Nesúhlas Suseda - aké má právomoci, do kedy sa može odvolávať ked všetky papiere k povoleniu su OK!?

Náš velký problém-SUSED!!!! Prosim o radu ak mal niekto tento problem alebo podobný!!!chceme dom v extraviláne na rodičovskej záhrade, ciže najskor máme územné konanie a potom stavebné územné ešte neprebehlo lebo sused stáále namieta furt si niečo vymýsla, mal podmienku svetlotechnického posudku, tak sme ho dali vypracovať pravdaže vyšiel že mu tieniť nebudeme, teraz si vymyslel ze aj on si ide dat urobit posudok, ohána sa právnikom a sudom, všetky povolenia máme v poriadku a stavebný úrad stojí na jeho požiadavkách, viete mi poradiť aké má sused práva na to aby nám nedali povolenie ked všetko je v poriadku? kolko krát sa môže odvolať?prípadne to naťahovať do nekonečna??? dakujem za reakcie
Odpovedať
1
2
@zuzanahomolova toto je otazka na projektanta a asi aj na pravnika, pokial budu splnene vsetky kriteria pre stavebne konanie nemal by byt problem, ale pokial to budete riesit pravnou cestou myslim ze sa to moze vsetko tahat velmi dlho... v tomto pripade je dobre to vyriesit resp. rucne vysvetlit tomu susedovi ( nechcem nikoho navadzat na priestupok ani trestny cin :D ). Drzim palce a pevne nervy, do buducna bude asi vela zabavy so susedom... ;-)
Odpovedať
@danifedor sused to chce riesit právnou cestou, na územné konanie prisiel s právnikom, on sa snami nerozpráva, teda on sa nerozpráva z celou ulicou na ktorej býva, takze s ním sa jednať nedá, takže asi nemám rátat s tým že tento rok zacneme stavať? to je inak ´´super´´ ked si clovek nemože postavit na svojom pozemku dom ktorý má papiere vporiadku...
Odpovedať
@zuzanahomolova treba vyriesit susedove problemy...ked nepomize poradte sa s pravnikom
Odpovedať
@zuzanahomolova Poradim ti uplne zadarmo, je to najjednoduchsie a najlacnejsie riesenie. Predaj pol metrovy pas pozemku po celej dlzke od toho suseda niekomu z rodiny a tym padom je ten sused odstaveny.potom ked vybavis vsetko co treba si ten pas prevedies na seba a mas po probleme.
Odpovedať
@zuzanahomolova pokial bude sused vznasat namietky, ktore SU vyhodnoti ako relevantne, musi sa nimi zaoberat..
Odpovedať
@originalx presne toto som chcela poradit:)))
Odpovedať
@tatiana1978 som sikovnejsi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanahomolova my sme mali doooost podobny problem
Odpovedať
Profilova fotka
@morandia je to dost nadlho, ak chcete vediet ako na to napisem Vam do IP tel.c.
Odpovedať
@originalx @tatiana1978 Toto je mytus, ucastnici stavebneho konania su aj vlastnici susednych stavieb bez spolocnej pozemkovej hranice a tie mozu byt aj znacne vzdialene. Kuk napr. sem http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/k....
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx to nefunguje :), medzi mnou a susedom je pozemok a aj tak som ucastnikom konania :)
Odpovedať
Veru ucastnik SK moze byt aj sused oproti cez cestu, ci o 4 domy dalej. Sused sa moze odvolat na krajsky SU a potom este na sud. Bohuzial ma nato pravo, skuste sa s nim dohodnut, ze mu date k nahrade stratne za oneskorene SP, vase naklady na dovolenku ked bude sud, ked musit ist na urad,preplatit cestovne.........vtedy zvyknu stary ludia "prehodnotit" svoje neopodstatnene staznosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danculd my mame na pozemok tiez z dvoch parciel. Zo zadu mame 3 metrovy pas. Zadny sused nebol ucastnikom konania. Stavebne konanie bolo koncom roka 2013.
Odpovedať
@joxe neusi byt napisany v ziadosti o SP ako ucastnik konania, ale ak chce moze namietat. Ak sa niekto dozvie, ze sa ide nieco stavat tam a tam v jeho okoli,moze sa na SU informovat a namietat.
