Vzdialenosť medzi domami

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň, chcem sa opýtať, že keď my nemáme okno do suseda z obytnej miestnosti a on si chce dať okná z obytných miestností do našej strany navyše ide stavať poschodový dom, či sa to tiež berie tak že musí byť dodržaná celková vzdialenosť 7m alebo sa to berie tak, že keď my nemáme okná z obytných miestností on môže ísť aj bližšie na celkovú vzdialenosť 4m alebo 5m (neviem presne koľko to je). Alebo je to jedno že keď jeden chce okná k susedovi a druhí ich nemá musí byť aj tak tých 7m celková vzdialenosť? Ďakujem všetkým za odpoveď.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@dubnicka obavam sa toho, ze vy uz s tym nic nezmozete. Pokial si da vlastnik toho domu nepriehladne sklo, tak ho bude moct mat
Odpovedať
@dubnicka práva a povinnosti uvedené v podmienkach staveného povolenia sa vzťahujú aj na právnych nástupcov, čiže nových vlastníkov, v tomto prípade sa vzťahujú aj na vás ako vlastníkov susednej stavby.. nesmie byť umiestnené okno z obytných miestností..kuchyňa do 12 m2 nie je obytná miestnosť, ale to asi nebude tento prípad.. dosť často sa využíva takáto možnosť pevného okna s neprehľadným sklom..aj keď vyhláška nepopisuje aké okno.. Vašu stavbu, pokiaľ ešte nie je povolená budete musieť prispôsobiť existujúcej susednej stavbe..
Odpovedať
Ďakujem za odpovede, som smutná z toho, že si asi neporadím. Nie som zbehlá v stavebnom zákone, ale tým, že sa za podmienok mnou popísaných, t.j. vzdialenosť 4 m od rodinných domov, tým že stavebný úrad súhlasí s umiestnením fixného okna s neprehľadím sklom oproti môjmu oknu sa neobchádza vyhláška? Nerozumiem vete "Vašu stavbu, pokiaľ ešte nie je povolená budete musieť prispôsobiť existujúcej susednej stavbe" v stanovisku janetbla@dubnicka, pretože ako som písala sme získali nehnuteľnosť dom kúpou, nerobíme žiadne stavebné práce, tieto robí sused a tak predmetná zmienka mi akosi nesedí.
Odpovedať
@dubnicka v texte nebolo celkom zrozumiteľné, že nehnuteľnosťou je okrem pozemku aj nejaká existujúca stavba.. V tomto prípade, pokiaľ neprešlo viac ako 3 r. odo dňa nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia na uskutočňovanú susednú stavbu, ako noví vlastníci - účastníci stav. konania je možne podať podnet na SÚ na obnovu konania, ak došlo k novým skutočnostiam, ktoré neboli známe v čase vydania SP, alebo aj podnet na okr. prokuratúru na preskúmanie zákonnosti SÚ pri vydávaní rozh. - SP, resp. súdnou cestou, či SP nebolo vydané protiprávne.. SÚ obnovu konania nemusí povoliť, prokuratúra a súd však po podaní musia konať a podnet vybaviť..
Odpovedať
Ďakujem, veľmi si mi pomohla. Prajem príjemný deň.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ak sa stavebný úrad rozhodne, že povolí umiestnenie stavby na vzdialenosť menšiu ako 7 m medzi domami, tak nezmôžete nič.
Odpovedať
Všetko teda záleží od samotného stavebného úradu ako rozhodne..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?