Stavebne povolenie - susedia zijuci v zahranici - nevysporiadany pozemok

Ahojte, chcela by som vas poprosit o radu. Mame podanu ziadost o stavebne povolenie na prerabku starsieho domu. Od susedneho pozemku mame vzdialenost cca 16 metrov, problem je v tom, ze maju nevysporiadany pozemok. Dvadsat rokov je vedeny na mrtvu osobu, dedici sa nedohodli, je ich devat. Z toho su dvaja vo Svedsku, jeden v CR a jeden v USA. Pani na stavebnom urade od nas chcela presne mena a adresy vlastnikov - tak sme zohnali, kedze ich dom je sice dlhe roky neobyvany, ale chodi tu este jedna pani. Uradnicka posielala rozhodnutie o zacati stavebneho konania vsetkym "fiktivnym vlastnikom", cize aj do USA, Svedska a CR. Toto posielala cca 11.03.2015. Doteraz sa jej ale nevratila navratka z USA, chce este stale cakat. Potom po doruceni navratky, pripadne vrateneho listu trva lehota 7 dni, kedy maju vsetci moznost sa vyjadrit k stavbe, potom nam vyda rozhodnutie, ktore posiela opat vsetkym susedom a az po doruceni vsetkych navratiek plynie 15 dnova lehota, kym nadobudne SP pravoplatnost. Toto vsak podla pristupu pani na urade moze trvat velmi dlhu dobu, kedze opat bude posielat listy do zahranicia. Niektore ani neboli prevzate, kedze su to uz starsi ludia a mozno ani nie su ich adresy aktualne. Mali ste podobnu skusenost? Ako ste to riesili? Neda sa to nejako urychlit? Neviete ako dlho drzi USA listove zasielky, kym ich vrati spat ako nedorucene? Dakujem velmi pekne za vsetky prispevky.
Odpovedať
1
2
@jamelia Tetke na úrade netreba zháňať adresy susedov, je to jej práca. Zaplatili ste pár eur za územné konanie a tým to pre vás končí. Existujú nejaké lehoty na doručenie, možno mesiac, a keď to neprevezmú, berie sa to za doručené. Úradníčka to mohla riešiť aj vyvesením oznamu na verejnej tabuli. Ale to s ňou neriešte. Ak to bude dlho trvať, žiadajte vysvetlenie alebo sa sťažujte jej nadriadeným na krajskom úrade, uvidíte ako to rýchlo pôjde.
Odpovedať
@radopp ved to, ked zistila, ze je vlastnik neznamy, povedala nam "zozente mi adresy, ja na to nemam cas" a este nam to napisala aj do rozhodnutia, v ktorom nam prerusila konanie, ze ziada doplnit "presne mena a presne adresy ucastnikov konania", z jej strany maximalna arogancia. Nemali sme sa sikym o tom poradit, tak sme ako blbi hned zhanali adresy. Clovek chce byt "poctivy", no co uz. Dnes sme za nou boli. Sedela za stolom, ani sa nezdvihla a s usmevom na tvari nam povedala, ze este sa jej nevratila "tusim" jedna navratka, asi z Ameriky. Budeme este cakat a bodka. Ziadne ine riesenie nema. Takto mozeme cakat aj dva roky na jej "navratku" fiktivneho vlastnika.Ved mesiac uz uplynul, ale ona chce este cakat.
Odpovedať
@jamelia Čo môžete stratiť keď sa na ňu budete sťažovať? Už to nemôže byť horšie.
Odpovedať
@radopp Neviem, asi sa skusim popytat na tom krajskom urade, ci mi vedia poradit ako dalej. Najhorsie na tom je, ze mame objednanu firmu na stavebne prace, predtym este chceme svojpomocne zburat co treba, aby mohli oni robit. Vybavujeme uver a pod. a cakame len kvoli nej, lebo to nedala hned na verejnu vyhlasku, uz by sme mali davno rozhodnutie. No skoda nervov :)
Odpovedať
@jamelia Prečítajte si najprv stavebný zákon, aby ste presne vedeli na čo máte nárok, možno sa mýlim: http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/s... . Ak robíte rekonštrukciu alebo staviate v dostatočnej vzdialenosti od hranice, nie je nevyhnutný súhlas susedov., prieťahy sú neopodstatnené.
