Je treba pred pokladkou krytiny vymurovat stity

Caute. Mam dilemu. Tesar mi odporucil, aby som pred pokladkou krytiny domuroval stity. A vraj stity zaklinovat drevennymi cvikmi pod krov. Ale ako pozeram ostatne fotky, tak krytinu ulozili a az potom dorabali stity. Krov je sedlo vaznik, posledny vaznik sedi na vnutornej hrane venca a vypusteny je 1 meter mimo domu. Co si o tom myslite, treba najskor podmurovat, alebo staci po pokladke krytiny?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@megdesign páči sa mi ten vtip: "vraj stity zaklinovat drevennymi cvikmi pod krov". Murovať môžete kedykoľvek, ale za praktickejšie pokladám po pokládke. Aj iné riešenie je možné.
Odpovedať
My sme domurovali az po pokladke. Teda domurovali sme jednu stranu. Na druhu isla len OSB doska. Foto v blogu.
Odpovedať
@megdesign nech sa pokrývač nenechá zdržiavať čakaním na štíty, robia sa nezáväzne na krytine.
Odpovedať
@megdesign Praktickejšie a ľahšie je vymurovanie štítov pred doštením resp. pred položením fólie, totiž máš prístup aj z hora. To si mal vytiahnuť ale ešte pred montážou tých priečnych dosák.
Odpovedať
@danculd jj presne tvoj blog som pozeral. Kolko si mal vypusteny krov mimo domu?
Odpovedať
@jan45 Dakujem. Ake ine riesenie? Dat OSB dosky?
Odpovedať
@megdesign Vypusteny bol 1m, vaznik na prednej strane domu sedel na vonkajsej strane venca. Aj preto som sa rozhodol dat tam OSB, ktoru som este vysunul dalsich par cm von, na Ytong islo 20cm EPS, a na stity islo "uz iba" 13cm. Usetrilo sa teda nieco na murovani a nasledne aj na EPS. Na zadnej strane sa domurovavalo, kedze vaznik sedel na vnutornej strane venca a na ten vyklenok som zase daval OSB kedze tam bol vaznik zase na vonkajsej strane venca. Tam som OSB tiez vysunul.
Odpovedať
@danculd nj len u mna je problem, ze posledny vaznik sedi na vnutornej hrane venca.... Cize domurovat to budem musiet, alebo dat na ten stit OSB + viac izolacie, ako na steny Na steny pojde 25 cm, cize na stit by islo 40 cm, co je uz asi cez...... Mne ide len o to, ze ten krovar ma plasil, ze aby som to podmuroval, aby to pod vahou krytiny neovislo... Stavebnemu dozoru som volal a ten povedal, ze to v pohode domurujem aj po pokryti. Ja mam tiez teraz vysunutie cca meter.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign no byť dozor, tak sa urazím. A krovárovi odkážte, nech nezhaduje kolegov. dá sa to obložiť drevom, upraviť pomocou PS ako píšu hore, aj bez debnenia len PS na kostru, a iné
Odpovedať
Štíty majú mať veniec spojený roxormi s vencom stien. Ako chcete robiť tento veniec po položení krytiny?
Odpovedať
@megdesign Čím to ideš pokryť, daj detail vysunutej nadstavby krovu, sa mi to zdá labilne.
Odpovedať
@diskuter Veď veniec tam má. O tom riešení počujem prvý krát.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 to, cim sa to da oblozit, viem. Ide o to, aby to vysunutie po pokladke krytiny nerobilo problemy pod jej vahou...
Odpovedať
@viktor811 budem to murovat. Ale o tyzden idu pokladat krytinu, takze to nestiham. Vymurujem po pokladke.
Odpovedať
@viktor811 akych priecnych dosak? Ja tam ziadne nevidim.... Ty ano?
Odpovedať
@diskuter aky veniec na stite? To nieje strecha s oplechovanym ukoncenim. Tam je previs a krajovky....
Odpovedať
@megdesign Ja som myslel to vysunutie krovu dopredu a to je uchytené priečne doskami (fošňami) , neviem, to je ten detail čo som pýtal.
Odpovedať
Ako kolvek sa podla doporuceni rozhodnes vsetko fot, lebo ma to taktiez caka :-) Mne projektant radil tam nebit osb, ale vymurovat to i ked tensim (prieckovym) porobetonom. Zo skusenosti mi vravel, ze mi to moze prasknut na spoji s vencom, lebo osb budu zbite s krovom a ten sada a pracuje.
Odpovedať
@megdesign vymuruj stity teraz a budes to mat jednodchsie ako ked tam uz bude krytina. Mne strechari povedali , ze aby som stity nerobil, ze najprv urobia strechu a potom sa spravia stity a ked som isiel robit stity tak nastal problem ako ich vymurovat, nebolo tam miesto ani z vonku ani z vnutra, lebo tam boli krokvy.
Odpovedať
@viktor811 ty si asi este nevidel vaznikovy krov z blizka a ako je riesene vysunutie, vsak? :-)
Odpovedať
@originalx ale sak ja nemam krokvy. Ja tam mam usadeny vaznik na vnutornej hrane venca... Cize teraz na to, ako to je na fotke pojdu len kontralaty, krovove laty a krytina....
Odpovedať
@megdesign ty to mas trochu jednoduchsie ako ja, ale aj tak by sa ti to teraz lepsie murovalo ako ked tam bude krytina, nebudes si hlavu buchat a lepsie sa ti tam bude stat.
Odpovedať
@megdesign Pravdu povediac veľmi nie, nemal som kde to vidieť iba ak na priemyselných skladoch, ale dúfam, že si tam neurobil nejaký zázrak, ktorý by som nevedel pochopiť.
Odpovedať
nie je lepsie, ked veniec lezi na sikmine ?
Odpovedať
@megdesign my sme nestíhali a domurovali sme až po pokrytí, foto v albume
Odpovedať
@bona69 tak ale vy nemate previs meter, ako ja. A ani vaznik. Na takej streche je to myslim v pohode. ;-)
Odpovedať
@weggie nechapem. Jak veniec lezi na sikmine?
Odpovedať
@megdesign weggie a diskuter hovoria o uplne inom type riesenia strechy. Fajermury je jednoduchsie robit dodatocne, ked uz viete presny uhol strechy, dopilite si tvarnice presne na mieru, okrem toho mozno este vyuzijete pristup do podkrovia napr pri uskladneni stresnej izolacie.
Odpovedať
Profilova fotka
aby to nebolo také jednostranné, majster krytinár má pravdu. Pred kladením krytiny treba vymurovať a omietnuť štítové múry, pretože na ne sa upevňuje oplechovanie štítu a až potom sa kladie krytina. Tento dom ale nemá štítové múry, len podmurovku.
Odpovedať
Profilova fotka
aby to nebolo také jednostranné, majster krytinár má pravdu. Pred kladením krytiny treba vymurovať a omietnuť štítové múry, pretože na ne sa upevňuje oplechovanie štítu a až potom sa kladie krytina. Tento dom ale nemá štítové múry, len podmurovku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?