Je potrebné stavebné povolenie na oporný múr?

Sused začal cca 30cm od hranice pozemku stavať oporný "múrik", z ktorého je nakoniec múr vysoký cca 4m (pozemok je v kopcovitom teréne, takže vďaka tomu múru získa po zasypaní viac rovinnej plochy). Tým však charakter pozemku zásadne zmenil, a ja mam teraz pri hranici takúto opachu. Žiadny súhlas s ničím takým som nedával, neviem o tom, že by prebiehalo nejaké stavebné konanie. Podľa informácií na obci ohlásil len výstavbu oplotenia s podmurovkou. (Toto oplotenie ešte predpokladám ešte znovu navýši daný múr). Dokonca si to zle vymeral, lebo pri jednom mieste presiahol za hranicu cca 30cm a mám tam teda cíp bet=onového základu Je na stavbu takéhoto múru potrebné stavebé povolenie, alebo je podľa vás možná nejaká právna kľučka, ktorá by umožňovala vyhlásiť ten oporný múr za "podmurovku plotu"? Ako sa môžem brániť? podal som sťažnosť na miestny stavebnú úrad, dá sa to nahlásiť aj niekde inde? nejaká inšpekcia, kraj, ministerstvo? Za akékoľvek konštruktívne rady ďakujem, pre upresnenie uvediem, že daný pozemok vídam len občas, takže rady typu "mal si to spraviť ešte predtým než začal stavať" mi nepomôžu. Podľa mňa je to čierna stavba, problém je, že nie na mojom pozemku.
Odpovedať
@petrikx http://www.modrastrecha.sk/forum/plot...
Odpovedať
my sme na oporny mur (2,7m) stavebne povolenie potrebovali. len neviem, neviem co vybavis, ked je to uz postavene. akurat mu mozu dat nejaku pokutu. ale ci mu to prikazu zburat.....
Odpovedať
@petrikx
Odpovedať
@finis vsak to, podla toho co som sa bavil so starostom ako predstavitelom miestneho stavebneho uradu, tak pravo na to maju mu prikazat zvalenie. Otazka je, ci to spravia, ak ano, ci posluchne sused a ak nie, ci su nejake paky na to, aby to urobil. Preto by som rad oboslal a upovedomil co najviac miest, ktore mozem, aby to k tomu zvaleniu, resp. nejakemu "znizeniu" muru smerovalo. Nehovoriac o tom, ze o vymozitelnosti prava v SR si nerobim velke iluzie a zatial som este fakt nepocul, ze by nejaku ciernu stavbu musel niekto zvalit
Odpovedať
@petrikx posli namietku na miestne prislusny stavebny urad a ak nebudes spokojny s vysledkom, tak na krajsky stavebny urad.
Odpovedať
Profilova fotka
@petrikx myslim, ze aj na navezenie velkeho mnozstva hliny na dorovnanie pozemku musi mat povolenie! nie len na mur...
Odpovedať
ahoj.. poradim ti tolko... cca podobny mur ideme stavat, avsak ideme ho stavat od miestnej komunikacie, vyska od 1,5m do 3m, dlzka cca 20m. Bez stavebneho to nepostavis legalne, to nase trvalo 11mesiacov (chranene krajinne uzemie, pamiatkova zona, UNESCO a ine podobne sracky) a je konecne ravoplatne. Pri takejto stavbe by som sa dozadoval statickeho posudku na stavbu.. tak isto to ideme zasipavat z nasej strany kvoli rovinatosti pozemku, statik to ratal, ten mur ma patku (zaklad siroky 1,2m a hlboky 1m) mysliz ze ma mur tvojho suseda takyto zaklad. Budu tam tlaky jak svina, ako, mat to 30cm od pozemku, bez stavebneho, statika a pod celkom sa bojim. Ked sa ta zem premoci, to bude ina vaha a tlak na ten mur. p.s., aku sirku ten mur ma?
Odpovedať
@finis na obecny stavebny som uz staznost podal, oficialne mu prikazali zastavit stavbu, ale on si veselo pokracuje dalej (stavia teraz oprny mur na druhej strane pozemku)
Odpovedať
@mstora vdaka, no, tiez si myslim, ze legalne to nema, vyzera vsak, ze ho to netrapi. Staticky posudok oficialny nijaky nema, ani projekt, ale predpokladam, ze nejaky znamy mu ten posudok urobil. Zaklad ma vyse 1m sirku, hlbku netusim, a hrubka muru je 40cm. Ja sa bojim taktiez, ale este viac mi prekaza, ze to dost "zohyzdilo" moj pozemok. Mozn okebyze to ma poddimenzovane a spadne mu to cele, bol by som mozno aj najradsej (zatial tam nemam nic postavene, ale raz som planoval tam stavat, ked by boli prasule)
Odpovedať
Az by to prasklo pri nejakom privalovom dazdi treba ratat aj s peknym zosuvom pody a ak nebodaj tam budu deti a nieco sa stane? Treba si vybrat bud budete zit s tym ze sa to moze zosunut alebo pojdete do sporu a budete sa dozadovat aby to bolo minimalne bezpecne. Mna by tak netrapilo ci ma mur 4 m, ci isiel 30 za hranicu pozemku alebo ci to s Vami prebral (aj ked to nikoho nepotesi) , tu ide o zmenu odtokovych pomerov a akumulaciu rizika zosuvu pody a pripadne aj padu muriva. A tu uz prestava sranda.
Odpovedať
@petrikx tak chod na krajsky stavebny urad. hlavne konaj kym sa este iba stavia. presne ako tu bolo povedane, my sme tiez na nas mur museli mat milion potvrdeni a suhlasov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Ahojte, ja mám zase opačný prípad. My staviame nový domček a pozemok chceme meter zaviesť hlinou, lebo je to veľmi mokrý pozemok. Asi 40 cm od susedovho domu chceme postaviť 80 cm vysoký betónový múrik, aby hlina nezasahovala na susedov dom. Už teraz vieme, že sused nesúhlasí lebo sa asi bojí, že mu bude plesnivieť dom alebo čo. Múrik v projekte nie je zaznamenaný, je tam len to, že pozemok je v rovine s cestou, čiže treba zaviesť hlinou. Má niekto radu, čo treba robiť, aby bolo všetko v poriadku?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Zdravím PetrikX, nepochopil som z príspevku či je susedov múr pod alebo nad úrovňou terénu, keĎže si spomenul že terén je svahovitý. Ak musel dotyčný postaviť jednoducho oporný múr ktorý bráni daľšiemu zosuvu pôdy smerom na jeho dom, je to asi niečo čo by urobil každý majiteľ stavby. Ak je to tento prípad, bol by som tolerantný a možno by som tým vytvoril základ pre dobré susedské vzťahy namiesto behania po úradoch a žalovania. Ale ako vravím, neviem či je to klasický prípad oporného múru proti šmiku pôdy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?