Odpovedať
@radopp dakujem za link - trosku som to prebehla, ale nenasla som tam ziadne lehoty, ktore ma stavebny urad na vyjadrenie, ani tu vzdialenost - musim si to este lepsie pozriet.
Odpovedať
@jamelia Ako každý zákon je dlhý, komplikovaný, úradník má právo na všetko a vy na nič. Ale možno sa mýlim, treba prelúskať. A na vládnych stránkach sa k plnému zneniu človek ani nedostane, predpokladám.
Odpovedať
@jamelia Pozerám že o lehotách niečo hovorí už § 35.
Odpovedať
@radopp Zaujimave ale je, ze napr. z inej strany susediaci pozemok patri pod urbar - dom mame cca 30 metrov vzdialeny od hranice pozemku a tychto "susedov" sme informovat nemuseli. Tak neviem odkial berie tie metre :) Nasla som len nieco o tom, ze domy by mali byt min. 2 metre od hranice pozemkov a 7 metrov od seba. No netusim, podla coho sa rozhoduje. Druha pani, ktora robi tiez na stavebnom urade ale pre inu obec, nam tiez hovorila nieco o tom, ze pokial sa nevrati list, pripadne navratka do 30 dni, povazuje sa to za dorucene. Od odoslania ubehlo uz viac dni ako 30, lenze tato nasa "pani" to akosi neriesi. A najlepsie na tom je, ze je "nezastupitelna", ked ma dovolenku alebo pn, ci OCR, jednoducho si zamkne kancelariu a hold smola. K papierom sa nikto iny nedostane. A ani si nevie dat listok na dvere, ze je nepritomna. Fakt, hrozne jedna s ludmi. Kazdy na nu len nadava :)
Odpovedať
@jamelia Môžete ešte raz presne opísať čo idete robiť? Rekonštrukcia/novostavba, vzdialenosť od hranice a susedných stavieb, okná z obývaných miestností smerom k susedom, čo sú to za susedia...
Odpovedať
Ideme rekonstruovat starsi dom - chceme nadstavit podkrovne izby - momentalne mame poschodie neobyvane, tvori ho len jedna izba a ostatne poval, cize to pojde komplet dole a urobime poschodie aj s dekou nanovo + pristavenie terasy. Jednych susedov mame v pohode, to neriesime, s druhymi mame problem preto, lebo nemaju vysporiadany pozemok. Vzdialenost domu od ich hranice pozemku je cca 16 metrov. Ich stary neobyvany dom nesusedi s nasim. Maju ho viac vpredu, my v strede pozemku. Susedime s ich rozpadajucov sa "hospodarskou" budovou. V podstate tu ani nechodia, len jedna pani pride sem-tam pokosit, vyvetrat, zbierat orechy a pod. Oni s tym nemaju problem. Problem je len ten, ze uz su to starsi ludia a byvaju kade-tade :)
Odpovedať
@jamelia Odstup je vyhovujúci aj pre novostavbu. Pri rekonštrukcii sa nemení výška ani charakter budovy. Vyjadrenie susedov je potrebné iba pri územnom konaní, čo vy asi nemáte. Aj keby formálne bolo treba susedou, nemajú sa k čomu vyjadrovať, ich námietky nebudú úradom zohľadnené.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mame spojene uzemne so stavebnym - meni sa vyska budovy, lebo momentalne je to stvorec s tym, ze na poschodi je jedna izba - stvorec, ostatne poval, takze sa bude dvihat do vysky. Uzemne mame preto, lebo chceme pristavit terasu a ta nam zasahuje do casti zahrady, ktora nie je vymedzena ako nadvorie, tak sme to museli riesit aj s pozemkovym uradom - vynanie z ornej pody.
Odpovedať
@jamelia Chcete dvíhať strechu alebo urobiť kocku-dom? Akú terasu, na prízemí? Tak sa na ňu vykašlite a len si to upravte štrkom alebo zatrávňovačkami.
Odpovedať
@radopp Dvihat strechu - ta kocka - jedna izba sa zbura a postavi nanovo cele poschodie, mame dreveny strop, takze aj ten bode novy a na prizemi menime priecky. Terasa sa neda riesit inak, lebo je to v jemnom terene, cize ked chceme mat vychod z obyvacky na terasu, musi byt vo vyske.
