20 ročna strecha-osetrit a nechat alebo robit novu na starom dome.

Ahojte, mame vybrany dom na rekonstrukciu a riesim strechu, ci ju len osetrim, alebo spravit novu. Skridla je z vonka v poriadku ani drevo a tramy su neni prehnite ani napadnute podla mna, ale neni tam parozabrana ani drevo nevyzera byt natrete proti skodcom. Nevyznam sa do toho absolutne, pisem len to co mi poradili. Skridla z vnutra bola na niektorych miestach vlhka pritom som si nevsimol , ze by niekde zatekalo a zem bola sucha na povale. Mozno z fotiek moc nevycitate ale, v akom je podla vas stave? Da sa dat parozabrana aj teraz , ci len pri novej streche. Ako pomoct streche aby vydrzala dlhsie.
Odpovedať
1
2
@luky017 ak mas na to peniaze radsej to vymen, aby si s tym dalej nemal problemy :)
Odpovedať
@dino666 A ktym mojim otazkam? Po 20 rokoch predsa nemoze byt zla, ci? Dakujem
Odpovedať
@luky017 Ak planujes vramci rekonstrukcie zobytnovat podkrovie tak by si to mal prerobit.
Odpovedať
Profilova fotka
@luky017 - mam na starom dome strechu v podobnom stave (strecha z roku 1986, skridla Jircanka). Tzn. prevetravana, bez izolacie (ta je riesena len zateplenim povaly 2x20cm nobasil). Ak je drevo suche, nevidim dovod preco by nemala vydrzat dalsich 20-30 rokov. Ak neratas s obytnovanim povaly, kludne by som to nechal v tomto stave. Usetrene peniaze by som venoval rieseniu problemov, napr. oprave kominov a vyrieseniu problemovych miest (hreben strechy, napojenie kominov, anteny, zvody). Drevo mozes preventivne natriet bochemitom, krovsanom. Ochrana dreva proti skodcom je zalezitost poslednych rokov, ale kludne najdes aj 200-300 rocne krovy v dobrom stave, ale zaklad je sucho. jediny problem tychto striech je napr ak silno snezi s vetrom, moze ti nafukat sneh v oblasti stitov
Odpovedať
Ja som 40 ročnú a 70 ročnú nechal. Očistil od kôry, nastriekal bochemitom, urobil podkrovie, v jednej fungujem 14 rokov v druhej 5 rokov..
Odpovedať
Profilova fotka
@luky017 @mgx radí dobre až tak dobre že to urobím aj ja na mojom krove, ale nie bochemitom @jan45 mi poradil vec ktorá sa mi viac páči a to zelená skalica + trocha jari na riad a vybavené.
Odpovedať
@sp4jo neplanujem ho zobytnovat zatial, izby su dole vsetky. Vyuzijem ho uba sko ulozny priestor. A ta parozabrana sa tam da stale spravit? A to osetrenie dreva ma zmysel davat ak doteraz neboli? Dakujem
Odpovedať
@luky017 ja som v 2012 skoncil z rekonstrukciou stareho domceka, strechu som z financnych dovodou ponechal povodnu lebo bola v stave ako tvoja.Povala bola z dosiek a zaliata vrstvou betonu, takze sa zospodu strhol strop, dalo zateplenie, parozabrana a sadrokarton. V roku 2017 sa menila skridla za plech. Nemam s tym nijake problemy.
Odpovedať
@mgx dakujem moc za odpoved :) zatial mi kazdy povedal ze mam ju celu dat dole. No ten komin tiez neni bohvieaky ale ide komplet nove kurenie aj komin pojde. Pridam sem fotky komplet domu ak nevadi. Najvacsiu obavu som mal zo strechy a stychto prasklin v jednej izbe po stene. V komore tak isto par prasklin. Vsetko okrem kurenia si robime svojpomocne so svokrom.
Odpovedať
Profilova fotka
@luky017 základy sú betonové?
Odpovedať
Profilova fotka
@luky017 no ak sa rozhoduješ či ho kúpiť alebo nie ja by som asi nie je dosť narušený aj z vrchu aj odspodu vlhne. Ak cez strechu tieklo tak určite sa kvapky zalizovali aj po niektorej hrade a je zhnitá pozri si to. Strecha sa dá napraviť ľahko, horšie sú na tom steny. Podľa mňa vlhkosť ide po múroch hore a poddrezaniu sa nevyhneš a z vlastnej vôle by som sa jej ani nevyhýbal ;-) .