Odpovedať
@atlaska na nasom SU to tak zjavne nefunguje. Namietat moze len ucastnik konania.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe no vela SU si vyklada zakony a vyhlasky po svojom :)
Odpovedať
@majkoj ano :) mam s tym tiez podobne skusenosti. Preto sme nakoniec zaplatili profesionala, co nam vybavovlal SP a kolavdaciu.
Odpovedať
@joxe ale keby sa niekto odvolal vyssie ako je miestny SU, krajsky mu moze vyhoviet, lebo v zakone je taka moznost. Ludia su rozni, u nas nastastie na stavebnom uplne normalne baby. Vybvit SP ci kolaudacne je hracka o par telefonatoch a poste.
Odpovedať
ja by som asi ani nechcel byvat vedla niekoho, kto by sa koli mojmu projetu odvolaval na krajsky urad. Ved co by to bol za zivot, kde sa susedia nenavidia :)
Odpovedať
@joxe Len to mas tazko... Mame dokonca v rodine pripad, kedy boli susedske vztahy super a do roka sa uz natahovali po sudoch a obciansko pravnych konaniach, posielaju na seba policiu a neviem co vsetko... Skratka aj ked to teraz vyzera super, za par rokov to moze byt zial opak :-.
Odpovedať
@atlaska Náklady, ktoré si hore popísala (dovolenka atď) sú žial nevymáhateľné. Starého neznalého človeka to môže odradiť, no tento má zjavne zo sebou právnika, takže takúto vec s ním odkonzultuje a hneď zmetie zo stola ... Ak on robí oprávnené právne kroky podľa zákona, tj pripomienkuje, odvoláva sa, oficiálne otvára súdny spor, nemôžete od neho požadovať, aby Vám preplatil dovolenku. To jedine v prípade, ak by sa dopustil protiprávneho konania, čo očividne nerobí ... V každom prípade, ak Krajský SU zamietne jeho námietku, tak môžete stavať. On síce môže dať žalobu na súd, no tá sama o sebe stavebné povolenie nezastavuje. Jedine ak by mu súd vyhovel a vydal by predbežné opatrenie ... A to nie je automaticky :)
Odpovedať
@lubk0 skusit to mozu,inak budu cakat do zimy a stavat nezacnu. Pravnikom sa ohana kdekto,mozno ziadneho okrem Fica v zivote nevidel.
Odpovedať
@atlaska Podľa mňa je aj to skúšanie zbytočné :D Ak raz chodí niekam s právnikom, tak toto vie snáď každý aj právnik čo má za sebou prvý ročník :) Na ich mieste by som si zanechal ľudskú tvár, aj keď je sused debil ... A prázdne vyhrážky ktoré su neni ničím podložené mi k tomu nejak nesedia :)
Odpovedať
nahrady trov konania u nas realne existuju, to niesu prazdne vyhrazky. @lubk0
Odpovedať
@atlaska Splietaš piate cez deviate ... Existuje náhrada trov súdneho konania. Lenže, tu žiadne súdne konanie neexistuje, takže nie je čo nahrádzať ... Neexistuje žiadna náhrada trov stavebného konania :D To fakt nie ... Pokiaľ sused využíva len svoje zákonné možnosti a vy mu nemáte ako preukázať zlý úmysel, nevyhrali by ste ani občianskoprávny súd ak by ste naňho podali žalobu (aj keď neviem, ako by tá žaloba vyzerala) ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 ale stale existuje nahrada skody, v zmysle obcianskej zodpovednosti.... cize ak on ako obcan sposobi druhemu skodu (dovolenka, naklady s jeho pripomienkami a odvolaniami) tak dotycny, komu tato skoda bola sposobena, ma pravo v zmysle obcianskeho zakonnika tuto nahradu skody ziadat zaplatit. Samozrejme, ze to musi preukazat - ze skoda nim bola sposobena. Ale to nic nemeni na veci, ze @atlaska ma vo svojej podstate pravdu - a nie su to prazdne reci. Je to proste obycajna zodpovednost.
