Archeologický prieskum počas výkopových prác

Profilova fotka
Ahojte , Chcel by som sa spýtať či má niekto skúsenosť s Archeologicky prieskum počas výkopových prác, Trnavsky pamiatkový úrad mi to nariadil v rozhodnutí k žiadostí o vyjadrenie k SP. Je to nepamiatková oblasť a trošku ma to prekvapilo, nepočital som stým a obávam sa ako moc ma to zaťaží finančne. Ako by to malo prebiehať je mi viac menej jasné z rozhodnutia ale zaujímala by ma realna skúsenosť s konkrétnou firmou alebo organizáciou. Povedzme či sa dalo dohodnuť .... aa určite aj ceny , viem že každá stavba je jedinečná ale nech som aspon trochu v obraze, že aký bol rozdiel ked sa niečo našlo alebo nenašlo a muselo sa to zahranovať , dokumentovať zakreslovať situacia a.t.d. V blízkosti stavby sa nachádza včasnostredoveké pokhrebisko. A zaujímalo by ma aj keď už to budem cele financovať či mám nárok na odmenu za nálezeé ak sa nemýlim unás je 100% ceny :-D Ďakujem veľmi pekne ža všetky odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
Vy znášate len náklady.Vám nezávidím.Pamiatkári sú rovnaká čvarga ,ako policajti a právnici.
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton máte realnu skusenosť ? čiže všetko čo najde človek ktorého JA zaplatim lebo ONI mi to nákazali musim bezodplatne odovzdať. Také Slovenské :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jugo ano.Len pokiaľ vy sám niečo nájdete tak máte províziu 10% z hodnoty. Pokiaľ si to nájdu tak je to ich. Navyše v chránených archeologických lokalitách nesmiete hrabať ani nič vyhľadávať.
Odpovedať
@jugo ak niesi v pamiatkovej oblasti, tak nechapem, preco ti to tam dali ako.povinnost. si si isty, ze to tak je? Nieje to tak, ze ked nieco najdes, tak ich mas zavolat?
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton Pamiatkový úrad SR vyplatí nálezné do výšky 100 % hodnoty nálezu, ktorá sa určí znaleckým posudkom. Nálezca má takisto právo na náhradu výdavkov súvisiacich s ohlásením a ochranou nálezu. - nález sa našiel mimo povoleného výskumu pri stavebnej alebo inej činnosti v zemi, pod vodou alebo v hmote stavby(§ 40, ods. 1 a 2 pamiatkového zákona), t. j. ide o nepredvídaný nález, - archeologický nález môže vyzdvihnúť a premiestniť z pôvodného miesta a z nálezových súvislostí iba oprávnená osoba metódami archeologického výskumu,- tu osobu budem mať jáá zaplatenu - budem mať s nimi zmluvu . -ako som písal hore , je to NEpamiatková oblasť normalna ulica v obci akurát že ludia maju pod domali 1200 ročne hroby slovanov :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk No žial som si isty, musim si najať a zazmluvniť oprávnenu osobu a zmluvu/dohodu poslať pamiatkarom . ked bude hotovo musi sa poslať správa - výskumná dokumentácia , pamiatkarov volám pri naleze nehnutelnných acrch. nálezov. Toto všetko aj ked som v nepamiatkovej oblasti.
Odpovedať
@jugo a co napisali, ze je dovod pre tuto poziadavku?
Odpovedať
Profilova fotka
KPÚ v TT eviduje v oblasti arch . nalezy a náleziská z obdobia neolitu , doby latenskej , včastneho a vrcholného stredoveku a bla bla bla . - 100 -200 m od domu vykopali hroby atd .. napríklad niečo otom - .http://tech.sme.sk/c/6508936/ked-vedci-nasli-hrob-princeznej-z-juhu.html
Odpovedať
Tuto je dost informacii. http://www.asb.sk/biznis/developeri/z... Dolezite info ze nemusite byt v pamiatkovej zone aby Vam nariadili archeologicky vyskum staci ze ide o nejaku registrovanu ci znamu archeologicku lokalitu. Archeologicky vyskum nemusi byt to zname ked k Vam nabehne partia ludi ktora si pomaly lopatkuje a hrablickuje moze to byt aj formou sondy v mieste stavby alebo dozoru na stavbe pocas vykopovych prac. A mozu zacat skor ako sa zacnu vykopove prace takze nemusi dojst k zdrazaniu stavby. A ano naklady na prieskum znasate Vy nakolko to bolo vyvolane Vami, inak by lokalita zostala v povodnom stave.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@jugo ahoj ako si nakoniec dopadol s tymi pamiatkari? bolo to uz pred rokom ale aj tak, novsiu diskusiu som tu nenasla
Odpovedať
Profilova fotka
@martinal01 ahoj , no zjednodušene musel som si nájsť firmu , dohodnuť cenu , pri výkopoch bol archeolog, kreslil dokumentoval zberal škrabkal , rok pisal správu , teraz mi prišla faktura, správu ešte nemám , obmedzilo ma to " IBA " finančne a ktomu kopec nervov a stresu aby sa nenašiel nejaký veľký nález ktorý by to natiahol (posunutie času stavby mi až tak nevadilo , taký hrob vraj zvldánu spracovať za 2-3 dni ale to je 500-600 e len za archeologa v terene + správa atd.....)