Odpovedať
@matko291 ano rozhodujem sa ci ho kupit, zajtra mam podpisovat rezervaciu. Bol som tam dva x , vcera hodinu sme skumali problemy. To zatecenie jedno je od komina v rohu hore(foto) A druha stena vlhka je len v strede za skrinou dlho sa nekurilo, 3 roky sa tam nebyvalo. Raz za cas tam len isli zakurit. Zo strechy nesla voda ziadna na povalu iba cez jednu dieru lde bol zle vyrezsny otvor na elektriku z el.stlpa
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matko291
Odpovedať
Profilova fotka
@luky017 ako si ty vysvetlúješ tie praskliny?
Odpovedať
Profilova fotka
@luky017 ja vzdy pri takychto fotkach obdivujem ludi co idu do rekonstrukcie... drzim palce
Odpovedať
@matko291 ano
Odpovedať
Profilova fotka
@luky017 čo ano?
Odpovedať
@matko291 neviem si ich vysvetlit, jedine, ze dom je pri hlavnej ceste a denne prejde okolo 50-100 kamionov.
Odpovedať
@matko291 svokor co preraba byty 35rokov aj svoj dom prerobil na komplet my povedal ze tie steny su neni problem, ale aj tak mi to nedalo a pytal sa radsej tu. Ze tam bude sadrokartonova stena zvnutra a vysoravia sa praskliny. Ja som laik v stavbarcine takze tak..
Odpovedať
@luky017 Vnútri to vyzerá horšie ako zvonku. Vidím tam mokré steny a strop. Tie praskliny by trebalo obúchať až na tehlu a pozrieť, či len omietka je prasknutá alebo či je prasknutá celá stena.
Odpovedať
@matko291 a ano zaklady su betonove.
Odpovedať
@chrobak7 ten strop mokry tam je komin stary. Vnutri je jedna vlkha stena kde sa asi nevetra alebo co za skrinami a drzi sa vlhkost. Potom su praskliny v komore
Odpovedať
@chrobak7 vies no, ked nemam ten dom este kupeny tazko mozem nieco obuchavat 🤔
Odpovedať
@luky017 "neviem si ich vysvetlit, jedine, ze dom je pri hlavnej ceste a denne prejde okolo 50-100 kamionov." Ja by som odtiaľ utekal ozlomkrky... Nech to urobíš akokoľvek, tie kamióny stále budú poškodzovať dom. Za týchto okolností si to veľmi rozmysli. A to zároveň vysvetľuje tie praskliny - a tie budú nielen povrchové. Tam môže byť narušený aj základ.
Odpovedať
Profilova fotka
@luky017 aj kamióny môžu byť následok, ale čo ak vzlínajúca vlhkosť zamrzne a urobí prasklinu v múre. Zišiel by sa tam človek čo sa tým zaoberá nech napr. zmeria vlhkosť múrov. Všetci na tej ulici majú popraskané múry? Voda je horší pán ako oheň. Hydroizolácia múrov je základ pri takejto rekonštrukcii do dalších postupov ako podlahy, výmena okien... Ja keby som kupoval starý dom teraz tak ma nič tak nezaujíma ako hydroizolácia múrov.
Odpovedať
@matko291 byvame u svokrovcov na tej istej ulici 400m od seba a tiez sme pri ceste a praskliny mal a vyspravili sa , no to bolo davno co on prerabal. No najlepsie nejaky statik
Odpovedať
Kolmica na smer trhliny určuje miesto chyby. Teda rohy poklesli, je tam odkvap, ten to podmaca..
Odpovedať
@luky017 ja by som isla radsej do nove, pre istotu... ako nebude to malo penazi ale predsa len
Odpovedať
@matko291 murivo je suche. iba od komina zateka voda je to vidno na tej fotke.
Odpovedať
@luky017 moze, zalezi na tom z coho je a ako je urobena, ved a musis snad vediet ci niekde nieco nezateka, ja som len poradil resp. napisal co by som urobil ja,ked nechces tak ju nemen
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?