Zdržiavanie stavebného povolenia

Dobrý deň, máte niekto skúsenosti s miestnym šetrením pred vydaním stavebného povolenia? My sme podávali v marci žiadosť, vybavujeme cez človeka ktorý nám obehá úrady a pozná kde kto sedí. Máme schválenú nadstavbu statikom, stavebný projekt vyhotovený. Malo byť povolenie do konca apríla ale teta na úrade si zmyslela, že treba miestne šetrenie. Bežne tento krok nepotrebuje. No ale keďže u nás ide o nadstavbu podkrovia (zhodiť celú strechu, zdvihnúť múry a urobiť podkrovný byt) začali sme dom zvnútra búrať. Bol už v katastrofálnom stave, bývať sa nedalo už ani dole, takže sa už menila elektrika, voda... Aj tak by sa vnútro rekonštruovalo. No a samozrejme sme si to chceli predpripraviť, aby sme už so stavebným povolením začali hneď búrať strechu a stavať novú. Môže mať nejaké námietky kvôli tomu, že sme začali búrať vnútro? Či chce len jednoducho naťahovať čas a znepríjemniť život? Čo sa týka susedov a všetkých "dotknutých" stavbou tak nikto nič proti tomu nemá, všetkých sme obehali.
Odpovedať
@levandulovia To co je "miestne setrenie"? Taky vyraz som este nepocul. Tetka na urade ma zakonnu lehotu do 30 dni sa ti vyjadrit. Bud suhlas, alebo budes musiet este nieco dolozit (ale ak nieco dolozit, tak uz konecny zoznam, nemozete ta natahovat do nekonecna). A burat si vnutri mozes co chces pred povolenim, len nie nosne priecky a nemozes rozsirovat okna alebo burat strechu. Skor ta mozu natahovat susedia, lebo ona im posle doporuceny list ze sa mozu ist pozriet na tvoj projekt na urad a primomienkovat ho a lehota je tam asi 18 dni. Zrychlis to tak ze si vypytas tlacivo a obehas kazdeho suseda ktory ti ho podpise, ze sa zrieka tej moznosti to pripomienkovat (ja som obehal jedenastich za 2 dni a vsetci sa zriekli :D, mal som stastie ze nik nebol na dovolenke.)
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas1115i ja si teda pod pojmom "miestne setrenie" predstavujem, ze sa "tetka" alebo niekto iny zo stavebneho uradu chce prist pozriet (pre-setrit) na miesto stavby, resp. existujucu stavbu. @levandulovia to "malo byt do konca aprila" vam slubil kto? Predpokladam, ze stavebny urad to nebol. To mate tak, ked vybavujete veci "cez cloveka" a ten vam naslubuje nieco, co ABSOLUTNE nezavisi od jeho rozhodnutia. Taketo veci si najlepsie obehat sam, alebo ked uz vybavovat cez niekoho, tak pocitat s tym, ze to potrva.... Mozno prave preto chcu to miestne setrenie, lebo sa im nezda, akym sposobom vam to ten "vas clovek" vybavuje.
Odpovedať
Taký výraz počujem prvý krát aj ja... Ale tiež si myslím, že pravdepodobne buď ona alebo niekto z úradu sa bude chcieť prísť na ten dom pozrieť ale to či im bude vadiť, že ste už začali s takýmito úpravami vnútri...
Odpovedať
Profilova fotka
@levandulovia súhlasím s @maslenka47 my sme tiež v dobrej viere ,že to bude rychlejšie najali vybavovača,slubil ,že povolenie bude do konca apríla 2017 dodnes nemame SP. Vyhováral sa na urady ,že všetko im trvá a vymýšlajú.po obvolaní uradov som zistila ,že je neschopný a v januári som to začala vybavovať ja.dnes mame všetky papiere a už sa čaká len na SP .pani na urade mi vela pomohla ,zlatý človek. Na uradoch zda sa nemaju radi vybavovačov.preto ti to možno naťahuju. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@levandulovia Pojem zo stavebného zákona je "miestne zisťovanie", a je to štandardný a zákonný postup, nie je to prieťah v stavebnom konaní. Ak sú stavebnému úradu podmienky stavby známe, môže od miestneho zisťovania upustiť, ak sa chce na stavbu pozrieť, tak môže. V podstate, ak ste nevybúrali nič nosné, ani dvere do nosnej steny a nerobili nič s krovom a strechou, je to ok, omietky, obklady, inštalácie, sanitu, to si búrať, meniť a rekonštruovať môžete. Ak ste menili nenosné priečky, je na posúdení úradu, či posúdi zásahy tak, že mohli byť realizované bez povolenia, alebo na ne povolenie bolo treba (na priečky a zmenu dispozície stačí ohlásenie stavebnému úradu). Nerob si z toho ťažkú hlavu, uvidíš, čo Vám stavebný úrad povie, zrejme sa chce iba pozrieť na stavbu. Ak ste doložili všetky doklady ktoré bolo treba a všetko prebehne ok, stavebný úrad vydá rozhodnutie a potom môžete obehať susedov, aby sa vzdali práva na odvolanie voči tomuto rozhodnutiu. Dňom posledného podpisu nadobudne rozhodnutie právoplatnosť a môžete začať búrať strechu.
Odpovedať
hmm, osobne by som si myslel, že je to aj zbytočný krok, ktorý sa aj tak pri každom stavebnom povolení nevyužíva
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?