Hrúbka krokiev pri pultovej streche

Dobrý deň. V projekte mám krokvy s rozmerom 180x100. Najväčšia vzdialenosť medzi krokvami je 800mm. Sklon strechy 10° a škridla bude Betónová Bramac max7° Rozpätie medzi pomúrnicami je 5715mm Keď to videl strechár vravel že to sú moc malé krokvy na také rozpätie a hlavne taký sklon. Že už robil pár striech takýchto s touto škridlou a takým sklonom a boli tam väčšie krokvy alebo menšie rozpätie medzi pomúrnicami. Viete mi poradiť či je to v poriadku alebo to mám začať riešiť?
Odpovedať
1
2
@kajo873 treba uviest presnu skladbu stresneho plasta - podla toho sa urcuje zatazenie. Tiez umiestnenie a rozmery stavby - z toho sa urcuje zatazenie snehom a vetrom. Netreba zabudat na triedu reziva. Aka pevnostna trieda je navrhnuta? No idealne by bolo sum hodit staticky vypocet, z toho by bolo hned vsetko jasne.
Odpovedať
@spiderhst Pripájam časti z projektu kde je strecha. V statike nemám výpočty len simulácie ktoré sú na posledných dvoch obrázkoch. Umiestnenie stavby je okolie Trnavy, statik vravel že to rátal pre túto oblasť.
Odpovedať
@kajo873 Treba pocitat s tym, ze pri 5,7m rozpone sa akakolvek krokva prehne uz len sama pod sebou. My sme mali rovnu strechu na projekte, osovo 45cm od seba, 10x20 ale lepeny BSH hranol, priznany dreveny krov, EPS izolacia, folia. Cize na prvy pohlad sa to zda ozaj malo. Ale myslim, ze rozhodujuce slovo by mal mat urcite majitel okruhlej cervenej peciatky.. PS: Si si isty tym Bramacom? Co vyjde m2 takej strechy na komplet? Nebojis sa toho?
Odpovedať
@matorado Čo iné navrhuješ keď nie bramac? Prečo nie? 3600 € tuším som mal ponuku, neviem presne už.
Odpovedať
@kajo873 Tak odhliadnuc od toho, ze bramac max je v podstane skareda skridla, ktora sa k tvojej architekture ani nehodi, navyse dostupna len v zakladnej povrchovej uprave (citaj machy a lisajniky za 5 rokov), su nejake argumenty dnes spomenute aj tu: http://www.modrastrecha.sk/blog/erica...
Odpovedať
@matorado Tieto argumenty tvoje sú mi jasné ale čo iné navrhuješ? Plech ma vyjde rovnako draho čo som robil prieskum ceny a aj drahšie. Tam som pozeral systém KLIK či ak osa to už volalo, a pri tom bol problém že robia do 10m a ja mám viac celú strechu a keď ho nadkladajú tak tam musí byť sklon ešte väčší než 10° to mi písali dvaja výrobcovia.
Odpovedať
Profilova fotka
nepáči sa mi simulácia, je na vodorovný nosník, nepáči sa mi skladba strechy, je slabá,staticky aj izolačne.Pri takom spáde by som išiel do rovnej strechy s fóliou, debnenie je tam už teraz, škridla je v hmotnosti snehu atď. Nosníky max 80 šírka, 250výška rozostup prepočítať. Ale počítať, nespoliehať sa na simuláciu, kde sú vložené nesprávne údaje.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 do statiky sa radsej pliest nebudem, ale izolacia strechy je aj cez pouzite PIR na dnesne pomery slaba.
