Je strešná fólia nutná?

Chcela by som sa opýtať, či je nutné dávať strešnú fóliu, keď nebudeme mať obytné podkrovie, ani nebudeme strechu zatepľovať. Dobre urobená strecha /budeme mať pálenú škridlu/ predsa nemá čo zatekať, aj keď bude bez fólie, nie? Čítam tu v diskusiách skúsenosti stavebníkov, že každá strešná fólia sa skôr či neskôr aj tak rozpadáva, tak zvažujem, či ju vôbec dávať. Jedná sa o rekonštrukciu staršieho domu.
Odpovedať
...lebo myslím si, že keď v budúcnosti náhodou strecha začne zatekať, je lepšie o tom vedieť a okamžite to opraviť, než než že bude voda neviem ako dlho stekať po fólii /a možno cez deravú fóliu aj prenikať na krov/ a ani nebudeme vedieť o tom, že máme deravú strechu. Aj poškodená strecha sa ľahšie opravuje, keď je k nej prístup aj z vnútornej strany. Čo myslíte?
Odpovedať
nam foliu dali, inak by nerobili, kvoli zaruke u rodicov nedali, nieje problem ... je to ako poistka 🙂
Odpovedať
Jasne ze daj to zase není neviem aké peniaze daj Tyvek fóliu a možno ťa prežije
Odpovedať
Profilova fotka
Fólia síce nutná nie je, ale je viac ako vhodná. Je to poistka proti pretečeniu cez škridlu, príp. oplechovania komínov a pod. Ani dokonale položená škridla neznamená, že strecha niekedy nepretečie. Stačí že niekde praske škridla, zatečie okolo komína, podfúkne sneh pod škridlu a pod.... a zatečie vám to... Pri rekonštrukcií strechy sú náklady za fóliu "drobnosť", ani by som neuvažoval ju nedávať. Ale samozjreme treba kúpiť rozumnú kvalitu, ako už napr. spomínaný Tyvek.
Odpovedať
@zara71 keď neprší tak ani strecha nie je nutná. Búrali sme strechu s 20 ročnou fóliou a bola ako nová. Treba tam dať niečo normálne a nie igelitky z Tesco. Určite by som ju tam dal. Keby strecha pretekala na fóliu tak to neznamená že sa tam kdesi bude hromadiť vlhkosť a bude to robiť zle krovu. Tá voda z fólie stečie dole. Teda či dať/nedať fóliu je zlá úvaha.
Odpovedať
@rudy5 Práve na Tyvek fóliu sa tu ktosi sťažoval, že sa mu už po 4 rokoch doslova rozpadáva.
Odpovedať
Neviem co to mal za "náhradu" ale podľa mňa to je z toho najlepšieho co je na trhu v nemecku funguje dlho a sú strechy kde po x rokoch je fólia ako nova
Odpovedať
@lordxor Ja by som ani nepovedala, že náklady na fóliu sú drobnosť. Tam musíš rátať všetko, čo sa musí dokupovať, keď dávaš fóliu, tzn. okrem samotnej fólie kontralaty, ktoré tú fóliu držia, lepiace a spojovacie pásky na fóliu, pásky pod kontralaty, montáž fólie. Keď som si to spočítala, tak tá fólia by ma dokopy stála skoro 1500 eur. Príde mi to ako zbytočne vyhodené peniaze. My v tomto dome bývame 20 rokov, nemáme na starej streche žiadnu fóliu, za tých 20 rokov sa nám asi 3x stalo, že sa nám nejaká škridla posunula, alebo pukla, okamžite sme to zistili práve tak, že sa objavil zatečený fliačik na strope a ihneď sme to riešili. Keby tam bola fólia, tak na to neprídeme ktovie ako dlho a strecha by nám veselo zatekala.
Odpovedať
pasky su ti zbytocne, staci prekryt, kontralaty ...zbytocne pasky ... zalezi aku das skridlu, ak mas rozumnu, napr 2jite zamky a pod ... tak netreba
Odpovedať
Práve riešime túto istú dilemu. Budeme meniť krytinu. Pôvodný krov a latovanie by sme chceli zanechať a vymeniť iba krytinu. (po 2O tich rokoch). Manžel nehce dávať pod novú krytinu fóliu, ja áno.
Odpovedať
Profilova fotka
Vlani som menil škridle na streche za plech. Tam to bolo bez debaty, že pod nu pojde folia. Dovtedy, kým bola iba škridla, tak som upratoval z podkrovia ročne za 2 kýble prachu, čo nafúkal vietor medzi škridlami. Zeraz je toho prachu minimálne. Nutná fólia nie je, ale za mna je to dobrá vec.
Odpovedať
@prirodokochac presne tak, s týmto doma argumentujem, že na povale je strašne veľa spiny a prachu a keď tam bude fólia bude tam určute čistejšie aj uskladnené veci budú menej zaprášené. A aký plech ste dávali?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@silvikam škridloplech Maslen
Odpovedať
Pod to jednoznačne fólia plech sa rosi kvape to dolu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?