Máme dať na bungalov škrídľu alebo plech?

Profilova fotka
kto ma stym skusenosti
Odpovedať
Profilova fotka
sriblu nepoznam, skridlu ano:) ale my sme dali plech.. lebo.. lebo sa nam to paci, lebo sa to k tomu domu hodi, lebo skridla je tazka,.. zalezi aj aky dom (typ architektury)
Odpovedať
Profilova fotka
ak možem poradit tak skridlu. Fyzika nepustí , na škridle ide voda samovolne spádom a nemá kde pretiect. Plech má na streche vela dier na skrutky / rádovo stovky až tisíce / záleží na velkosti strechy.Pri plechu sa musíš spoliehat na to , že nepovolí tesnenie pod skrutkov , prípadne tmel / niekto ich aj tmelí /. Skrutky majú tendenciu sa uvolnit vzhladom na schnutie strešných lát a časom sa odporúča ich kontrolovat./ prípadne dotiahnut /.Takže suma sumárom ak je dobre spravená strecha nemá kadie zatekat hodne dlho., pri plechovej ju máš deravú jak rešeto a spoliehaš sa na to aby vydržali spoje a tesnenia.Ak možem doporučit tak sa spýtaj na tesnost skrutiek po nejakom čase nie obchodníkov s plechovýmy krytinami ale tesárov , čo ich robia a čo ich opravujú.
Odpovedať
Profilova fotka
ja osobne som za skridlu-bungalovska strecha je dost viditelna tym, ze dom je nizko, tak uz len z estetickeho hladiska...nehovoriac o tom, ze skridla je urcite lepsia ako plech
Odpovedať
škridľu, už len preto, že lepšie vyzerá a platí to čo je napísané v príspevkoch vyššie @fabo123 a @kaiak - okrem iného sa pod škridľou tak neprehrieva povala ako pod plechom
Odpovedať
ak su peniaze odpoved je jasna ....ak sa rozpocet krati alebo krov to nezvladne ide sa do ineho riesenia...Plech.
Odpovedať
ľudkovia zlatí, tí, čo ste za plech, ktorú značku odporúčate? Ďakujem za pomoc ;-)
Odpovedať
Určite škridlu hm
Odpovedať
lepsia je skrilda, lacnejsi je plech. Tak si vyber na co mas
Odpovedať
Plechová strecha nezateká o nič viac ako škridla. je to mýtus. O tom, že škridla pri hnanom daždi preteká tiež a hlavne pri nízkych sklonoch ste vedeli? Je to otázka zaťaženia, architektúry a pocitov. Na členitý bungalov je efektívnejšia škridla nakoľko tam vzniká menej odpadu a v podstate je aj lacnejšia. Pokiaľ dáte na strechu falcovaný plech tak nemáte ani jednu dieru. Je to však finančne nakladnejšie.
Odpovedať
skridle su aj 200% drahsie ako akykolvek plech s doplnkami to moze byt este viac. Never tomu ze skridle su vodotesne, nie su, ved su navzajom pod nimi a trvale! skary, zafuka vietor proti smeru ulozenia skridiel a voda je pod skridlou. Navyse voda ked zamrzne, tak narasta na objeme a teda "dviha" skridlu este viac. Skridla je 10x tazsia ako plech, ak s tym statik ratal, resp. bude ratat, tak krov samotny pre skridlovu strechu bude (moze byt) ovela drahsi, zalezi od sklonu strechy a od snehoveho pasma. skridla ma v niecom lepsie fyzikalne vlastnosti, lebo je tazka/hmotna, ako plech, to sa musi uznat, ale suma sumarum, skridla je mozno aj 3 krat drahsia. Ci sa to oplati, ked na skridle sa skor bude drzat sneh ako na plechu, cim viac snehu tym zase masivnejsi krov a naklady na snehove zachytavace ak to nema padat vo velkych zmrznutych kopach niekam na auto alebo susedovi za golier. Opticky rozdiel medzi skridlami a ich nahradami v plechu velmi nie je, ale ten profil musi vyzerat ako skridla (Skridplech, Gapa, Steela), nie ako nejaky zvlneny plech. Plech ma ovela vacsiu farebnu skalu a matnej uprave vyzera aj lepsie ako skridla. Skridla ti drzi dlho teplo (horucavu) v noci, co moze aj nemusi hrat rolu, zalezi od izolacie. Tak isto zase "buchanie pri dazdi" nemusi hrat rolu pri plechu, zalezi od izolacie. Velku nevyhodu skridle oproti plechu, co pocuvam od ludi, tak je ze nechcu mat casom na skridlach mach a ak maju dom pri stromoch tak skridlu nechcu za nic na svete. To ze sa mach na skridle nechyti, to sa neda nikdy vylucit, kedze kazda musi byt vyrobena z nejako nasiakaveho materialu a kazda ochrana casom zdegraduje a je to proste "hmota". este som nevidel tu tu uvadzanu "vyskrutkovanu" TEX skrutku do dreva, ked je dlha 35 mm a ta EPDM podlozka je nou zatlacana, cize ju sucasne aj fixuje na mieste. skridlu ti budu doporucovat, lebo ked za nieco 3 krat viac aj provizia z predaja je 3 krat viac, navyse a skridla je pracnejsia, cize na skridlovej streche sa firma ktora to preda alebo aj namontuje proste viac nabali... cize ak na to mas peniaze.....3 krat viac, a nemas v okoli ziadne stromy, a farba sa ti nejakej skridle paci, tak sa skridla asi oplati, inak nie.