Odpovedať
@kajo873 tak ako prve ku krytine. Treba si uvedomit , ze strecha je vysoko nad terenom, ma nizky sklon, tak zo zeme poriadne ani nezbadas aka tam je krytina a denne sa na nu z vtacej perspektivy pozerat nebudes, nekladol by som doraz na vizualnu stranku, ale skor na funkcnost strechy. Samotna skladba by sa tiez dala vylepsit. Celkovo je v streche velmi malo izolacie, urcite by som pridal centimetre. Kolko ta bude stat nadkrokvova izolacia? ake ma parametre? Z interieru urcite treba dat parozabranu. Ale podme k teme: krokvy. Mas tam uvedene ,,krokva - spojita" viem si predstavit, ze statik uvazoval prvok ako spojity, teda v jenom kuse, no nebudes mat problem zohnat krokvu dlhu 10,8 metra? Lahko sa moze stat, ze sa nebude robit z jednej dlhej ale z dvoch kratkych a vypocet statika uz neplati. Dalej je tam uvedene ,,krokva cez jedno pole" celkom nechapem ako mam toto chapat? to je ktora krokva? je to uvazovana krokva na celu dlzku strechy? teda 10,8m ??? alebo je to uvazovana krokva na ten rozpon 5,965m ??? alebo to je ta krokva pri komine? tazko z tohoto usudit, na koncoch su kratke konzolky tak z toho by som usudzoval, ze to je na celu dlzku 10,8m, co je ale staticky nezmysel, na taku dlzku by to 100percentne nevyhovovalo. Dalsia vec je samotne zatazenie a material ktory uvazoval. Na obrazku je ,,zatazenie vrstvami" to je asi stesny plast = 0,71 (predpokladam kN/m) co sa mi zda malo! Dalej tam je ,,zatazenie stehom" = 0,47 co je tiez malo. Trnava je druha snehova oblast kde ja zatazenie snehom cca 1,2-1,3 kN/m2. Teda nie je mi jasne ako sa dostal k tym cislam co su uvedene na obrazkoch. Rad by som to vedel. Dalsia vec je, ze aj keby mu takato krokva vyhovovala a unosnost, je tu dalsi medzny stav a to je pouzitelnost - priehyb. Drevo ma okamzity priehyb a nasnedne este pocas zivotnosti dotvaruje = priehyb sa zväcsuje. Mas navrhnuty sadrokartonovy podhlad pri ktorom je tento medzi stav velmi dolezity. Ak sa to podceni casom zasne podhlad praskat vplyvom dodatocneho priehybu drevenych krokiev. PS: ak planujes nad okna osadit exterierove zaluzie, tak si daj na ten detail pozor, mozes mat problem s rosenim prip. plesnami.
Odpovedať
@spiderhst @majkoj @jan45 Ďakujem za odpovede, toto som chcel počuť. Tej simulácii sa ja nevyznám, ale bola robená ešte pre sklon 8°, potom sme zmenili na 10°. Ale rozmery krokiev nemenili. Tej statike nerozumiem moc. Ale izolácia viem že je slabá. Nadkrokvová je 8cm, rozmýšlam či nedám 10cm. A je tam navrhnutá len medzi krokvami izolácia 18cm Nobasil dám. Ale chcem dať aj pod krokvy 5 alebo 10cm. Len v tom jednom mieste na severnej stene je to už dosť nízke. A ku tej spojitej krokve, hej, vravel mi statik že uvažoval krokvu v celku že budem musieť takú zohnať.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 nie je ľahšie zohnať iného statika?Pri všetkej úcte, ale každý proekt je okrem zárobku aj výzva, ak nechcem rozmýšľať, nechcem ani peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
spiderhst: pritazenie 0,71 je ok.. lebo to je na krokvu.. cize plosne zatazenie nasobene rastrom krokiev.. potom to je 0,88 kN/m2 to je OK. Sneh je velmi malo na tom sa zhodneme. Dlzka krokvy ako spojity nosnik na 10,8m nie je mozne -> cista pravda... Pri uvazovani klbu na strednej podpere a pri danom rastri 800mm treba krokvu 100/260 aby bol splneny limitny priehyb l/250 po dotvarovani.. ( prierez 100/180 je prekrocena unosnost cca o 15%) Navrhujem zistit si, ake prierezy su v akej cene (vyssia cena pri "nadrzmere") a bud ist na vyssi prierez alebo zahustit krokvy a dat nizzi prierez. Ale pod 100/200 sa asik nebude dat ist koli priehybu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
a kto Vám to stavia? Budeme skoro susedia :) Tiež máme pultovú strechu a po príchode stavebného dozoru sme ju prerábali - teda chvalabohu iba veniec sme rozbíjali a dorábali - lebo strecha bola iba na takých pásoch - teda nie po celom obvode bol veniec. :). Máme pocit že sa u nás častejšie búra ako stavia :) :)
Odpovedať
@sidewinder Ďakujem. Takže pri danom sklone s tým že krokva bude delená na stredovej pomúrnici pri hustote 800mm a pri uvažovaní snehu okolie Trnavy tak ako píšeš treba krokvu s rozmermi 100/260. @xr22 No staviam si čo sa dá svojpomocne ale múry mi ťahá partia tu z dediny. S ich prácou som spokojný. Rozmery presne sedia aj uhlopriečky, aj steny sú rovno uložené. A kde staviaš? Ja v Trakoviciach.
