Energetický certifikát pri prestavbe domu

Profilova fotka
Ahoj strecháči, mám tu dotaz na skúsených... kúpili sme starý dom, ktorý ideme prerábať. Nebudem ho celý búrať, iba meniť vnútornú dispozícií a robiť novú strechu, lebo budú izby v podkroví. Vybavujeme stavebné povolenie a tetuška zo stavebného po nás pýta energetický certifikát. Mala som za to, že ten sa predkladá ku kolaudácii... Je to nejako inak? Lebo mám trochu taký pocit, že na stavebnom naťahujú čas, lebo nestíhajú (majú veľa kolaudácií), pýtajú po nás veci, ktoré sa nás trebárs vôbec netýkajú, ale sú na zozname (všeobecnom a veľmi podrobnom), čo treba dokladovať k stavebnému povoleniu. Ďakujem za názory.
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinas asi nie certifikát, ale posudok. Prerábka domu je ako nový, mení sa stav k dnešnému dátumu podľa dnes platných noriem, ako keby ste lávku po ktorej chodili ľudia, chceli používať ako most.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj tak sa tomu nevyhnes ci teraz alebo potom a ak ti to nebude prekazat tak si ho kup ako vacsina stavebnikov pekne zhotoveny od stola chlapikom co tvoj dom ani nevidel.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Celú dokumentáciu sme odovzdali (v rovnakej forme, ako keď sme stavali nový dom). To, čo od nás pani ešte chce je energetické vyhlásenie stavby. To je ten energetický posudok? Myslela som, že to je certifikát. @wolodymyr Vyhnúť sa tomu nevyhnem, len teraz nás súri čas, lebo idú sviatky, chceli sme do sviatkov mať začaté stavebné konanie, ale pani stále niečo pýta... :-( Pri niektorých veciach viem, že ich netreba, ale ona ich jednoducho chce. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinas ak ste stavali nový dom pred pár rokmi, tak to nebolo treba. Tiež som si myslel, že keď robím stavebný dozor skoro 50 rokov a stavebný zákon sa nezmenil od r. 1973, že to vybavím, ale ešte mohla pýtať napojenie na komunikáciu, parkovacie miesta, vyjadrenie k malému zdroju znečistenia, ak pristavíte tak aj vyňatie z pôdneho fondu.
Odpovedať
@katarinas V rámci PD na prestavbu existujúceho RD, podľa SZ zmena dokončenej stavby, je potrebné dať vypracovať okrem iného aj energetický posudok (energetickú hospodárnosť budovy - stavby) a k návrhu na vydanie kolaudačného rozhodnutia dať vypracovať a predložiť na SÚ energetický certifikát aj to iba v prípade, že ide o významnú obnovu stavby. Čo je významná obnova stavby ustanovuje § 2 ods.7 zákona č. 555/2005 z. z. o energet. hospod. budov 7) Významnou obnovou budovy sú stavebné úpravy2) existujúcej budovy, ktorými sa vykonáva zásah do jej obalovej konštrukcie v rozsahu viac ako 25 % jej plochy, najmä zateplením obvodového plášťa a strešného plášťa a výmenou pôvodných otvorových výplní. Významnú obnovu budovy možno uskutočniť jej jednorazovou stavebnou úpravou alebo postupnými čiastkovými stavebnými úpravami. viac tu http://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-555
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 áno, aj pýtala. Čo mi príde trochu "na hlavu", keď v pôvodnej zástavbe (60ročnej), kde pred dvoma rokmi skolaudovali dom, ktorý bol postavený na polovici pozemku pôvodne patriacemu k domu, ktorý sme kúpili (necelých 8árov rozdelili na polovicu) od nás teraz chcú, aby sme vybudovali 3 parkovacie miesta... :-/ ( a to sme rožný dom) Chápem to v nových štvrtiach, ale tuto? Oproti stojí dom, kde nadstavili dve poschodia (3bytové jednotky), autá parkujú pred okolitými susedmi a to je v pohode... Ale nevadí. Nakreslili sme ako chcú. Doložíme čo chcú. Ešte aj svetlotechniku, lebo medzi nami a susedným domom sú len 4 metre. A to strecha bude nanajvýš o pol metra vyššia, ak vôbec... A sme od severnej strany. Nuž, ale, so stavebným úradom sa doťahovať netreba :-P Ďakujem za Vaše odpovede :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla Ďakujem. Myslela som, že pri prastavbe netreba toľko dokladovačiek, no teraz vidím, že to tak nie je. Nuž, hádam to do jari vybavíme :-N
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?