Súkromná cesta pre 3 RD - prekážka v územnom a stavebnom konaní?

Dobrý deň, rada by som vás požiadala o radu, či skúsenosti. Žiadame o územné rozhodnutie na RD, pričom sa má napojiť na súkromnú neverejnú komunikáciu, ktorá sa v súčasnosti stavia pre iný RD, ktorý je nad naším a cesta vedie okolo nášho a máme na nej podiel. Táto neverejná komunikácia sa napája na verejnú pár metrov od nášho pozemku. Tento RD nad naším už má stavebé povolenie na neverejnú komunikáciu pre tento RD, kde sme spolustavebníkom a spoluvlastníkom parciel pod cestou pred naším /plánovaným/domom. Žiadali sme o územné rozhodnutie, ale Stavebný úrad argumentuje, že neverejná komunikácia nemôže byť prístupom pre viac ako jeden RD, lebo každý RD má mať samostatný vstup z verejnej komunikácie. Zaplatili sme už inžiniering, aj právnika, ale stanovisko SÚ ostáva rovnaké - neverejná komunikácia nemôže slúžiť ako prístupová cesta pre viac ako jeden dom, lebo každý dom má mať samostatný vstup na verejnú komunikáciu. Nikomu to okrem danej úradníčky nedáva zmysel. Z vlastných pozorovaní som videla XY súkromných areálov a ulíc, ktoré zdieľajú jeden vstup na verejnú komunikáciu - bránu s viacerými schránkami atď, ktorou prejdú a pokračujú po jednej súkromnej komunikácii k svojmu domu. Úradníčka trvá na tom, aby bola zmenená cesta na verejnú pri kolaudácii, to ale ten vlastník horného domu a rezolútne odmieta a najmä ani nemá prečo, pretože on povolenie na neverejnú cestu predsa dostal. My sme tak v neriešiteľnej situácii, napriek tomu, že to v realite vyzerá ako úplne jednoduchá situácia. Končí ulica a tri RD chcú mať na jej konci pár metrov súkromnej komunikácie, ktorá bude viesť k nim a môžu na nej parkovať atď. Sme 3 spoluvlastníci a nikto iný na tomto ulice a cesty nemá už podiel.. Zaujímalo by ma, či ste sa už s niečím takým stretli, prípadne či vás napadá nejaké riešenie okrem reklasifikácie tejto cesty na verejnú? Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
Treba uradnicku preskocit o level vyssie. Ratam s tym ze jej stanovisko mate v pisomnej forme. Ono kazdy uradnik si to vyklada po svojom a vyssi organ moze rozhodnutie zmenit. U nas to tak zafungovalo a stacila len zmienka o tom ako navstivim krajsky stavebny urad a veci sa pohli mnou zelanym smerom no teta na oplatku dodrzala regulu zakona prisnejsie ako inokedy.
Odpovedať
@wolodymyr V súčasnosti je to v štádiu odvolania Územného rozhodnutia, ktorým sa snažila podmieniť stavbu nášho RD zmenou cesty z neverejnej na verejnú, ktorá ale je v samostatnom a už vydanom stavebnom povolení /zmenili sa ľudia na SÚ a aj ich spôsob výkladu/. A v tom je problém, jemu povolenie dali a nám ho už nedajú a my nemáme moc páky žiadať nejaké zmeny. Už sme sa obrátili na viacero ľudí, ale ona si trvá na svojom a jej vedúci povedal, že je to jej zodpovednosť a že to bude tak, ako povie. Mňa najmä zaujíma ten predpoklad, že jedna súkromná cesta môže byť vstupom len pre jeden dom. Máme si tam nakresliť dve brány do nášho projektu? Alebo aké sú možnosti, aby sme splnili to, že máme mať SAMOSTATNÝ VSTUP a nemôžeme mať pár metrov spoločnej súkromnej komunikácie, ktorá vedie k nášmu domu a tiež k domu oproti /ktorý už stojí/ a k domu nad nami, ktorý sa stavia.
Odpovedať
mozno by ta branka pomohlo, nemozes sem pridat prosim ta nejaky nakres? na krajskom urade ste neboli?
Odpovedať
@andybema ak ste spoluvlastníkom cesty, tak v projekte aj v žiadosti sa nenapajate na túto cestu s domom ale napájate sa s touto cestou na verejnú. Je to súčasť stavebných parciel, ktoré budú uvedené. Inak bežne sa vytvára právo prechodu cez inú parcelu, ktorá nie je vo vlastníctve a tak sa prepojí pozemok s cestou, takže to by v podstate aj tu malo platiť ak by ste neboli vlastníci, čo však ste.
