Nevysporiadaný dom vedľa stavebného pozemku

Ahoj, som tu nová a veľmi sa nevyznám. Otec má veľký pozemok, ktorého časť nám chce darovať na stavbu rodinného domu. Na pozemku však stojí aj starý dom, ktorého otec je vlastníkom z 2/3 a 1/3 vlastnia istí vzdialený rodinný príslušníci. Pred cca 15 rokmi sa to riešilo mimo súdne vyrovnaním ale nesúhlasili, neskôr sa to riešilo súdne. V podstate sa nič nevyriešilo a ostalo to tak. Nemajú k domu prístup, vôbec tam nechodia absolútne ani nemajú o ten dom záujem ani nič. Nový dom by stál na parcele, ktorú by nám otec daroval a bolo by to medzi susedom a spomínaným starým domom. Ako by sme mali postupovať pri riešení stavebného povolenia. Musia aj oni súhlasiť so stavbou? Stretli ste sa už s niečim podobným?
Odpovedať
@lamajxa normálne klasicky vybaviť stavebné povolenie, kde účastníci budú sused, tvoj otec a vzdialená rodina. Pokiaľ dodržíte všetky veci tak ako sa má oni s tým nič nespravia.
Odpovedať
Profilova fotka
a ak v ramci stavebneho konania nedorucia namietky, bude sa to posudzovat tak, ze nemaju namietky
Odpovedať
@audinak @sissik ďakujem veľmi pekne za vaše odpovede :)
Odpovedať
Len musíte dodržať vzdialenosti od stavieb. Ak je ten pozemok velky urobte si geometrický plán, vyclente parcelu na vas dom aj s pristupom, a okolo nechajte otca. Ak je stary dom dalej, tak ani nebudu vlastnici ucastnici konania.
Odpovedať
Profilova fotka
@lamajxa malo by to byt ok standartnym stavebnym povolenim, ako pisali vyssie, dodrzte hranice, vsetky nalezitosti, ktore treba, bude to v poriadku a keby to s nimi teraz chcete riesit neda sa?
Odpovedať
@peterm88 to by bolo idealne. @milan_p skusim za nimi zájsť uvidime. Bojim sa trosku ze je aj po rokoch urazena lebo sudne trovy museli platit oni vsetko. Snad sa to poriesi bez problemov :) dakujem krasne za vase reakcie a pomoc
Odpovedať
Profilova fotka
@lamajxa tak, ale vy sama za to nemozete nie? Hadam ich to uz preslo a bude to v poriadku, najlepsie by boli keby vam to prepustili, ale ak taka vec nastane, dajte si to pisomne.
Odpovedať
netreba im dat proste dovod na nejake zbytocne namietanie, vsetko dodrzat a bude tohrat len vo vas prospech. daj vediet ako si po navsteve dopadla. som zvedavy, co na to povedia
Odpovedať
Spytam sa: Je to pozemok kde stoji aj nevysporiadany dom a cast z neho vam chce otec darovat. Cely pozemok vlastni iba otec a ten 2/3 podiel sa tyka iba domu, pripadne pozemku pod nim alebo nejakej inej casti pozemku, ktora nie je predmetom darovania, alebo maju podiel aj na tom pozemku, ktory bude darovany? Ak nie je otec vyhradnym vlastníkom celého pozemku, ktory vam ide darovat, tak bez ich suhlasu nespravite a nepostavite nic. Ak je vyhradnym vlastníkom moze vam ho darovat, mozte zacat pripravu na stavbu a vybavovat SP. Vsetci majitelia vedlajsich pozemkov su ucastnikmi stavebného konania a mozu daj aj namietky k vasej stavbe, stavebny urad posudi, ci su opravnene alebo nie. Ked sa nevyjadria v zakonnej lehote povazuje sa to, ze nemaju námietky.
Odpovedať
@zita19 Ja som to pochopil tak, že otec je výlučným vlastníkom celého pozemku, akurát dom, ktorý stojí na tom pozemku vlastní v spoluvlastníctve ešte s niekým.
Odpovedať
@chrobak7 "na pozemku stoji aj stary dom..." V lufte? Nevysporiadany je aj pozemok pod domom? Patri pozemok pod domom vylucne otcovi? Je ten pozemok rozparcelovany? Toto je tak vagne zadanie, ze kazda varianta co ti napadne moze byt pravda...
Odpovedať
@zita19 Nekomplikuj to, predpokladajme, že celý pozemok patrí jej otcovi... 🤔 ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 vies, ja mam profesijnu deformaciu, uz z principu osetrujem aj chybove stavy... ;-) No a este ked sa mi ozve analyticke koleno...
Odpovedať
@zita19 @chrobak7 našla som cez katastrálnu mapu pozemku. Otec je výhradným vlastníkom 1/1 časti 854/1, 854/2,855. Ako vidíte ten starý dom stojí na 855. Čiže oni majú len tu 1/3 zo starého domu. Pozemok pod domov 855 je vlastník len otec. Darovaná časť by bola 854/2 Posielam foto aby ste si to lepšie vedeli predstaviť.
Odpovedať
podla mapy mozno nebudu vlastnici toho domu ani ucastnikmi konania, zavisi od rozmerov pozemkov
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 to ma tiez napadlo. Tazko povedat mozno ak by si si zabehla na stavebny, tak by ti vedeli povedat viac
Odpovedať
@zita19 @diousaa jasne pôjdem aj vymeráme všetko, aby sme vedeli na čom sme. Poradím sa aj s projektantkou. v podstate chceme malý bungalov tak snáď to napasujeme. bolo by super keby sme sa im vyhli. Ak sa nebude dať zabehnem za nimi či budú ochotný vôbec tu vec rozumne prebrať.
Odpovedať
@lamajxa ucastnici konania bude len vlastnici pocemkov 854/1 a 852/2. A este reda ten od cesty, ale nevidno tam cislo, ale to uz je asi cesta ci? Kedze je tam dom vedla domu, tak to asi nie je samostane stojaci dom. A okrem tohk je tam medzi vami a domom este jedna parcela. Myslim, ze problem nebude. Ale ako pise @diousaa zajdi na SÚ a tam ti povedia presne.
Odpovedať
@peterm88 @zita19 veľmi pekne ďakujem za pomoc.
Odpovedať
@lamajxa Ak budeš stavať na 854/2, tak s vlastníkmi domu na parcele č. 855 ani neprídeš do kontaktu a asi nebudú ani účastníkmi stav. konania.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?