Odpovedať
@jamelia A čo môžu susedia namietať? Ste od plota 18 metrov a dvihnete strechu o nejaký meter. Bude im to rušiť 360° výhľad na krajinu alebo čo? A keď už musí byť po vôli úradníčky, tak rozdelte svoj pozemok na dve časti, a budete susedmi sami so sebou.
Odpovedať
@radopp nemozu nic namietat - lebo sme od nich daleko, ani nechcu namietat, to len uradnicka chcela vsetkych susedov informovat. Najskor sme jej mali dolozit adresy a dnes sa nam smiala do tvare, ze my sme jej dali take mena. No fakt som z nej uz taka znechutena. Otras.
Odpovedať
@jamelia So starostom ako vychádzate?
Odpovedať
Pretože mám pocit že stavebné povolenia sú v pôsobnosti obce, podpisuje to starosta, a úradníčka je len zamestnankyňa. treba za ním zájsť, že odkiaľ fúka vietor.
Odpovedať
@jamelia ku každému stavebnému konaniu sa majú právo vyjadriť zainteresované strany, ku ktorým sa radia aj vlastníci susediacich pozemkov. To je proste fakt bez ohľadu na vzdialenosti objektov a charakter zmien. Výnimky existujú ako vo všetkom, ale to nebude Váš prípad. Vy ste nemali čo zháňať adresy, je to v kompetencii predmetného úradu. Keďže zamestnankyňa je evidentne svojprávna (doslova) odporúčam komunikovať výhradne písomne a po uplynutí lehôt (treba hľadať správne poriadky ak nie sú lehoty priamo v zákone) písať a upozorňovať na podané žiadosti a plynutie lehôt a ak to nepomôže, písať na vyšší nadriadený úrad a kópiu posielať aj na predmetný úrad aby "milá pani" počítala s tým, že môže očakávať reakciu či už od Vás alebo z nadriadeného úradu ak to bude mať na háku a nebude sa riadiť úradnými postupmi. Počítajte s tým že niekedy trvá aj rok kým vydajú stavebné povolenie, ale písomná dokumentácia je v takých prípadoch na nezaplatenie. Držím palce a pevné nervy. @radopp
Odpovedať
@slavoslav Nebolo by rýchlejšie rozdeliť svoj pozemok a byť sused sám so sebou?
Odpovedať
@jamelia Dotlacte tetu z uradu na stavebne povolenie riesene verejnou vyhlaskou.. Teta na mojom stavebnom urade ani sekundu nevahala - tiez je susedny nevysporiadany pozemok.. Je to vsetko uplne koser podla zakonov, povedal by som ze standardny postup, ak nieje mozne vyrozumiet ci urcit majitelov.
Odpovedať
@radopp bolo :-) ale nie sused sám so sebou, ale niekomu dôverihodnému "predať" aby si to zasa niekto nevysvetlil po svojom.
Odpovedať
@cache Ako ju má dotlačiť? Evidentne robí problémy cíti sa beztrestne.
Odpovedať
@radopp Najprv to skusat dohovorom. Nastudovat si paragrafy pomaha, uradnici casto zneisteju. Ked nepomoze tak zainteresovat starostu. So starostom je dobre si budovat priatelske vztahy, starostovia sa radi pozeraju na stavebnikov, pretoze su to buduce dane. Samozrejme to plati pre obec, v BA to asi nepojde :-) Potom uz ostava len vydieranie, je to uradna osoba, cize nemoze nesuhlasit s audiozaznamom. Staci jej povedat, ze si rozhovor idem nahravat. Nasledne sa opytat, preco odmieta situaciu riesit verejnou vyhlaskou, pomoze sa vopred pripravit a ohnat sa paragrafmi. Ak nezmakne, tak s odpovedou potom ist na prislusny nadriadeny urad a podat oficialnu staznost. Ale to uz su drasticke metody, osobne som este nezazil, aby sa nedalo nieco poriesit diskusiou. Obcas treba samozrejme aj pristupit na kompromis, napriklad co sa tyka umiestnenia domu na pozemku, ak bude teta trvat na tom aby predna stena domu licovala so susednymi, tak to nakoniec tak aj skonci, vacsinou tieto tety totiz zastupuju aj funkciu akehosi hlavneho architekta a nejake vyslovene "bradavice na tvari ulice" jednoducho nedovolia. Tazko hodnotit presnu situaciu v tomto pripade, mozno ani nevie, ze sa takato situacia da vyhlaskou riesit..