Odpovedať
@kampap Zatiaľ nie, odporúčali by ste to? Teraz sa má vyjadriť znovu SÚ a potom odvolací orgán. Bránka vraj nepomôže lebo náš pozemok nesusedí priamo s tou verejnou cestou, to iba tie tri parcely, kde máme spoluvlastnícky podiel. Sme síce spoluvlastníkom parciel pod ňou, aj sa uvádzame v tom stavebnom konaní, lenže to povolenie spomína že je to prístup pre JEDEN RD. A to že náš RD je hneď na začiatku a tých pár metrov chceme použiť aj my ako prístup sa im nepozdáva, lebo že každý RD musí mať vlastný vstup na verejnú komunikáciu. Čo ale v realite je možné iba vtedy, ak z toho urobíme verejnú komunikáciu, alebo si spravíme 3 brány a porozďuleme tie parcely a každá bude slúžiť iba jednému domu - to je ale absurdné a nikto s kým sme sa rozprávali o tom ešte nepočul. Posielam obrázok 71, 74 68 sú tie 3 parcely v spoločnom vlastníctve a vpravo dole je ten vstup a tá cesta ide potom doľava hore na obrázku, okolo nášho pozemku smerom k tomu RD nad nami.
Odpovedať
@andybema A na tých parcelách 74, 71 a 68 je riadna skolaudovaná komunikácia, teda cesta? My sme mali podobnú situáciu. Na poli sa vybudovala nová ulica - na súkromných parcelách. Cesta aj pozemok pod ňou bol v spoluvlastníctve 11 vlastníkov pozemkov, ktorí mali prístup na verejnú komunikáciu cez túto súkromnú cestu. Tá cesta bola riadne povolená stavebným povolením, riadne skolaudovaná. Po niekoľkých rokoch sa potom odovzdala aj s pozemkami pod ňou mestu za 1 €. Dole je situácia z google maps - naša ulica je Šípková, až Štúrova je obecná komunikácia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som to nazval ze" Ucelova vnutroarealova komunikacia" ale samozrejme niekde sa da,niekde nie.kazdy SU prihliada na tieto veci inak. Preverte co sused mal na svojom stav.povoleni tu cestu nazvanu ako "spevnena plocha pre RD" ak ano,tak to spravte aj vy rovnako.spevnena plocha pre rodinny dom.sirka 3m.
Odpovedať
@andybema dobre tomu rozumiem váš zámer je prístup na vaše pozemky po komunikácii ktorej vlastníkom je iná osoba ?
Odpovedať
prokuratura - podat Oznamenie o skutocnostiach naznacujucich, ze bol spachany trestny cin zneuzitia pravomoci verejneho cinitela - podat na neznameho pachatela a doplnit, ze vsetko naznacuje ze zlocin spachala dana pani uradnicka. prokuratura - podat ziadost o vydanie protestu prokuratora (ak uz bolo vydane nejake rozhodnutie v danej veci) - ak mate posudky od pravnikov a ludi z inzinieringu a ak ona vydala protipravne rozhodnutie, nech jej prokurator tymto sposobom nariadi konat podla zakona. Kym sa to nezacne takto riesit, tak si tie panie na uradoch budu robit co chcu.
Odpovedať
@praktikman "a cesta vedie okolo nášho a máme na nej podiel" neviem ci si to precital do konca? resp. toto bolo niekde na zaciatku.
Odpovedať
@praktikman My sme spoluvlastník parciel pod cestou a budeme aj tej cesty, ale v stavebnom povolení /o ktoré žiadali ešte v dobe kedy sme tam neboli../ na cestu je, že je to NEVEREJNÁ cesta pre jeden RD a ich argumentácia je, že tým pádom bude a najmä môže slúžiť ako vstup na VEREJNÚ komunikáciu iba pre jeden dom. A kedže trvalo 3 roky dostať povolenie na tú cestu, tak nikto nie je ochotný meniť ju na verejnú a najmä nevidia dôvod /ako prekážka je to len pre naše konanie, dokonca používajú na úrade vety typu "to im dali tí úradníci pred nami a nie my, nás sa to netýka"/. V skratke ide o to, že hovoria, že nemôžu 2 RD používať 1 súkromnú cestu /tie 3 parcely na obázku/, aby sa pripojili na verejnú cestu, lebo každý musí mať samostatný vstup. Čiže, mňa ako laika napadlo, že to absurdne porozdeľujeme na viacero cestičiek a jedna pôjde k nášmu, alebo získame právo používať ju aj zápisom do katastra/aj keď sme už spoluvlastník!/. Lenže stavebný úrad hovorí - zmeniť na verejnú a nič iné nie je možné. Preto sa pýtam tu, aké iné riešenia sa už vyskúšali. Nám každopádne nechcú dať ani územko, ani povolenie kvôli tomuto, nejde ani že o dodatočnú kolaudáciu. Tá cesta sa už stavia, má povolenie a aj dom, ku ktorému vedie /nad nami/.
