Plocha strecha- problem?

Pozdravujem. Vcera mi zavesili kotol a namontovali komin. Ked som odhrunul vatu ktora je v strope pod OSB doskami, OSB dosky boli zamrznute. Je to v poriadku? Vrch vaty bol jemne vlhky. Jedna sa o novostavbu, skladba strecha je: asfaltove pasy, 22mm OSB dosky, prevetravacia medzera s vyvrtami prieduchmi , 40 cm vata, paronepriepustna folia a SDk. Je to problem? Od zajtra sa zacne kurit.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird komín súosný? Kotol aký? kondenzačný,nízkoteplotný? Môže tam byť viac problémov.
Odpovedať
@poliacik321 komin- axialna rura, kotol kondenzacny. Asi sa tam zraza vlhkost z celej stavby. Dnes som zacal kurit.
Odpovedať
@lubomird aku mas teplotu v miestnosti?
Odpovedať
@stano4000 este nemam teplomer v miestnosti, ale je tam chladno. Do podlahovky ide voda 25 stupnov.
Odpovedať
@lubomird mas doma bezdotykovy teplomer na meranie teploty? my mame taky co sa da prepnut aj na meranie nezivych veci. bolo by dobre vediet aku mas teplotu na OSB doske. ono to ale trochu trva kym sa naakumuluje teplo do celej hmoty domu, najma ak ides z nizsich teplot, ak si neuzavrel v dome teplo pocas teplejsich dni.
Odpovedať
@lubomird Samozrejme, že to je problém... Veľmi nevhodne zvolená skladba plochej strechy (a bohužiaľ v súčastnosti aj pomerne často používaná)!!!. Ak platí, že parozábrana (v tomto prípade určite z fólie ľahkého typu) má byť vyhotovená na 100%, tak pri takejto skladbe strechy to platí do poslednej bodky. Háčik je v tom, že sa to prakticky nedá urobiť. V čom je problém?! V tom, že tepelná izolácia je de facto "uzavretá" pod súvrstím s ďaleko väčším difúznym odporom aký má v skutočnosti parozábrana pod ňou. Verte tomu, že "prevetrávacia medzera s vyvrtanými prieduchmi" to nezachráni ( navyše by počet, priemer otvorov a hrúbku vzduchovej medzery musel niekto spočíať, o čom silne pochybujem)...
Odpovedať
Profilova fotka
@jozoce ahoj, tak a mohol by si uviest priklad spravnej skladby v jeho pripade? alebo teda vseobecne plocha strecha - navrhnut co najjednoduchsiu a najblbuvzdornejsiu skladbu? dakujem
Odpovedať
@lubomird Ahoj. Jestli to dobře chápu, tak jsi tu vatu odhrnul, když se tam dávala ta koaxiální roura. To znamená, že ta vlhkost na vlně a zejména na OSB desce nemá s tím žádnou souvislost. Vlhkost tam již musela být. Jak se tam dostala - zřejmě parozábrana není dobře instalována. Ono stačí, když je provrtána vruty, které drží sádrokartonový podhled. Odvětrávací mezera musí být vysoká aspoň 4 - 5cm a vstupní a výstupní otvory musí být taktéž přez celou šířku u okapu a na nejvyšším místě střechy. Jinak vzduch nebude proudit a odnášet eventuální vlhkost ven. Ale je ještě možnost, že pokud jste to dělali nyní při mrazech, že ta kondenzace vznikla pouze při té práci a to pouze lokálně kolem toho otvoru. Pak by to nebyl žádný problém. Ještě musím připomenout, že ta koaxiální trubka musí být s parozábranou opravdu parotěsně spojena.
Odpovedať
@ninaclaudius Ahoj. Všechny problémy s kondenzací v ploché střeše řeší zateplení střechy z horní strany silnou vrstvou EPS. To je obdoba zateplování stěn z vnější strany. Tato vrstva EPS se následně přetáhne hydroizolační fólii. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech takze princip akokeby zateplenie nad krokvami?
Odpovedať
@praoteccech ospravedlnujem sa za offtopic, ale akurat riesim problem suvisiaci s tym co pisete - mam pultovu strechu so sklonom 7.5 stupna, po celej sirke strechy mam urobenu prevetravaciu medzeru vysky 4.5cm, v najnizsom bode popri celom odkvape, na najvyssom bode tiez pod debnenim strechy - problem je, ze podla projektu mal byt vystupny otvor na spodnej strane podbitia, no zateplovaci to urobili tak ako pisem. Teraz ked vonku fuci vietor, je tam taky tah, ze v streche mi huci ako vo veternom tunely, prefukuje mi vlnu az do interieru na parozabranu. Radili mi, aby som vystupnu mriezku prerobil a dal na spodok podbitia, alebo aspon vstupnu mriezku prekryl difuznou vetrotesnou foliou - vraj tam nemusi priamo prefukovat, staci ak sa ma vlhkost kam odparit. Co si o tom myslite?
Odpovedať
@gashtaan ahoj. Pod odpověď od LJ na TZB se klidně mohu podepsat. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ninaclaudius Ahoj. Ano je to skoro stejné, akorát se místo skládané krytiny přímo na EPS instaluje fólie. Hodně velkých montovaných hal má takovéto zateplení střech. Zde je ukázka rekonstrukce, ale tak se dělají i nové střechy. https://www.youtube.com/watch?v=uXbkK...
Odpovedať
@praoteccech clovek da rovnaku otazku na forum v inom state a stale je to u vas duplicitna tema :)
Odpovedať
@ninaclaudius Správna skladba je samozrejme (ako už uviedol praoteccech) umiestniť tepelnú izoláciu z hornej strany! Už som to v nejakej téme spomínal, ale zopakujem to aj tu. Ideálne ž.b doska (príp. polomontovaný keramický strop), parozábrana z asfaltového pásu (napr. G200S40), tepelný izolant z EPS100S v spáde min.2%, geotextília 300g, PVC fólia, geotextília 300g, prané riečne kamenivo fr.16-22mm hr.40-50mm. Jednoduchá, perfektne vzduchotesná, dlhodobo funkčná skladba a vpodstate blbuvzdorná. Samozrejme nieje podmienkou aby nosná konštrukcia bola monolitická (aj keď je to ďaleko lepšie, lebo monolit je sám o sebe solídna parobrzda), ale v prípade dreveného debnenia by som dal ako parozábranu samolepiaci asfaltový pás (z pochopitelných dôvodov). Samozrejme skladba sa dá vylepšiť tým, že už asfaltový pás by bol v spáde (samozrejme odvodnený), v tom prípade tvorí zároveň aj poistnú hydroizolačnú vrstvu (potom tam je vhodné resp. potrebné umiestniť prvok, ktorý umožní kontrolu poruchy hlavnej hydroizolačnej vrstvy).
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jozoce dik :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?