry tesar nema problem spravit krov aj z vykruteneho materialu, vie si to vytriedit a prihoblovat. dalšia vyhoda je že sa ukažu trhliny a može si ich otočit ako potrebuje. je to ale potom viac času ..a neake peniašky navyše ale krov je kvalitnejši...ma to vyznam hlavne pri vzhladovo priznanom krove. ja osobne by som si krov na dom chystal a dal sušit aspon dva roky dopredu.
Odpovedať
@martinmatko A už si si nachystal? Pochybujem. Najprv to vyskušaj ma sebe a potom raď. @randm Keď chceš silou mocou chystať teraz, tak ho uskladni ako gulatinu a narežeš hranoly až keď budeš robiť strechu, ale pre istotu sa poraď na pile.
Odpovedať
@ruren ano, tieto veci skušam na sebe a robim takto zo sucheho dreva, z mokreho krov by som robil len vtedy ked sa inak neda....momentalne si na velku terasu sušim(hranole 16x16cm) a za par rokov ked budem mat čas ju budem robit.
Odpovedať
@ruren uskladnovat gulatinu jeden rok nie je vobec dobry napad, daju sa do nej chrobaky, hrozia pliesne, a trhliny ešte večšie....zle sa skladuje, horšie sa reže sucha.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?