Ahojte ,
prosím Vas hľadám špecializovaného inžiniera, ktorý by mi vypracoval Posúdenie danej lokality na 100rocný prietok. Vedeli by ste ma niekto nasmerovať na správneho človeka? Vopred ďakujem
@frantisekcahttps://www.shmu.sk/sk/?page=386
V princípe na základe údajov o 100 ročnom prietoku a tvaru koryta by sa mala dať spočítať maximálna výška hladiny pri "100 ročnej vode" v danom úseku koryta - aspoň tak to bolo, keď sme my stavali most ako prístupovú cestu k RD.
@xmat ja mam v Bratislave pozemok cez ktory mi tecie potok. potreboval som to iste, kvoli stavbe "mostu'" pred 5 rokmi a jedina cesta bolo najprv kontaktovat shmu, kde mi informaciu dali za poplatok cca 250 eur. a hydrostaticky posudok mostu mi uz na zaklade toho vypracoval projektant na to urceny. posudok som dal na svp a cakal cca 3 mesiace...
@lukas1115i ešteže nebývam v BA, u nás si každý cez potok postavý most taký aby nikomu nevadil ani pri 100 násobnom prietoku , to už ide voda všade nie len cez potok , tak k čomu je to dobré, bežne ide cez potok 10 cm, no cez príval zaplaví všetko a to voda v takej nadm. výške rýchlo odteká
@duzu Neviem, či je to záležitosť len BA 😄 Ja som toto napr. musel riešiť "pánu Bohu za chrbtom" na Kysuciach. Aj keď je pravda, že šlo o stavbu, kde premostenie bolo niečo viac ako 10m..
@duzu@lrdk@chilim od nás to žiada svp, riešime výstavbu IVB a pristupova cesta zahrna aj vystavbu mostu. Nachádzame sa v okrese PB.
Viete mi prosím Vas dat kontakt na človeka, co by mi toto posúdenie vedel vypracovať?
@xmat ako takto, pokiaľ je treba stavať most, tak by som rovno riešil projekt na most. Načo posúdenie? Je úplne jasné:
- kde bude most,
- aký tam je prietok Q100 podľa SHMÚ,
- ako bude pri Q100 vysoko hladina
- koľko SVP chce, aby bola stavba najnižšou časťou nad Q100 (u nás chceli 0.5m, my sme šli na 1m a som rád)
- akú nosnosť má most mať, aby sa cez neho dalo nielen bežne chodiť, ale zrejme aj realizovať komplet stavba
Takže by som riešil rovno projekt a stavebné povolenie na most..
@xmat Neviem, či je to individuálna aktivita niektorých projektantov, či ich praktická skúsenosť, alebo či ich do toho tlačí najnovšia legislatíva,... ale mnohí už počítajú na 300 r. vodu. (na dnešné extrémne výkyvy počasia údajne už 100-ročný normatív nepostačuje)