Môžem stavať od suseda menej ako určuje zákon ak mi to povolí?

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je možné postaviť dom vedľa susedného domu vo vzdialenosti medzi nimi 2m (1m od pozemku) ak mi sused podpíše, že s tým nemá problém? Videl som už veľa domov pri ktorých sú odstupové vzdialenosti ešte menšie.. Sused je môj brat a máme dohodu. On začína stavať skôr a tak by som chcel vedieť, či mi s tým môže obec robiť problémy samovoľne? Budú žiadať napr. vyjadrenie od požiarnikov? Máte s tým niekto skúsenosť? Dostanem vôbec kladné vyjadrenie od požiarnikov? Prípadne mi nariadia mať zateplenie na susednej stene z min. vlny? Ide o obec Bernolákovo, Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Áno pokiaľ sa dohodnete tak niej problém . Treba to aj tak písomne. Býva to súčasťou projektu . Projektant by to mal všetko ovládať.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie, ani dohoda neopravnuje na porusovanie zakona a ten aj pri stiesnenych podmienkach dovoluje minimalnu vzdialenost 4m. S tym proste stavebny urad nebude suhlasit, inak by porusil zakon.
Odpovedať
My sme mali aj podpisany suhlas od susedov na 1m a na stavebnom nam to nepomohlo a museli sme ist na 2m, pokial nie su stiesnene podmienky, ze su okolo domy a pozemok je uzky ziadny suhlas nema vahu musia/mali by sa drzat stavebneho zakona, ktory hovori o 2m.
Odpovedať
posledne slovo ma SU
Odpovedať
Profilova fotka
vsetko sa da....zalezi ci je stavba v novej ibv alebo starej zastavbe.taktiez to ci mate a to predpokladam ze bernolakovo ma - platny uzemny plan a co tam je napisane.pokial stev starej casi a su stiesnene pomery tak sa to da.je to sice komplikovanejsia cesta ale da.
Odpovedať
Profilova fotka
máte jedinečnú šancu postaviť dvojdom, aj ak je už sp, zmena rozostavanej stavby, získate obaja.
Odpovedať
Rozhodujúci je názor úradníka ktorý bude vydávať stavebné povolenie. V stiesnených podmienkach môže povoliť. Ale nie je nikde definované čo sú stiesnené podmienky .... . Čerstvá skúsenosť - aj keď sused v stavebnom konaní nenamietal, musel som ísť na dva metre.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, chcem sa opýtať chceme stavať dom náš pozemok má šírku 16,63 a dom v projekte ktorý sa nám páči má 13m, takže nespĺňame tie 2 metre. Od jedných susedov nemáme na tej strane dom a na druhej strane asi 8 metrov k susedovému domu. Kedy a ako sa dozvieme či tam tak môžeme mať dom? Sused nemá problém podpísať nám povolenie prisunúť sa k nemu na 1m. Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
@tatiana321 - treba ísť na konkrétny stavebný úrad, nikto iný Vám nedá odpoveď. Napriek tomu, že zákon by mal platiť rovnako pre všetkých na Slovensku, stavebné úrady rozhodujú rozdielne - takže čo niekde prejde, inde ani náhodou. My sme chceli posunúť iba garáž (súčasť domu) na 1 m namiesto 2 m od susedného pozemku, ktorý má uličnú čiaru 6 metrov od nášho, čiže najbližšia vzdialenosť domov by bola 7 metrov, ale stavebný úrad to neschválil, takže sme museli meniť projekt a posúvať na 2 m.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?