Dá sa postaviť dom na dvoch pozemkoch?

Profilova fotka
Ako postupovať? Máme dom na okraji pozemku. Zo susedného pozemku sme skúpili 2/3 (bezpodieľové vlastníctvo) a chceme k existujúcemu domu pristavať ale už na tom novom pozemku. A aké sú cca. ceny úkonov? Je to véééľmi na dlhé lakte? Či je to vôbec právne možné... preklasifikovanie pozemku, pripojenie parcely alebo čo to vôbec obnáša? Ďakujem krásne.
Odpovedať
Profilova fotka
@lienocenka my idem stavat tiez na dvoch pozemkoch a absolutne to niekoho nezaujimalo. jedna vec co je navyse oproti standartnemu je to ze vsade pises 2 cisla parcel. v nasom pripade je to 544/2 a 700/2. to je vsetko. papierovacky su tie iste. my mame na jednom pozemku 700/2 asi 90% a na druhom 544/2 ostatnych 10% rozlohy domu. pozemky ti nikto pokial viem tak nezluci tak aby vznikla nejaka jedna parcela a ak hej tak to bude komplikovane. jedine co ma napada tak budete musiet mat suhlas k tej 1 tretine pozemku, alebo ju odkupit aby ste tam mohli stavat, a dalsia vec co je tak je to ze je to luka, cize na pozemkovy poziadat o vynatie. my sme prave na 700/2 menili zo zahrady na zastavane plochy a nadvoria.
Odpovedať
Ak uz mate pozemok prepisany na katastri, tak poziadajte kataster o zlučenie pozemkov, my sme tiez zlučovali, maju na to standardne cca 30 dni nam to zlucili asi za 20 dni. No a ked to uz budete mat zlučene, tak asi neni problem stavat. Len neviem ako je to s tou formou ktora je uvedena na novom pozemku, ze je to luka, ...ci sa tam smie stavat?
Odpovedať
Namiesto suhlasu k tej 1/3, radsej vyporiadat tak, ze by sa urobil geometricky plan, ktory by jednoznacne vymedzil tie vase 2/3 a nasledne podat na kataster dohodu o vyporiadani spoluvlastnictva (s vlastníkom 1/3) spolu s GP. Az potom uvazovat o stavbe a zacat s dalsimi krokmi (vynatie, stav.povolenie, ...)
Odpovedať
Moze to byt na dlho, to ze mate 2/3 este nic neznamena. Ak su zvysni vlastnici neznami, o to to bude zaujimavejsie.. Pravne cista cesta je dohodnut sa na rozdeleni pozemku s ostatnymi vlastnikmi. Este jednoduchsi postup je odkupit zvysnu tretinu, tu hovori zakon, ze mate na ten diel predkupne pravo, avsak ak nebudete akceptovat ponuknutu cenu, mozu to predat komukolvek. Ak sa to takto nepodari, tak mozete ist inou cestou - poziadat sud o vymeranie vasich 2/3 (pozor, posudzuje sa kvalita celeho pozemku, takze v konecnom dosledku nemusia byt vase 2/3 ani polovicou skutocnej plochy). Ak to dobre dopadne, tak po zamerani domu geodetom vpise kataster do mapy zastavanu plochu pod jednym cislom.
Odpovedať
ak nehodlate odkupit zvysnu 1/3 budete ku stav. povoleniu potrebovat suhlas zvysnych vlastnikov - inak SP nedostanete. bude to stav. povolenie na pristavbu k stavbe - k tomu bude treba este suhlasne stanovisko z pozemkoveho uradu - na zmenu druhu pozemku z polnohosp. pody na nepolnohosp. podu. ked postavite treba to dat zamerat - bude to pristavba na cudzom pozemku. cele to bude v konecnom dosledku po kolaudacii jedna stavba s jednym supisnym cislom stojaca na 2 parceliach. jedna bude vasa a druha parcela bude v 1/3 patrit spoluvlastnikom. Stavby sa eviduju zvlast takze stavba bude vasa v 1/1.
Odpovedať
Profilova fotka
všetkým Vám ďakujem za zapojenie do "debaty" :-) ste super @psychx @neyaa @inge19 @stowasser @malydom
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?