Odpovedať
@kaktusik007 A ja píšem niečo iné ? Prečítala si si druhú časť môjho príspevku ? Kde som spomínal práve tento občiansko právny spor ? Moja otázka znela, za čo by ho dotyčná žalovala :) Ak si myslíte, že vyhráte akékoľvek občianskoprávne konanie, keď žalovaný využil iba SVOJE ZAKONNE (zákonom umožnené, povolené, schválené) možnosti ? Tu si stojím za názorom, že každý priemerný právnik, dokonca študent musí vedieť, že takýto spor by nikdy nevyhrala ... To by sme čo chvíľa mohli žalovať aj stavebný úrad, za to, že nás núti tam ísť osobne niečo dokladovať nie ? Veď dovolenka, cestovné náklady, žalujme ho ... Ostávam pri názore ,že sú to len BU BU BU rečičky a keď onen pán chodí s právnikom, tak sa ich nezlakne, skorej ho to viac "naserie" ... Ak si myslíte, že toto je tá správna cesta, prosím, robte to tak :) Skôr než sa však budete vyhrážať, sadnite si s právnikom a preberte, či sú tieto vaše veci neni úplne nereálne a nedomyslené ... Ak by sused škodil nad rámec zákonných možností, potom prosím ! Ak by Vás dal sused na súd, potom prosím ! Ale toto je čistý výmysel :)
Odpovedať
@atlaska @kaktusik007 Účastník konania nemôže byť braný na zodpovednosť za to, že využil svoje zákonné právo, podal napríklad námietky v stavebnom konaní a z tohoto dôvodu vznikli stavebníkovi dodatočné náklady na stavebné konanie (opakovaná návšteva stavebného úradu, dovolenka atď). Účastník konania totiž nemá žiadnu rozhodovaciu právomoc. Je na posúdení stavebného úradu, aby sa s námietkami vysporiadal. Ak by však stavebný úrad rozhodol protiprávne (napríklad na základe námietok účastníka konania) a jeho rozhodnutie by bolo zrušené, mohol by stavebník žiadať náhradu škody pre nezákonný resp. nesprávny úradný postup; nie však od účastníka konania. @joxe Účastníkom je v stavebnom konaní aj ten, kto tvrdí, že jeho práva môžu byť dotknuté, a to až do momentu, kým sa nepreukáže opak. A tak to bezpochyby funguje aj na Vašom stavebnom úrade, pretože v opačnom prípade by akékoľvek rozhodnutie stavebného úradu, ktoré by bez náležitého zdôvodnenia odmietlo niekomu postavenie účastníka konania, o ktoré sa prihlásil, bolo v odvolacom konaní zrušené.
Odpovedať
@draik jaaaj, tak toto bolo take typicke pravnicke. Ako ked sa nas sused na schodzi spolocenstva zacal vyjadrovat ako na sude - az kym ho niekto neuzemnil, ze na tom sude nie je :) Teda ak niekto nevie o tom, ze sa chysta nejaka stavba, tak nevie o tom, ze sa ho nieco moze dotknut. A teda ani nemoze podat namietku. Stavebny urad oslovuje vsetkych ucastnikov stavebneho konania. A ked uz je povolenie pravoplatne a zacne sa stavat, tak uz namietat nemoze. Nemal by teda preskumat kazdeho jedneho obyvatela tejto planety, ci sa ho to nejako nemoze dotknut? ;) Viem, je to vyvesene na nastenke uradu :D Nase zakony pripravuju pravnici, kazdy druhy "uspesnejsi" politik je pravnik... tak preto to tak vyzera. Nema to ani hlavu ani patu :) Uz chapem, preco kazdy pravnik jazdi na novom BMW :D.
Odpovedať
@joxe Asi ste nečítali pozorne :-). Napísal som, kto je účastníkom konania, nie následný proces. Mýlite sa však aj vo Vašom ďalšom konštatovaní. Je možnosť zrušiť aj platnosť vydaného stavebného povolenia. Existuje nejeden prípad, keď stavebný úrad z rôznych dôvod neprizval účastníkov konania, ktorých privať mal a mohol. Pri rozhodovaní úradov sa často spochybňuje procesný postup, nie samotné merito veci.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?