Parozábrana + izolácia

Dobrý deň, potreboval by som poradiť v nasledovnom. V staršom dome (50r) so sedlovou strechou, začala na strešnej folii kondenzovať zvnútra(povala) voda, ktorá steká na izolačnú vlnu a presakuje na sadrokartón na hornom poschodí domu... Na niektorých krovoch sa začína tvoriť pleseň, sú z čast vlhké od stekajúceho kondenzu. Izolačná vlna je zavlhnutá, zaplesnená... Parozábrana medzi sadrokartónom a vlnou nie je... Na jar by som chcel starú vlnu vyhodiť a nahradiť novou. Chcem sa však spýtať na parozábranu, ako ju uchytiť, aby som nemusel na celom poschodí demontovať sadrokartón? Dá sa to aj nejako zo strany povaly? Môžem ju nastrihať na vzdialenosť klieštin a prichytiť ju o ne zo strán sponkami (vo fólii by som vyrezal len otvory pre bodové svetlá)? Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@bmkt keď spravíš parozábranu ako si to popísal tak riskuješ podobný scenár ako máš teraz....
Odpovedať
@eagleowl veď práve neviem ako to spraviť, toto je len nápad..., preto by som potreboval poradiť ako na to 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@bmkt ja by som vyhodil sdk, odspodu klieštin namontoval na konštrukciu OSB, odspodu na osb dal parozábranu......potom konštrukciu na SDK. Každá diera v parozábrane a každý prestup parozábranou je možný problém v buducnosti....
Odpovedať
To je popravde nerealizovateľné, ide o cca. 120m2 plne obývaného podkrovia, to nedokážem zrealizovať 😕 Neexistuje nejaká iná možnosť? Ako sa to rieši ak sú v SDK bodové svetla a nad tym už len izolačná vata? Vždy tam musí byť v parozábrane otvor na každé svetlo, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@bmkt obývané podkrovie?.....to ideš zatepliť šikminu?.....náčrt by sa hodil.....
Odpovedať
@eagleowl zle som sa vyjadril, obývané je druhé poschodie, nad ktorým je už neobývané podkrovie... Práve plafon druhého poschodia je SDK s bodovými svetlami, nad ktorým je už len vlhká vata... Tú chcem vyhodiť a nejako tam dať parozabranu, ale tak, aby som nemusel demontovať SDK, lebo to nedokážem spraviť...
Odpovedať
Ešte mi napadlo, nebolo by riešením spraviť to tak, ako sa robia šikminy, teda dať medzi klieštiny vatu, na to parozabranu a zase vatu (10:40)?
Odpovedať
Profilova fotka
@bmkt ako chceš uchytiť parozábranu k stene keď bude na klieštine?.....čo získaš tým že tam dáš 10cm medzi klieštiny.......neviem presne ako to vyzerá ale robiť parozábranu nad existujúci SDK asi normálne nepôjde.
Odpovedať
Kontaktoval som aj výrobcu izolačných strešných materiálov, poradili mi ako možnosť použiť špeciálnu klímamembránu, ktorá sa používa aj v prípadoch zateplenia z vonkajšej strany, ak sa vymieňa škridla a laty, ale krov a vnútorný sdk zostáva. Ide o tzv.sľučkovité uloženie takejto klímamembrány. Vidím v tom riešenie mojej situácie. Bodové svetlá zruším, zaslepím otvory po nich a použijem obdĺžnikové.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?