Aká je životnosť farmarskej skrutky ? Existuje nahrada ?

Zdravím, chcem sa spýtať na plechovú strechu. Výrobcovia sa predhánajú v životnosti strechy, ale uvažujem akú životnosť ma farmárska skrutka. Hlavne ta guma ( EPDM). Je nejaká alternatíva ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od charles91:

Zdravím, chcem sa spýtať na plechovú strechu. Výr…
@charles91 Neviem akú plechovú strechu pozeráš, ale keď by si pozrel tzv. "klik" systém napr. Rukki Clasic, podobá sa to na falcovú strechu, ale všetky šróby sú skryté za takou stojatou hranou akoby falcom. Takže tam ťa nemusí trápiť životnosť skrutiek.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

@charles91 Neviem akú plechovú strechu pozeráš, a…
@kajo873 Žeby mu išlo o krytinu, ktorá sa o podklad fixuje farmárskymi skrutkami? :D Niekedy stačí iba čítať... O klik a iné sa asi nezaujíma, keď písal tento príspevok. Ale k veci, farmárka skrutka naozaj stojí a padá na EPDM tesnení. Aj keď týmto materiálom majú mnohí izolované ploché strechy, kde je životnosť cca 50 rokov, použitie na skrutke je trochu problematickejšie. Nieže by EPDM nevydržalo roky, ale stačí, že drevený podklad preschne, skrutka sa uvoľní a voda už presne vie, čo má robiť - rozumej zatekať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od charles91:

Zdravím, chcem sa spýtať na plechovú strechu. Výr…
@charles91 v rodine maju strechu s tymito skrutkami asi 20 rokov (Lindab) a ziadne zatekanie. Rodicia cca 10 rokov (Ruukki) a tiez ziadny problem. Ja som robil podbitie po 2 rokoch a odkrucal som tieto skrutky zo stitu (podsuval som pod oplechovanie dreveny obklad) a guma bola stale pruzna ako nova (porovnaval som so zvysnimi ulozenymi v garazi). Ta strecha 30 rokov pri nesfusovanej robote v pohode vydrzi potom je cely dom aj tak zrely na komplexnu rekonstrukciu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milanpl:

@kajo873 Žeby mu išlo o krytinu, ktorá sa o podkl…
@milanpl Keby si čítal s porozumením, pochopil by si že mu navrhujem riešenie, kde nemusí riešiť životnosť skrutiek. Z jeho príspevku nie je jasné či takéto riešenie zvažoval alebo či vlastne o takom niečom dokonca vie. Aj ty sám si z príspevku vyčítal len že "O klik a iné sa asi nezaujíma..." Či potreboval si si len rypnúť? Na dnes si si ego pohonkal??
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@charles91 v rodine maju strechu s tymito skrutka…
@sousedekovci89 rekonštruovať byt po 30 rokoch, OK. Ale nepoznám nikoho, kto by bezproblémový dom rekonstruoval vrátane strechy po 30 rokoch. Ak, tak zateplenie, výmena okien, dreveného obloženia, zábradlí atď. O streche som nepočul.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@charles91 v rodine maju strechu s tymito skrutka…
@sousedekovci89 Akože životnosť strechy 30 rokov? Zlý vtip.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@sousedekovci89 Akože životnosť strechy 30 rokov?…
@kejsix zial dnes sa uz veci nerobia ako kedysi. Ja som mal na dome skridlu takmer 60 rocnu a bola na odpis. Doslova a rozpadala v rukach pri tozoberani. Detto na hospodarskej budove este je a je v zalostnom stave. Lenze kto dnes rekonstruuuje take domy? Iba mensina ludi ako ja. Zvysok chce nove a radsej sa bura. Takze aj farmarska skrutka v pohode prezije zivotnost domu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od paul2:

@sousedekovci89 rekonštruovať byt po 30 rokoch, …
@paul2 no napr. Moji rodicia menili po necelych 30 strechu (krytinu). U rodiny kde je Lindab po cca 50 rokoch. Ja som menil 60 rocnu skridlu ktora bola na odpis. Ale napr. Na dome po starych rodicoch mame skoro 70 rokov (chybaju nejake 2-3 roky) uz falcovany plech a strecha je stale v poriadku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@paul2 no napr. Moji rodicia menili po necelych 3…
@sousedekovci89 Ľudia podliehajú reklamám a menia za nové, akože aj za "lepšie" i to, čo vôbec lepším nie je. Napr. pred cca 30 rokmi takto vymenili strešnú krytinu na hlavnom kostole v našom okresnom meste. Nemuseli, ale že vraj treba meniť, veď už má zhruba 100 rokov. Známy zobral zadarmo - za odvoz, tie staré pálené hlinené škridle. Mali síce 100 rokov, no pri nakladaní zvonili a bolo treba doslova hľadať nejakú s dákym odbitým rožkom. Známy si ich dal na strechu chaty. Teraz po 30 rokoch sú šindle také, aké boli pri nakladaní. Bojím sa vysloviť myšlienku, že zrejme vydržia ďalších 100 rokov. A to všetci sa mu smiali, keď bral z pred kostola ten "odpad"... Rád by som videl súčasného výrobcu krytín, ktorý vyrába podobnú kvalitu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milanpl:

@kajo873 Žeby mu išlo o krytinu, ktorá sa o podkl…
@charles91 O skrutku sa neobávaj, ani o tú gumu. Problém je skôr v majstroch, ako presne kolmo vedia tie skrutky skrutkovať. Aj zosýchanie dreva, ako spomína @milanpl robí veľa. Krovy väčšinou robia z mokrého dreva, no akeď to preschne, všetky skrutkové, klincové spoje sú voľné. Ak Ti pri plechovej krytine ide o skrutku, nevystavenú priamo vode, slnku, tak musíš pozerať na CLICK (alebo retro) panely. Keď chceš mať vzhľad strechy 3D - ako šindle, tak sú k dispozícii aj také plechové krytiny, ktoré majú montážne skrutky ukryté. Skladajú sa z dielcov o veľkosti cca 0,5 - 1 m2.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

@milanpl Keby si čítal s porozumením, pochopil by…
@kajo873 Sorry, ale z jeho príspevku mi vyplynula iba otázka na plechy, ktoré sa fixujú farmárskymi skrutkami - práve preto, že čítam s porozumením. Dokonca ani o tie mu nešlo, zaujímal sa čisto len o tie skrutky. Nevidím tam žiadnu zmienku o potenciálnom rozširovaní obzorov v tejto veci. Pohonkané, môžem sa venovať serióznej práci.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milanpl:

@kajo873 Žeby mu išlo o krytinu, ktorá sa o podkl…
Ďakujem všetkým za rady a postrehy. Krytinu chcem dať na hospodársky objekt. Mam zaujem o pozink. Co dnes sa už moc nenosí. @kajo873 klik systém som pozeral, páči sa mi, no nikde neponúkajú pozink. Inak by som hned šiel do kliku. @milanpl Ciže inak povedané, darmo že krytina bude mať 50 ročnú záruku, je pravdepodobnosť že farmarske skrutky v dreve sa uvoľnia a začne zatekať. Nedrží ta skrutka aj v samotnom plechu ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pred vyše 20 rokmi sa robili "svetlíky“ na halách, používali sa aj farmárske skrutky, ak si dobre spomínam od EJOT. Absolútne bez problémov, gumička stále pružná, poddajná, takže plní tesniaci funkciu. Ďalších 20 rokov isto vydrží.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?