Dobrý deň rozmýšľam nad kupov pozemku a postavení tam garaži (do 25m2) ..potreboval by som na to stavebné povolenie brane ako v celku alebo ak by boli tak meter od seba tak by som nepotreboval nič,iba by som oznámil?
Ešte by som dodal že pozemok je zapísaný ako : "Trvalý trávny porast"...dalo by sa to potom prepísať na stavebný pozemok ? A cena aká by bola? ...A ešte niekde som čítal že ak má garáž základ tak musí byť zapísané ale nebude väčšia ako 25m2... za každú odpoveď ďakujem
Aha, takze ono to je nakoniec inak, nez bolo v prvom prispevku.
A tak osobne sa dotrepat na stavebny urad a osobne, na vlastne usi pocut, co od teba budu vyzadovat by sa nedalo???
@ogopogo222 Nejasne zadaná otázka. Tých garáží tam chceš postaviť koľko? Jednu, alebo viacej?
Ak tam nie je žiadna iná hlavná stavba (napr. rodinný dom), tak aj na tie garáže potrebuješ stavebné povolenie.
A ešte je otázne, či je vôbec v danej lokalite možné niečo stavať. To ti povedia len na stav. úrade, alebo si to musíš pozrieť v územnom pláne obce.
@frantisekca To je omyl. Drobna stavba je do 25m2 a oznamovacia povinnost je iba vtedy ak tvori doplnkovu stavbu ku hlavnej stavbe. Takze napriklad ak mate postaveny dom a chcete si postavit altanok do 25m2 tak vtedy staci len oznamenie. Ale ak na pozemku este nic nestoji, tak bude potrebne regulerne stavebne povolenie. Inak by ludia stavali domy iba cez oznamenia. Postavili by 25m2, potom ku tomu prilepili dalsich 25m2,..... a bolo by vymalovane 🙂.
@danculd a ak by boli ako píšeš (prilepene) na seba 6-7 garažov ? Trebalo by stavebné povolenie( ako ho vybaviť??) A aká tam je cena? .. za to povolenie?
Jasne, ze treba stavebne povolenie. Tzn. kompletnu projektovu dokumentaciu, vsetky potrebne vyjadrenia od distribucnych sieti, telekomunikacnych operatorov,.....na stavebnom urade ti povedia, co vsetko bude potrebne.
@ogopogo222
Pre mna je viac garazi napr. dve, ale pri dome.
Nazov temy si dal garaz.
A pomaly z teba lezie, ze mas byznis plan na stavbu garazi, akurat je problem s pozemkom a najradsej by si to staval len dakym oznamenim.
@danculd
Ano, ja viem, ale z neho to pomaly liezlo, ze co to vlastne chce a ze vlastne ma podnikatelsky zamer a ako o.... stavebny urad, UP, PPF atd.
Z metra medzi garazami je uz zrazu prilepene atd…
@frantisekca ja som sa pýtal ako by to bolo lepšie .. či by bolo lepšie mať metrový rozostup alebo či by bolo lepšie ak by to bolo ako jeden celok ...a na začiatku som sa pýtal či by bolo potrebné stavebné povolenie alebo len či by stačilo oznámiť na úrade...lebo to chcem urobiť správne podľa zákonov... a budú mať všetky základy tak asi bude lepšie urobiť 1 základ ako 5-6 ... ak je potrebné stavebné povolenie...
A ja som napisal hned po prvom prispevku, ze naj bude sa dotrepat na stavebny urad a tam sa opytat na svoj podnikatelsky zamer.
Lebo taky zamer je uplne nieco ine, nez stavat napr. dve garaze pri dome a uz totalne mimo, ak je to na TTP a mozno aj v rozpore s Uzemnym planom.
Pri takej developerskej predstave, je mimo uvazovat o nejakych odstupoch medzi garazami, kedze to zbytocne navysuje cenu, ci uz o stavebny material, pracu ale aj naroky na pozemok.
@frantisekca tak pozeral som uzemne plány...na tom mieste je významné.. (plocha rodinných domov)... takže to by malo byt ok ? Ako myslím stavebné povolenie ? ... 🙂 za odpoveď vopred ďakujem🙂
@ogopogo222 čo znamená že "významné"? Ak je to plocha určená pre výstavbu rodinných domov, tak ti asi radové garáže nedovolia postaviť. Ale to je len môj názor, záväzné stanovisko ti dá len stavebný úrad.
Skôr, než do toho vrazíš nejaké peniaze, tak začni tam. Najprv sa skús opýtať len ústne, povedz, čo by si chcel a na ktorom pozemku. Možno to budú chcieť písomne. Tak to sformuluj do listu (investičný zámer), pripoj mapku a do nej zaznač približné miesto tých garáží. K žiadosti sa ti záväzne vyjadria - buď ti to odsúhlasia alebo zamietnu. Ak odsúhlasia, tak môžeš začať - kúpiš pozemok, dáš urobiť projekt, podáš žiadosť o stav. povolenie ... atď.
@ogopogo222 v ktorom meste mas tento plan. Predpokladam ze na dedine po garazach dopyt velmi nie je. Nemyslim ze si vybojujes zmenu uzemneho planu. V mestach su stavebne pozemky vzacnostou. A obec k tomu nepristupi aj kvoli buducim stazovatelom z rodinnych domov na tvojich garaznikov.
@wivik je to mesto ... ako zmenu územného plánu? Ako že na danom mieste bude stáť dom a hotovo? Alebo ako to myslíš? 3 metre od toho miesta je tak isto písané že je tam pozemok pod domy a stoja tam garaže už pár rokov ... je to sídlisko... ak to neskúsim tak nezistím...
@ogopogo222 a to je presne o tom. Stale sa posudzuje konkretna lokalita. My sa tu mozme iba domnievat. Aj tie garaze stoja podla uzemnka na ploche pre rodinne domy?