Odpovedať
@cache vraj sa to uz neda - ked sme dali adresy, neda sa to teraz riesit uz verejnou vyhlaskou - aspon tak mi povedala pani, ktora ma na starosti inu obec.
Odpovedať
@radopp so starostom mame dobry vztah. Ide o to, ze patrime pod "Spolocny stavebny urad", cize nie je to uradnicka priamo v nasej obci. Ale uz sme to boli riesit aj s nim - volal s nou, v pripade, ze to potrva dlhsie, pojde za nou aj osobne to riesit.
Odpovedať
@cache vedela, ze to moze riesit verejnou vyhlaskou - dokonca aj chcela - lebo ako som pisala uz predtym, z jednej strany susedime s urbarom - vzdialenost 30 metrov, tych chcela informovat verejnou vyhlaskou, nakoniec od toho upustila, ze je tam velka vzdialenost, tak ich vyrozumiet netreba. Tak nakoniec vyrozumela iba dve strany. A este s usmevom na tvari nam vcera povedala, ze keby to vedela nejako urychlit, tak to urobi, ale zakony su zakony. A este povedala, ze dokonca poslala do tych listov aj emailovu adresu, a toto len tak nerobi. Tak som jej povedala, ze to je sice fajn, ale aj tak su to starsi ludia - ta suseda v USA ma uz skoro 80 rokov, takze asi tazko pouziva mail :)
Odpovedať
Uz som si overovala aj na poste - zasielka do vlastnych ruk musi ist prvou triedou - dorucenie je 5-7 dni, ale ako dlho to drzi USA na poste v pripade neprevzatia mi uz nevedeli povedat. Este by som mohla podla cisla dorucenky mozno nieco zistit, lenze to by som musela ist za tou pani uradnickou, aby mi ho dala a to asi ochotna nebude. Okrem toho ma uradne hodiny len pocas dvoch dni cez tyzden, takze sa s nou velmi tazko nieco riesi. Ta listova zasielka moze byt uz davno niekde stratena. Ale co uz, my budeme cakat, ci sa nahodou nevrati. A ak sa aj nahodou po nejakej dobe vrati, tak potom nas to caka znova - pri dorucovani rozhodnutia.
Odpovedať
@cache @radopp @slavoslav Tak si predstavte, dnes som volala tej nasej pani uradnicke, ze ci by bola taka dobra a poskytla mi podacie cislo tej listovej zasielky, ktora sla do Ameriky, lebo si chcem overit na poste, ci mi vedia zistit, kde sa ten list nachadza. Pani ma odbyla, ze do toho jej nemozem zasahovat, ze je to v jej kompetencii a ona si to sama overi po 30 dnoch. Este sa jej pytam, ci po 30 dnoch od odoslania, odpovedala ano. Tym nas rozhovor skoncil. O par minut vzapati volala manzelovi, ze si to overovala na poste a do USA ide zasielka 14 dni a v USA to drzia 30 dni, takze to este nemoze reklamovat. Zrazu to uz aj bola ochotna pozriet. Okrem toho na postu som volala 2x, 2x mi bolo povedane, ze zasielka do USA do vlastnych ruk musi ist prvou triedou, takze je doba dorucenia cca 5-7 dni. A ani jedna pani mi nevedela povedat, kolko dni to v USA na poste drzia, kym to posielaju spat. Tak potom neviem, odkial ma ona taketo informacie. Nam odosielala list 11.3., kedze nam prisiel 13.3., tak predpokladam, ze vsetkym susedom posiela naraz. Takze uz jej davno uplynula 30-dnova lehota od odoslania a vobec to neriesi. No nic, na zajtra uz mame dohodnute stretnutie na okresnom stavebnom urade, nejdem to riesit formou staznosti, pretoze neviem, ci kona v sulade so zakonom alebo nie. Len sa chceme poradit, ake mame moznosti a ci pani postupovala spravne. Okrem ineho som nasla chybu v jej rozhodnuti, ktore nam posielala a to konkretne v datume - prevzali sme ho na poste 13.3. a na rozhodnuti mala napisany datum, ze ho pisala 16.3. :) Tak som zvedava, co nam zajtra ta pani povie, ci sa niekam posunieme.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?