Prefukovanie nad parozabranou

Skladba strechy aku mam na dome sa ukazala byt dost nesikovna... na nosnikoch STEICO je zaklop z dosiek, na ktorych je geotextilia a folia fatrafol. Medzi nosnikmi je natlacena mineralna vlna s tym, ze na vysku hornej pasnice je vynechana medzera ako odvetravanie. Na spodnu pasnicu pod vlnu som sponkoval parozabranu. Problem je, ze tam, ze ked vonku fuci vietor, prefukuje mi cez mineralnu vlnu az k parozabrane - problemove je hlavne miesto, kde sa mineralna vlna "zacina", nosniky su polozene na pomurnici, kusok za nou smerom do exterieru bolo urobene debnenie z OSB dosiek, tieto miesta bolo dost problematicke vlnou vyplnit. Je potrebne to nejako vyriesit? Na dvoch miestach sa mi parozabrana zo spodu rosi, pravdepodobne kvoli tomu, ze tade prefukuje, to budem musiet urcite opravit, ale prerabat zateplenie celej strechy ked tam uz byvame je nieco, comu by som sa rad vyhol...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan to je problém aj iných stavieb, len si toho nevšimnú. Divím sa nad propagáciou izolácie s odvetranou vzduchovou medzerou, nechápal som jej princíp pred 30-imi rokmi na škole a nechápem ju dodones. To je aj Váš problém, preto nie som zástanca minerálnej vlny v otvorených izoláciách. Vaša stavba je čerstvá, potrebuje vyschnúť, ale aj tak by som prevetrávané medzery na jednej strane obmedzil prekrytím, aby nevznikal prievan. Para, ktorá tam vnikne cez steny a prestupy fóliou sa odvetrá aj do jednej strany. Na leto by som otvory odkryl, aby prievan dokončil vysušenie. Po dvoch rokoch je stavba presušená a chová sa ináč, ale jednostranné prekrytie otvorov by som nechal.
Odpovedať
@gashtaan Ja to tam tak isto a nikde a nic nefuci :-) Zalezi aku velku ma medzeru a aku hrubu ma vatu.
Odpovedať
@lubomird vata ma hrubku 36cm, prevetravana medzera je cca 4cm... ked pozeram tvoj fotoalbum, ty mas klasicke hranate krokvy, moje nosniky maju komplikovanejsi tvar, plus ked mi robili strechu, davali mi tam este "koniky", o ktore uchytili OSB dosky. To uz sa neda s vlnou poriadne utesnit, aj ked som sa snazil dost... Na spodok vrchnej pasnice som pribil cik-cak drot a potom prekryl klasickou sklotextilnou sietkou aby sa mi vlna nepretlacila az kam nema - robit to druhykrat, daval by som namiesto stietky aspon nejaku difuznu vetrotesnu foliu :(
Odpovedať
@gashtaan Ty tam mas riadne tie vzduchove medzery. To je skoda. Urcite by som tie medzery zakryl aspon z jednej strany ako radi aj Jan45. Ako vravis ja mam klasicke hranoly a medzi nimi nieje medzera, ale priestor medzi nimi je vymurovany a do kvadrov medzi hranolmi su vyvrtane tusim 40 alebo 50mm diery kvoly odvetraniu po celom obvode stavby. Foliu nemam ziadnu nad vatou, len parozabranu pod vatou.
Odpovedať

Odpovedať
@lubomird no ked som to zistoval, hruba tej medzery ma byt min 30mm, takze az taka riadna nie je... tak ale ty to mas dobre riesene, ziadne komplikovane miesta, ja zase raz len doplacam na zmrsenie hrubej stavby, ktoru mi stavala firma :\ no co uz, porozmyslam nad tym zakrytim tej medzery na nizsej strane strechy ako mi radil @jan45.
Odpovedať
mam 100 chuti to na jar rozobrat a urobit znova, ale mrzi ma, ze ponicim parozabranu, s ktorou som si dal dost roboty aby som ju dobre utesnil - tahat ju ponad priecky bola robota pre vraha.
Odpovedať
@gashtaan Alebo do tych medzier nieco vopchat, nieco perforovane, mozno EPS a do neho narobit mensie diery. Proste zmensit tie prevetravacie medzery... Drzim palce.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?