Projektova dokumentacia vs Realizacny projekt

Kupovali sme dom- novostavbu minuly rok v Aprily 2017, Developer nam doposial neposkytol projektovu dokumentaciu. Na tu som uz mala moznost nahliadnut na stavebnom urade, k veskerej dokumentacii, akurat realizacny projekt tam nebol a ani nemame. Kedze to co je v projektovej dokumentacii ani z daleka nesedi s realitou domu (na ktorom mame same problemy, ktore boli sposobene pocas stavby a hlave vela veci nam zamerne developeri taja). Kedze chceme zacat riesit tieto nedostatky sudne, nakolko nema druha strana vobec ziaden zaujem o rozhovor a riesenie, mame sa tymto padom sustredit, co je dokladovane v projektovej dokumentacii? pretoze tymto sposobom, nemal byt dom urcit skolaudovany napr. pouzite ine vykurovacie rohoze a termostaty (z aliexpresu) miesto inteligentnych drahych termostatov, kde bola uvedena aj firma, s ktorou uz robili projekty ako co v dome bude. Dnes som volala s danou firmou a ta potvrdila, ze toto jej vyrobky niesu a bude sa to musiet riesit ak pouzili ich vyrobky a niesu tam pre vlastne zbohatnutie. Za kazdu radu vopred dakujem a ak treba viac detailov dajte mi vedet :)
Odpovedať
Podstatne je co ste mali v zmluve. Realizacny projekt nie je povinny pre SP a naslednu kolaudaciu. Ak ste v zmluve nemali uvedene konkretne veci a len slovne vam povedali co tam bude, tak to bude na dlhe lakte dokazovania s neistym vysledkom. Kurenie (a ak mnoho dalsich veci) je mozne bez problemov zmenit aj pocas vystavby, tiez som nedaval do domu kotol, ktory mam uvedeny v projekte. Takze ako pisem, pre vas je podstatna zmluva a co je v nej.
Odpovedať
@samviao možno pomôže aj stavebný denník. Ten je nutné viesť počas realizácie a je povinné ho archivovať. Ak nastali zmeny oproti PD, tak všetky by mali byť uvedené v stavebnom denníku. Ako uviedol @danculd realizačný projekt nie je povinný a dôležité je to čo je uvedené v zmluve. Ale ak má dom závažné nedostatky a idete riešiť súdne (neviem čo presne bude predmetom riešenia), tak reálny stav posúdi súdny znalec.
Odpovedať
@samviao Ako pisu vyssie, podstatne je co ste mali uvedene v kupnej zmluve, nie je podstatne co je v projekte na stavebne povolenie. Mali ste pozadovat od predajcu, aby uviedol detailne v kupnej zmluve pouzite materialy, vybavenie, zariadenia atd.... Druha vec je kvalita vykonanych prac, ak chcete nieco riesit sudnou cestou, tak musite mat znalecky posudok stavby. Vypracovavat realizacny projekt nie je povinnost a dokonca ani ten nemusi zodpovedat realite a urceny je len pre stavebne ucely, nepredklada sa na stavebny urad.
Odpovedať
Dakujem pekne za rady a informacie. Dom nemal byt skolaudovany, to sme si isti. Stavitel usetril na materialoch, pytal vela. To je jedna z veci, dalsia kupno predajna zmluva ma 3 strany, kde v podstate nieje nic poriadne uvedene, skor faktura. Nebudem zacjadzat do detailov za akych podmienok bol dom kupovany, ale bolo to vydieranim a pod tlakom ako oni chceli a my sme nemali vtedy na vyber zalohovy dom a cloveka co by nam v tom momente mohol poradit, pomoct. Bohuzial aj to sa stava.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?