Odpovedať
@chrobak7 Áno, toto je presne to, o čom hovorím 🙂 A keď ste žiadali o povolenia na domy, tak vám dali podmienku, že to zmeníte na verejnú? Alebo to ste chceli vy? Dali vám povolenie aj keď 11 domov sa pripájalo na verejnú komunikáciu neverejnou cestou? Povolenie na cestu bolo na "neverejnú" cestu? Lebo tam ide o to, čo je tam napísané, nie iba v koho je vlastníctve. Ak je neverejná, môžete si tam dať rampu, ak verejná - musí byť prístupná. V našom prípade ide iba o tie tri parcely, kde budú 3 domy /jeden sa stavia - ten má akože vstup tou cestou, jeden už stojí - má iný prístup úplne a náš plánovaný na obrázku červenou/.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marekjahoda Teraz je odvolanie, takže to bude posudzovať aj vyšší orgán, ale pani z inžinieringu je zvyknutá ísť najlahšou cestou, nezdá sa mi úplne najbystrejšia a právnik napísal stanovisko, že pokiaľ tam nie je žiadna rampa, tak to nemôžu ani právne považovať za neverejnú cestu.. Na čo povedala daná úradníčka, že brána sa spomána v nejakom stanovisku dopravného inšpektorátu a to jej stačí, aj keď v stavebnom povolaní nie je, dokonca sa tam vyslovene píše, že brána nie je jeho súčasťou.
Odpovedať
@plamen On to má nazvané celé ako neverejná cesta. Ucelova vnutroarealova komunikacia - stretli ste sa uz s takym povolenim pre viacero RD? Ja by som naozaj potrebovala najst aspon nejake riesenie, ako sa toto robi, lebo takych arealov je neurekom a nechapem, preco 3 domy nemozu pouzit par metrovu, vlastnu, sukromnu cestu.
Odpovedať
@andybema Trochu neskôr, ale odpovedám. Tá cesta bola dopredu dohodnutá, že sa odovzdá mestu, ale nebola to podmienka na výstavbu. Výstavbu domov by povolili, aj keby tá cesta zostala súkromná. Naša súkromná cesta sa pripájala na verejnú komunikáciu. Dôležité bolo, aby tam bola postavená riadna cesta - na základe stav. povolenia a riadne skolaudovaná. Takže každý dom má riadnu prístupovú cestu - súkromnú. Tým, že každý vlastník mal podiel na ceste aj pozemku pod ním, tak automaticky mal aj právo cestu používať a právo prejazdu a prechodu. Typ pozemku je ostatná plocha. Neviem, čo znamená u teba "Účelová vnútroareálová komunikácia", ani že kde je takéto pomenovanie toho pozemku, lebo podľa katastrálnej mapy taký druh pozemku nie je. Ten pozemok môže mať jeden z týchto druhov: KÓD DRUHU POZEMKU Kód Druh pozemku 2 orná pôda 3 chmeľnica 4 vinica 5 záhrada 6 ovocný sad 7 trvalý trávny porast 10 lesný pozemok 11 vodná plocha 13 zastavaná plocha a nádvorie 14 ostatná plocha a potom je účel využitia môže byť : KÓD SPÔSOBU VYUŽÍVANIA POZEMKU Kód Spôsob využívania pozemku 1 Pozemok využívaný pre rastlinnú výrobu, na ktorom sa pestujú obilniny, okopaniny, krmoviny, technické plodiny, zelenina a iné poľnohospodárske plodiny alebo pozemok dočasne nevyužívaný pre rastlinnú výrobu 2 Pozemok vysadený chmeľom alebo pozemok vhodný na pestovanie chmeľu, na ktorom bol chmeľ dočasne odstránený 3 Pozemok, na ktorom sa pestuje vinič alebo pozemok vhodný na pestovanie viniča, na ktorom bol vinič dočasne odstránený 4 Pozemok prevažne v zastavanom území obce alebo v záhradkárskej osade, na ktorom sa pestuje zelenina, ovocie, okrasná nízka a vysoká zeleň a iné poľnohospodárske plodiny 5 Pozemok v rámci záhradného centra, na