Drobna stavba na ornej pode do 25m2

Ahojte, mozem postavit drobnu stavbu - do 25m2 na ornej pode. Ide o doplnkovu stavbu k domu. Zahradu mam vsak v katastri vedenu ako ornu podu. Dakujem
Odpovedať
@andyno pokial to bude súčasť domu tak sa mi zda že to už nieje drobná stavba
Odpovedať
@11lubos11111 nebude to sucast domu je to na konci zahrady.
Odpovedať
ked vyjmes z podneho fondu tak ano
Odpovedať
@andyno no tam sa to bude musieť asi zmeniť v tom pláne, tú časť prepísať, ale možno pri drobných stavbách , ktoré sa len ohlasujú to ani netreba, v tomto ti poradia normálne na SÚ
Odpovedať
@andyno Nie je dôležitá klasifikácia pozemku, ale jeho určenie v územnom pláne.
Odpovedať
@draik ale preboha ved mne tam stoji dom. Jasne ze je v UPI urcene ako pozemok na stavbu RD.
Odpovedať
@andyno Keďže je to doplnková stavba, nemal by byť s tým veľký problém. Treba podať na SÚ ohlásenie drobnej stavby a buď to povolia, alebo napíšu podmienky, za akých to povolia. Je možné, že budú požadovať, aby si vyňal z pôdneho fondu časť pod tou drobnou stavbou. Ja keď som vynímal pozemok, tak som nechal vyňať celý pozemok práve preto, lebo mi povedali, že ak vyjmem len pod domom a budem chcieť postaviť altánok, tak budem musieť znovu vynímať pod altánkom. Ak to ale vyjmem celé, tak si môžem kdekoľvek na pozemku postaviť doplnkovú stavbu, lebo to nebude orná pôda. Ale dopredu nevynímaj. Záväzne ti povie len stav. úrad. Je možné, že budú benevolentnejší, ako u nás a nebudú trvať na vyňatí, ak to naozaj bude len nejaký altánok a nie garáž.
Odpovedať
@chrobak7 ved prave ze nie su benevolentnejsi :) len som chcel vediet, ci to ma niekde oporu v zakone alebo tak. ono to slovo vynatie nie je celkom presne. To co potrebujem je len suhlas so zamerom na polnohospodarskej pode. ale vdaka za reakciu.
Odpovedať
@andyno treba sa na stavebnom urade opytat alebo pokial na tej pode mas postaveny dom, tak nevidim dovod, preco by si si nemohol postavit drobnu stavbu?
Odpovedať
@andyno na SU ti povedia presne, ale ak je to orna poda a napriek tomu ty tam mas dom, podla mna t staci len ohlasit a mozes si to v pohodicke postavit :)
Odpovedať
@andyno A pod domom si vyňal pozemok?
Odpovedať
Profilova fotka
Plot je tiež drobná stavba. Nic sme pod ním nevnímali, iba ohlásili.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andyno treba to vyňať, ak to nevyjmes, môžeš dostať pokutu, keby ťa nejaký dobrák nahlásil. Ak je pozemok v intravilane, tak je to jednoduché, stačí stanovisko pozemkového, tam treba 3 eurový kolok, uzemnoplanovacia informácia, situácia osadenia a nákres o čo ide a katastrálnu mapu.
Odpovedať
@chrobak7 jasne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@moratibru ja idem stavat garaz (drobnu stavbu). Obec v stanovisku suhlasila. Na pozemkovom urade som podal ziadost, zaplatil 3,-€ kolok a prislo mi vyjadrenie, ze suhlasia s vynatim pody za podmienky, ze po realizacia predlozim geometricky plan (to vazne treba?!) alebo predlozim kolaudacne rozhodnutie (na drobnu stavbu ?!, co im sibe)?
Odpovedať
@nororo oni dali súhlas, geometrak a kolaudačné ( v tomto prípade ohlaska) by si potreboval pri zápise do katastra nehnuteľností.
Odpovedať
@nororo ja som mal niekedy všetko ako trvalý trávny porast, a bolo tam všetko, po 90-tom sa začala platiť daň z pozemkov, vyňali mi 500m2 ako záhrada, nádvorie, kde je RD, Garáž a stavby s pevným základom do 25M2 všetko má inú daň záhrada najdrahšia, trvalý porast takmer minimum
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?