Odpovedať
mame v projekte 8 stupnovu uplne obycajnu jednoduchu pultovu strechu s jednym kominom, co by ste dali na nu? (krov je nadimenzovany na skridlu) Dali by ste falcovany plech resp plech so stojatou drazkou, alebo skridlu bramac max 7...hm?? lebo toto je pre nas fakt dilema...co mame ponuky, tak cena je plus minus rovnaka. dakujeme za rady
Odpovedať
Článok sa načítava...
bol som fotit strechu co bola z titan-zinku. Vypada to fakt velmi pekne. Avsak bolo to prve co som u nas vyhodil a nahradil som skridlou. Dovod? Mame male deti. Na chalupe u rodicov ma suseda plechovu strechu a niekolko krat za den jej v zime zleti zo strechy taka masa snehu ze dieta by zasypalo. Najhorsie je ked este sa spravi aj lad a to potom dorazi aj dospeleho. Take mnozstva ako padaju z tej strechy som nikdy nevidel.
Odpovedať
škridlu
Odpovedať
smiesne dovody uvadza fabo123.. Mame v sirsej rodine niekolko domov, hadajte, ktore krytiny sme uz menili a ktore nie.. Domy maju zhruba 50 rokov vsetky.. Ta s falcovanym plechom vyzera stale ako nova, samozrejme, poctivo sa kazdych cca 10 rokov natiera.. A nachadza sa v horskom prostredi (900m n.m.), cize snehu a snehu uz zazila obzvlast vela.. Ostatne domy su v nizinach.. Skridlova padla za vlast ako prva, dalsia menena bola eternitova... Na novostavbe mame falcovany plech. Jediny dovod proti plechu je ten sneh, ano pada rychlo a je ho naraz velka masa, moze ublizit, to je fakt.. Ale aj to sa da vymysliet, nam pada do tych smerov, kadial sa nechodi ;-)
Odpovedať
my sme použili profilovaný plech Maslen, a zatiaľ sme spokojní, dali sme ho kvôli tomu že škridla je veľmi ťažká a my máme vyše 200m2. v susedstve pred pár rokmi dávali škridlu a asi za dva roky z peknej tehlovej farby škridle bola hnusná šedá, samý mach, vyzerá ako 50 ročná. Teta má plech už vyše 10 rokov a kto príde na návštevu sa pýta či má novú strechu, žiadne zatekanie, ako nová.
Odpovedať
aj my sme sa dlho rozhodovali medzi škridlou a plechom. mali sme viacero cenových ponúk. Bramac nám dal lepšiu cenu ako Ruukki. nakoniec sme sa rozhodli pre Ruukki. Preto že je to oveľa ľahšia krytina a na bungalove nemáme betónovú deku ale budeme mať drevený strop. a druhý dôvod bol sklon strachy. sneh by sa na škridle dlho držal a zaťažoval krov. s padaním snehu nevidím problém, máme tam snehové zábrany. strechu sme robili v novembri, výber neľutujeme. susedia majú na podobnej streche veľa snehu a my už len niečo pri zábranách. veľa šťastia pri rozhodovaní
Odpovedať
skridlu. my mame palenu - tondach
Odpovedať
to úplne záleži od teba čo chceš. Všetko má svoje za a svoje proti. napríklad plechová strecha je hlučnejšia, hlavne keď prší alebo padajú krúpy. Toto pri škridle nie je taký problém. Na druhej strane škridlu podfúkne sneh čo zase pri plechovej streche je eliminované. Taktiež plech je oveľa ľahší ako škridla čo je tiež dôležitý faktor. A ešte by sa ich veľa nášlo.