Odpovedať
znamy ma podobny dom a daval falcovany ruuki...skus si dat nacenit lahku stresnu krytinu ;-)
Odpovedať
@kajo873 ja Červeník, no tak to sme spokojní obaja, mne stavia firma z Chtelnice - celkom fajn až na niektoré detaily, ale to sa vyskytne všade. Inak ja mám tiež ruukki strechu - iné by sme ani nechceli - čo sa týka životnosti je to lepšie ako škridla
Odpovedať
@xr22 Vieš mi dať odkaz akú RUUKKI si dal?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 my máme sklon strechy 2,5%, fatrafol 810 a máme krokvy 100x260, odstup cca 85 cm, pre trochu dreva, čo by si ušetrila, môžeš kľudne spať, že to nemáš poddimenzované. Ja by som volil väčší prierez.
Odpovedať
Profilova fotka
@sidewinder prečo by mal byť klľb nad múrom, nestačí v nulovom momente? Dľžky krokiev by sa priblížili. Raster treba voliť podľa debnenia alebo izolácie, 800mm nie je dobrý rozmer
Odpovedať
@kajo873 dqal si ruuki zvitkovy plech myslim ze 62cm siroky a profilovalo sa to schlebachom ..proste falcovana krytina..nie ruuki classic
Odpovedať
Neviem sa vyjadriť k tvojej situácii, nie som statik, ale na porovnanie ti dám moju skladbu, lebo mám podobný dom. Mám tiež pultovú strechu, sklon 7° Trnava. Najdlhšia krokva prekrýva rozpon 6m. Krokvy sú 10x22cm, s hustotou 62,5cm. Na krokvách je paropriepustná fólia, ktorá je prichytená latami (5x10 cm naplocho). čiže celá výška krokvy aj s latou je 27 cm. Celá strecha má plný záklop 25mm OSB, čo ešte zosiluje tuhosť strechy. (tie laty pod OSB doskami tvoria odvetrávaciu medzeru). Na streche je Fatrafol, ktorý je úplne ľahučký. Z tohto pohľadu sa mi to tvoje zdá ako nedostatočné (možno len to moje je predimenzované) K tej izolácii - tiež sa mi zdá že tam máš toho málo. Ja som dával Knauf 22cm medzi krokvy + 24cm pod krokvy.
Odpovedať
@lubosiak Ja som mal povodne 8° sklon potom sme to zmenili na 10. S tými krokvami to budem konzultovať so satikom že čo prečo to dal tak málo. A izoláciu viem že to je málo, ak osom písal chcel som dať ešte 10cm pod krokvy. To by som mal 28cm minerálnej vlny a 8cm tej nadkrokvovej PIR izolácie. Tá má lambdu 0,025. Ale uvažujem že dám vyššie krokvy aj 30cm keby sa dali, a nedám nadkrokvovú izoláciu lebo je moc drahá, a dal by som 30+10cm minerálnej vlny, stále by som ušetril oproti terajšiemu riešeniu s PIR izoláciou.
Odpovedať
@jan45 mate pravdu a nieje to len pri statike , takyto problem s nerozmyslanim je aj pri inych remeslach bohuzial :( kazdy sa hrnie za peniazmi bez ohladu na dalsi dosledok ich akoze prace ....
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 to je čo za izoláciu, veď sa to približuje vzduchu. Pod 0,03 sa dá dostať len ťažko
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to je na baze PUR peny a pri uzavretej strukture moze mat aj 0,022 akurat tomu odpoveda aj cena :)
Odpovedať
@jan45 http://www.isover.sk/articles/index/1... takéto niečo A ako povedal @majkoj odpovedá tomu aj cena 3800€ na moju strechu.
Odpovedať
@kajo873 len doplním info k tej izolácii. Použil som http://www.knaufinsulation.sk/sklena-... na ploche 145 m2 v hrúbke 22+24cm. Mňa to vyšlo aj s montážou cca 2.500 €.
Odpovedať
Profilova fotka
Jan45: v Nulovom momente je to staticky idealne pre vyuzitie prierezu, ale stykovanie na pomurnici je jednoduche a "blbuvzdorne" pre stavbu si myslim.
Odpovedať
Takže technik od RUUKKI mi potvrdil že dokážu robiť tú plechovú krytinu Clasic a aj Clasic premium 10,8m na zakázku. Ale mi povedal že je vhodné dať pod ňu fóliu Delta trela, ktorá utlmí vibrácie od vetra a klopot od dažďa. Čo vravíte na tú fóliu? A keby dám teda plechovú krytinu nie tú bramac, tak by boli tie krokvy tiež málo? Akú by som mal dať skladbu strechy keď dám túto plechovú? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 podstatna cast zataze strechy je zatazenie snehom . Ak pocitas zataz snehom 150kg/m2 tak ci vysledna zataz bude 152 alebo 200kg /m2 , rozdiel v dimenzovani krokiev bude minimalny (v skutocnosti je to este mensi rozdiel, kedze je tam tej inej zataze ako krytina viac). Toto musi zodpovedat a podpisat statik.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?