Nemožnosť stavať na pozemku "Zastavaná plocha a nádvorie"?

Dobrý deň, s manželkou sme chceli stavať rodinný dom v Mestskej časti Košice - Šebastovce. Rodičia mojej manželky tam vlastnia pozemok o rozlohe 2308 m2, ktorý je celý klasifikovaný ako zastavaná plocha a nádvorie, t.j. stavba ny na ňom mala byť umožnená. (Z neho sme mali dostať darom cca 5 árov). Nakoľko ide o pozemok približne obdĺžnikového tvaru, rodičovský dom stojí v jeho prednej časti, a my sme chceli stavať za radičovským domom. V meste Košice ale platí regulatív o tom, že dom môže byť postavený najďalej 6m od verejnej prístupovej komunikácie. Tento problém sme chceli vyriešiť odkúpením parcely na susednom pozemku, kde by sme spolu so susedou vybudovali prístupovú komunikáciu a zabezpečili tak, aby aj rodičovský dom vpredu a aj náš dom za ním mali vlastný prístup, a cesta by bola od nášho domu v požadovanej vzdialenosti. Napriek uvedenému, nám ale na útvarehe hlavného architekta (UHA) v KE povedali, že stavať tam nemôžme, a to z dôvodu, že sme v územnom pláne akási biela nevyriešená plocha (napriek tomu, že v celej tejto časti stoja rodinné domy už vyše 60 rokov a viac), a že síce pozemok sa do okamihu vyriešenia v územnom pláne môže využívať na účel, na ktorý je určený ako zastavaná plocha a nádvorie, ale že stavebné povolenie nedostaneme, lebo na výstavbu cesty potrebujeme vypracovať územný plán zóny, a ten si nemôžeme dať spracovať, pokiaľ nie je schválený územný plán mestskej časti (ktorý má byť schválený najskôr o dva roky). Chceli by sme sa poradiť v tejto veci, čo s tým? Radili nám urobiť prístavbu k existujúcemu domu, ale to nechceme. Naozaj je potrebné na vybudovanie komunikácie k jednému domu spracovanie územného plánu zóny? Je to predsa úplne na hlavu mať pozemok v intraviláne obce, ktorý je možné využiť na výstavbu, ale nemôcť stavať, lebo je to celé jeden začarovaný kruh. Chceli by sme na túto vec počuť názor viacerých ľudí lebo máme pocit, že úradníci na UHA skrátka v tejto veci nechcú pomôcť, ale hľadajú len dôvody prečo sa stavať nedá a nie prečo by sa mohlo dať. Prikladám fotografiu geometrického plánu kde je červenou naznačený pozemok, ktorý sme mali dostať darom (286/3), a pozemok u susedy, ktorý sme chceli odkúpiť na prístupovú cestu (287/5). Okrem toho nám projektant na prístupovú cestu povedal, že je cestu nám treba 3m a pol metra po každej strane ešte priestor, až za ktorým môže byť plot. Starostka MČ nám ale povedala, že na cestu treba 10 m, a to vraj kvôli tomu, aby tam bolo aj miesto na chodníky po každej strane a zelený pás na inžinierske siete. Takáto nie je ani jediná cesta v obci, tak nevidím dôvod, prečo by naša cesta, vedúca k jedinému RD mala byť takáto široká. Toto ale zatiaľ neriešime, riešime to, ako dostať v našich podmienkach stavebné povolenie.
Odpovedať
@kamila_jozef treba sa pozrieť na aktuálne platný územný plán a z toho vychádzať. Požiadali ste o územnoplánovacie informácie k vášmu pozemku?
Odpovedať
heh nema vas na uha na starosti pan, ktoreho priezvisko zacina na J? 😄 uha v ke to je jedna banda. tiez som mal s nimi problemy. nemate podla mna dobreho projektanta... tam vam absolutne netreba riesit ziadnu cestu. odkup ten pozemok od susedy, projektant nech tam nakresli plot a branu, pories si napojenie na cestu (mesto resp. nds ak je to na sebastovsku), vyjadrenie fizlov a ou odbor dopravy a hotovo... ja mam dom dalej ako 6m od cesty a vsetko ok. (btw. sirku tej cesticky si daj aspon 4m a na konci nejaku otocku).
Odpovedať
@kamila_jozef kým sa nevypracuju zmeny a doplnky k UP alebo územnému plánu zóny, platí súčasný stav. Treba požiadať o územno-plánovaciu informáciu na konkrétne parcely. Pokiaľ majú zatiaľ v UP, že sa nedá stavať v záhradách, teda za jestvujucimi domami vzadu, alebo majú určenú ulicnu čiaru, tak to platí. A podľa mňa by sa to nemalo dať obabrat vybudovaním noveho prístupu dozadu. Mimochodom, to, že je pozemok definovaný ako zastavaná plocha a nádvorie nemá nič s tým, či sa na ňom dá stavať. Ani to či je to v intraviláne. Možnosť výstavby definuje len územný plán.
Odpovedať
@kamila_jozef a čo ti povedali na to VN vedenie. Podľa územného plánu to ide rovno cez pozemok. A aj podľa snímky to tak vyzerá.
Odpovedať
@kamila_jozef skúste požiadať o povolenie a postavte áahradný domček
Odpovedať
@kamila_jozef Podľa mapy, čo pridal peterm88 tam aj tak nebudeš môcť stavať, lebo je to ochranné pásmo vededia vysokého napätia, kde žiadnu výnimku nedostaneš. A vyzerá, že je tam plánovaná aj nejaká cesta I. triedy, ktorá ešte asi nie je postavená a tiež má ochranné pásmo. Nie na každom pozemku, ktorý niekto vlastní, je možné stavať.
Odpovedať
@kamila_jozef pozri sa kde je planovane tahat juzny obchvat Kosic (da sa to dohladat na strankach NDS, alebo aj na miestnom urade budu mat), to ochranne pasmo cesty I. triedy je asi kvôli nemu. Asi aj preto nie je v UP toto uzemie urcene pre IBV.
Odpovedať
@peterm88 ano o vedeni vieme, to sme si ešte predtym zistovali na VSE, bolo stanovene ochranne pasmo 15 m, ktore by bolo dodržane...
Odpovedať
@chrobak7 ochranne pasmo daneho vedenia je podla vyjadrenia VSE 15 m, ktore sme samozrejme chceli dodržať...s tymto problem nebol, cely problem je okolo uzemneho planu....
Odpovedať
@chrobak7 cesta prvej triedy tam nie je plánovaná, cesta prvej triedy vedie vpredu pred pozemkami, nedaleko obce bude viesť dialnica, ale ta pôjde mimo katastralneho uzemia obce čiže táto vec sa nás netýka...to sme preverovali na UHA v KE
Odpovedať
@spiderhst ano požiadala som v januari a do dnešneho dňa sa mi neuračili odpisať....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?