Odpovedať
Mne sa paci moderna architektura, kde je pouzity falcovany plech. Preto pojdem pravdepodobne do Ruukki Classic. Nie je to najlacnejsia krytina, ale referencie na nu su vynikajuce. Bez udrzby desiatky rokov. Inak taky maly paradox. Casto sa tu argumentuje tym, ze skridla lepsie odolava rozmarom pocasia. Pritom ked sa pozriem do sveta, plech ma vacsie zastupenie v severskych krajinach a skridla skor v prijemnom stredomorskom podnebi.
Odpovedať
Drviva vacsina ludi si pod pojmom "plech" predstavuje nejaky ohavny lacny deravy skridplech. A potom si mylia pojmy a dojmy. Ja som toho nazoru, ze dobry plech je lepsi ako dobra skridla. Rozne Masleny, Blachotrapezy a podobne vtipy nebudem komentovat.. Za plech povazujem nieco od Lindabu a Ruukki pocnuc, cez hlinik a med, niekde titanzinkom konciac. Ak vzhlad skridly, tak aby to malo dierky aspon zakryte, ked uz musia byt. Ale mne sa paci falcovana krytina so stojatou drazkou, pripadne klik systemy. Nikto ma nepresvedci, ze nejaka tazka krytina je trvacnejsia ako kvalitny plech. Videl som x palenych skridiel, co sa po 20 rokoch rozsypali ako prach vplyvom mrznucej vody. Cele platy sa suchali dole zo strechy. Takisto su dediny plne otrasnych skaredych zasednutych a machovych betonovych skridiel znamej znacky.. Co sa tyka dizajnu, nebolo o com. Tie 22° resp. aj 25, alebo 30 stupnove polovysoke strechy na bungalovoch vyzeraju hrozne. Da sa ist aj pod 22°so skridlou, ale osobne to povazujem za nezmysel. Je treba vodotesne podstresie, to znamena, ze ked skridlu budete najviac potrebovat, bude vam na nic a musite sa spolahnut na nejaku foliu pod nou. NEZMYSEL!!! Okrem toho je rozdiel dimenzovat vence a cely krov na 10 ton alebo na 500kg... Osobne, mame plechovu falcovanu hlinikovu krytinu Prefa, so 40 rocnou zarukou. Jej modernym vzhladom sme nadseni.
Odpovedať
calimero si ma inspiroval...rozhodujem sa prave co dat na strechu malej Ackovej chalupy, s 25 stup. strechou...dost u nas fuka a v lete je tam vypek. Rozmyslam, ze ten plech po horucom dni mozno zase rychlejsie vychladne, ako skridla....ako je to? Zaujimalo by ma, cez co prestupi viac tepla za den do domu a v sumare co je horsie pocitovo v horucich dnoch. Predpokladam, ze rano skridla dlhsie drzi chlad, ale po zotmeni zase dlhsie kuri. Mne osobne ked je 40 stupnovy tyzden viac vadi vela tapla v noci ako cez den.
Odpovedať
Na nový dom škridlu(ak maš peniaze a aspon trochu zmysel pre estetiku), na starý ,prípadne rekonštr.plech. Ak ale chceš mat všetko čo najlacnejšie,tak daj plech. Len napr.taky detail ako odvetranie strechy,lepsia tepelna pohoda,bunkový efekt a pod. O tom sa da bavit do rána.Ved každý svojho kona chváli.Dobre som sa pobavil na tej 40r.zaruke! Však je uplne jasne,že je to len marketing. A že na dedinách sa zozpadavaju strechy zo skridlou? Mozne to je,ale s akou! To by som ja mohol potom použit argument typu,že keramicke vyrobky z archeol.vykopavok stare par tisíc(nie 40r.) vypadajú takmer ako nové,čo je aj pravda. PS.už niekto,kto ma plech, aj tu 40r.zaruku otestoval?_A aka je hrúbka plechu aj s farbou? Treba uviest kolko mm!Za 40r.ostane z plechu len farba.pokial to nebudeš pavidelne natierat.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.akostavat.com/poradna/stre...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?