ktorom sa pestuje okrasná nízka a vysoká zeleň alebo pozemok dočasne využívaný na výrobu trávnikových kobercov, vianočných stromčekov a inej okrasnej zelene 6 Pozemok súvisle vysadený ovocnými stromami, ovocnými krami a ovocnými sadenicami na jednom mieste, jedným alebo viacerými druhmi 7 Pozemok lúky a pasienku trvalo porastený trávami alebo pozemok dočasne nevyužívaný pre trvalý trávny porast 8 Na pozemku je postavený skleník, japan, parenisko a iné 9 Na pozemku je škôlka pre chmeľové sadivo, viničová škôlka, škôlka pre ovocné, alebo okrasné dreviny, lesná škôlka alebo semenný sad a iné 10 Na pozemku je účelová ochranná poľnohospodárska a ekologická zeleň proti erozívnych opatrení a opatrení na zabezpečenie ekologickej stability územia 11 Vodný tok (prirodzený – rieka, potok; umelý – kanál, náhon a iné) 12 Vodná plocha (jazero, umelá vodná nádrž, odkryté podzemné vody – štrkovisko, bagrovisko a iné) 13 Rybník – umelá vodná nádrž určená na chov rýb vrátane stavieb 14 Močiar 15 Pozemok, na ktorom je postavená bytová budova označená súpisným číslom 16 Pozemok, na ktorom je postavená nebytová budova označená súpisným číslom 17 Pozemok, na ktorom je postavená budova bez označenia súpisným číslom 18 Pozemok, na ktorom je dvor 19 Pozemok, na ktorom je spoločný dvor 20 Pozemok, na ktorom je postavená inžinierska stavba – železničná, lanová a iná dráha a jej súčasti 21 Pozemok, na ktorom je postavená inžinierska stavba – diaľnica a rýchlostná komunikácia a jej súčasti 22 Pozemok, na ktorom je postavená inžinierska stavba – cestná, miestna a účelová komunikácia, lesná cesta, poľná cesta, chodník, nekryté parkovisko a ich súčasti 23 Pozemok, na ktorom je postavená inžinierska stavba – vzletová, pristávacia a rolovacia dráha letiska a jej súčasti 24 Pozemok, na ktorom je postavená inžinierska stavba – prístav, plavebný kanál a komora, priehrada a iná ochranná hrádza, závlahová a melioračná sústava a jej súčasti 25 Pozemok, na ktorom je postavená ostatná inžinierska stavba a jej súčasti 26 Pozemok, na ktorom je rozostavaná stavba 27 Pozemok, na ktorom je zrúcanina 28 Pozemok, na ktorom je postavený vstupný portál do podzemnej stavby alebo pivnice 29 Pozemok, na ktorom je okrasná záhrada, uličná a sídlisková zeleň, park a iná funkčná zeleň a lesný pozemok na rekreačné a poľovnícke využívanie 30 Pozemok, na ktorom je ihrisko, štadión, kúpalisko, športová dráha, autokemp, táborisko a iné 31 Pozemok, na ktorom je botanická a zoologická záhrada, skanzen, amfiteáter, pamätník a iné 32 Pozemok, na ktorom je cintorín alebo urnový háj 33 Pozemok, ktorý slúži na ťažbu nerastov a surovín 34 Pozemok, na ktorom je manipulačná a skladová plocha, objekt a stavba slúžiaca lesnému hospodárstvu 35 Pozemok, na ktorom je skládka odpadu 36 Pozemok, ktorý nie je využívaný žiadnym z uvedených spôsobov 37 Pozemok, na ktorom sú skaly, svahy, rokliny, výmole, vysoké medze s krovím alebo kamením a iné plochy, ktoré neposkytujú trvalý úžitok 38 Pozemok s lesným porastom, dočasne bez lesného porastu na účely obnovy lesa alebo po vykonaní náhodnej ťažby 99 Pozemok využívaný podľa druhu pozemku Podstatné je, aby na tom pozemku bola riadne skolaudovaná cesta. Máte tam riadnu cestu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?