Dom v záhrade

Zdravím, mám možnosť dostať časť pozemku rodičov, čo by ale znamenalo, že musím stavať v záhrade a príjazdová cesta by išla cez časť dvora aktuálneho domu. Dá sa to plne oddeliť múrom alebo plotom. Ale je možne vybaviť na toto povolenie potom, čo by na mňa previedli potrebnú časť pozemku? Na katastri je pozemok, kde by stál dom, definovaný takto: "Záhrada Pozemok prevažne v zastavanom území obce alebo v záhradkárskej osade, na ktorom sa pestuje zelenina, ovocie, okrasná nízka a vysoká zeleň a iné poľnohospodárske plodiny Pozemok je umiestnený v zastavanom území obce" Priestor kade by išla prístupová cesta je definovaný takto: "Zastavaná plocha a nádvorie Pozemok, na ktorom je postavená bytová budova označená súpisným číslom Pozemok je umiestnený v zastavanom území obce"
Odpovedať
Profilova fotka
@dalosera nejaky nakres pre lepsiu predstavu nehodis? Znamemu rodicia darovali pozemok takto podobne to bolo riesene. Ze staval v zahrade. Mal naplanovanu prijazdovu cestu ktora isla cez pozemok rodicov, kde teda uz stal dom. Tak sa dohodli, ze rataju aj s prijazdovou cestou tak plus aj tu mu dali.
Odpovedať
na toto ti odpovie spravne iba Stavebny urad.
Odpovedať
na toto neodpovie správne ani stavebný úrad, lebo čo úrad to iný názor...
Odpovedať
@dalosera Musíš si vytlačiť kópiu katastrálnej mapy, do nej zakresliť, kde chceš, aby bol dom, kde bude cesta a požiadať písomne miestny stav. úrad o vyjadrenie k investičnej činnosti. Oni ti dajú stanovisku, či tak, ako chceš môžeš stavať alebo nie. Ja som tak spravil predtým, než som kúpil pozemok. Mal som kladné vyjadrenie, tak som pozemok kúpil.
Odpovedať
@chrobak7 Sú za povolenie nejaké poplatky? A ako sa postupuje pri zisťovaní ceny pozemku? Na to posiela človeka banka, od ktorej chcem hypotéku? Alebo si môžem dať tiež ohodnotiť vopred, aby som vedel, koľko z toho môžem dostať?
Odpovedať
Profilova fotka
@fuso ale prislusny stavebny urad ten by mal vediet ake pravidla u nich platia a co by mal robit.. nie? :-)
Odpovedať
@dalosera Aké povolenie máš na mysli? To, čo som písal, je iba vyjadrenie mesta či obce k investičnej činnosti. A to je bez poplatku. Cena pozemku? Akú cenu máš na mysli? Predaná cena sa zisťuje tak, že si pozrieš ceny pozemkov v okolí a podľa toho stanovíš cenu. Ak sa kupujúci a predávajúci dohodnú na cene, tak tá je platná. Ak máš na mysli znaleckú hodnotu pozemku, ktorú budeš preukazovať banke, tak si musíš u znalca nechať vypracovať znalecký posudok. Stojí to cca 100 - 200 EUR. Najlepšie je spýtať sa banky, či nevie ona priamo doporučiť znalca, ktorému dôveruje. ALe pokiaľ to je len záhrada bez inž. sietí, tak nečakaj veľkú hodnotu. Otázne je, či to banka vôbec ako zábezpeku zoberie. Zisti si aj v banke, či je ten pozemok pre nich akceptovateľný. Možno najprv bude treba vybudovať siete, aby to bolo považované za stavebný pozemok. Samotné záhrady banky nechcú ako zábezpeku, lebo sú pre nich nelikvidné - ťažšie sa predávajú.
Odpovedať
Tu moc toho nevymyslis, treba sa s tym obratit na stavebny urad do ktoreho spada ten pozemok aby si mal istotu a vedel na com si ci mozes a akym sposobom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?