Odpovedať
Profilova fotka
ok, dakujem za info ale to ze on pisal rok spravu teba neobmedzilo v stavbe ci? resp nam ide tiez o ten cas, bojim sa aby sme nezacali kopat a archeolog ak nieco najde nam stavbu pozastavi a dotrepe sa tam cela skupina archeologov ktorych budem musiet samozrejme zaplatit :-( nam na vyziadanie poslali zoznam z krajskeho pamiatkoveho, ty si kde hladal? ak si pamatas este velka vdaka za odpisanie
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martinal01 tiež som išiel podla zoznamu z uradu , oslovil som ich asi 20 , ked tak pošlem do SP info o cenách , ja som si zmluvu postavil tak že si nemohli "učtovať" viac ako 10 dní potom by sa podpisovala nová zmluva. Stavbu archeolog nemože zastaviť , musel by privolať uradnika z KPU a o dalšom postupe bude rozhodovať najká zostavená "skupina" ludí, už to presne nepametám , študoval som celý zakon, ale je to rok dozadu . Ked očakávaš nenutelný nalez bude možno lepšia nejaká štátna organizácia, nejaká škola alebo muzeum z BA mi nukala cenu za dielo bez ohladu na rozsah prác. Mne našiel vo výkopoch dve 2 alebo 3 sídla zopár črepov , ale sídla boli drevo hlinenné (ja som tam nič nevidel iba hlinu) všetko to stihol spracovať za den na stavbe , potom 5 dni si učtovali za správu . Samotný archeolog bol fain , dokonca sa ponukol že ak by sa našlo staroveké zviera nabehol by nato aj spartiu zadarmo. Viem že su to nervy a stres a velmi máálo informááci otom , tak kludne sa pítaj , rád pomožem . Mne krátko nato ako prišlo rozhodnutie začali aj vypadávať vlasy . Pozerám že si z PN , takže to asi riešiš cez Trnavske KPU , tam to vraj trošku prehánaju .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte, ako ste nakoniec dopadli? Máme tento týždeň stretko s pamiatkarmi, chceme stavať, v pamiatkovom území a musí byť pri zvaný archeológ. Akú paľbu môžme očakávať? Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@jugo Zdravim, caka nas podobne archeo vyskum. Chcem by som Vas poprosit o informacie k tym cenam. Pisali ste, ze ste oslovili asi 20 opravnenych archeologov. Ak Vas to velmi nezatazi, prosim Vas o tie cenove ponuky. Dakujem
Odpovedať
@flexo85 @jugo V prvom rade zájdite za právnikom, celkovo vás to vyjde lacnejšie ako sa nechať ťahať za nos od úradníka. Ak úradník chce archeologický výskum, tak nech si ho zaplatí. Ak vám tým spôsobil škody a náklady, tak nech ich zaplatí. Pochybujem či vôbec má právo nariaďovať vykopávky. Okrem toho vykopávať hroby je nemorálne a myslím aj protizákonné. Mŕtvych nechajte odpočívať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@flexo85 @bellatrix27 dobry den, citam ze pred rokom ste riesili archeologicky prieskum za ucelom ziskania SP. Prosim po roku ako ste dopadli s prieskumom? Ako dlho vam to trvalo cele sprocesovat - papierovo aj fyzicky. A kolko vas to cca vyslo? Nam PU TN vydal tiez taketo nariadenie, verim, ze to nebude take dramaticke ako to znie. Dakujem vam za info.
Odpovedať
@engynka pekný deň My sme sa nakoniec rozhodli že to nebudeme riskovať. Hned vedľa pozemku kostol kde sa našli kedysi nejaké vykopávky. V Trnave na pamiatkovom úrade nám povedali ze nemusia nájsť nič ale môžu a môže sa stať že sa tam nebude dat stavať 1 - 5 rokov. Ak tam niečo nájdu. Držím palce nech vám nič nenájdu a budete môcť stavať hneď
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?