Čisto elektrický dom po 2016?

Je to vobec mozne, len s izolaciami ? Pripadne je to mozne zachranit najlacnejsie s rekuperaciou ? Niekto mi hovori ze mozne to je, a niekto ze nemozne, tak neviem teda :) Alebo zalezi na dome samotnom, podnebne pasmo, tvar domu a okien ? Dakujem.
Odpovedať
@dusantt Je to mozne, podla mna. Faktor primarnej energie pre elektrinu je 2,764. Ak tym vydelime hornu hranicu pre A1, cize 108, dostanes 39kWh/m2. V tomto cisle je kurenie aj TUV. Pricom TUV sa rata od m2, co je 19kWh na meter, cize cisto na kurenie ti ostava 39-19=20. Cize ked mas NED takmer na hranici pasivu, splnis. Zalezi samozrejme aj na dome samotnom, okrem zateplenia a rekup. aj na tep. (hlav. solarnych) ziskoch. PS: Nie som odbornik v tomto smere, len citam zo svojho EC. Dufam, ze dobre ;-)
Odpovedať
@dusantt Rekuperácia pravdepodobne nutná, izolácie 25 cm a viac. Prísne jednoduchý tvar, orientácia juh. Na TUV ale aj tak bude treba dať nejaký úsporný zdroj. Potom sa môže kúriť len elektrinou - primárna energia vyjde do 108. Záleží na konkrétnom dome, ako sa dá vytuningovať - v položke merná potreba tepla na vykurovanie - a nakoľko je to ešte rentabilné. Ak to zoberiem odzadu: Ak má primárna vyjsť max. 108, tak pri kúrení + ohreve TUV elektrinou s faktorom 2,2 treba dosiahnuť súčet MPT pre kúrenie i TUV maximálne: 108 / 2,2 = 49 kWh/(m2a). Keďže na TUV bude nejaký úsporný zdroj, tak ak len 60% ušetrí, bude merná potreba energie na TUV iste 12 a menej. Takže pre kúrenie ostane 49 - 12 = 37 kWh/(m2a). Otázkou je potom ale ročná platba za kúrenie v dome s MPT cca 37 kWh/(m2a). Ak to bude dom 200 m2, tak platba len za kúrenie 740 €. Ak bude menší, tak samozrejme nižšia platba.
Odpovedať
@matorado alebo takto (drobnosť: od 01/2017 bude faktor pre el. len 2,2... ale oni to ešte môžu zmeniť...)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado inak sa chyta zmena a ten faktor klesne na 2,2 takze to bude jednoduchsie
Odpovedať
@dusantt treba sa drzat ludi, ktori ti tvrdia, ze sa to neda ;). Len nesmies potom narazit na cloveka, ktori to spravi a ukaze sa, ze to je mozne :D Ano, je to mozne.
Odpovedať
@blacksr co znamena orientacia domu na juh?
Odpovedať
@originalx svieti ti teraz slnko do okien v denných miestnostiach? ak áno tak máš dom orientovaný na južnú stranu, južná strana je tá kam svieti slnko, tak isto kopce z našej strany sú VT južné, z PL severné, teraz je v Zakopanom tma po celú zimu, tienia mu štíty.
Odpovedať
@duzu svieti mi slnko od rana do vecera na tri strany domu, viem ktora strana je juzna, ale dom ma 4strany a kazda na inu svetovu stranu a jak ho tocim tak ho tocim stale je na vsetky strany .
Odpovedať
@originalx otoč ho tak aby slnko svietilo do denných miestností, , načo ti je slnko do spálne, no do obývačky je dobré
Odpovedať
@duzu svieti mi rano do spalne a detskej, a obyvacky, poobede a vecer do obyvacky, kuchyne. Otocit sa neda, nie sme v amerike 😀
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt projek domu by mal vychádzať s orientácie.... na juch obývačka, detcke izby atď na sever WC, technika miestnosť a kupelka garáž..... Takto najlepšie využiješ solárne zisky
Odpovedať
@originalx to si mal riešiť pred stavbou
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusantt áno dá sa. My to tak máme. Primárna energia nám vyšla 106. Máme aj rekuperáciu. Kúrime elektrokotlom a vodu ohrievame v bojleri elektrickou špirálou. Pozri album, jednoduchý tvar, dobre navrhnuté izolácie. Okná orientované na južnú stranu. Slnko ti vyhreje dom tak od 7:30 do 13:00. Potom je to už také zubaté. Teda lepšie je orientovať okna na juhovýchod, ako na západ z tohoto pohľadu.
Odpovedať
@duzu ale ja sa nestazujem, mam perfektne vyriesenu orientaciu domu. Len som sa pytal co znamena orientacia domu na juh.
Odpovedať
@originalx Obráť svoju tvár k slnku a všetky tiene padnú za Teba. - Ernest Hemingway :-D Ak kúriš iba el. koľko sto platíš ročne za všetku el.?
Odpovedať
@originalx kde je chyba pokiaľ ti vyhovuje, no najviac solárnych ziskov je vtedy ak je najviac okien na juh, v zime svieti slnko i daleko do miestnosti, v lete je slnko vysoko , presah strechy tieni pred prehriatím., okno na západ nemá žiaden sol zisk slnko už nesvieti, v lete zas prehrieva
Odpovedať
@pokakany_trpaslik zober si rubikovu kocku a orientuj ju na juh. - sam sef 😀
Odpovedať
@duzu toto vsetko viem, nemusis mi to vysvetlovat. Chcem len vysvetlit ako mam dom otocit aby bol orientovany na juh?
Odpovedať
@jaro113 Jaj to sam sa chcel teba spýtať koľko platíš celkovo za ele. v tak veľko dome.
Odpovedať
No my mame dom cisto len v elektrine. Je to pasivna drevostavba, cely dom bol projektovany v tomto duchu, tzn. orientacie, clenenie, sklenene plochy atd. Vykurovanie stropnymi el. foliami, v kupelniach el. rohozami. Rekuperacia je samozrejmostou. Aj takto nam vychadzali skvele bilancie, uz sme isli skoro k nulovemu domu. My sme si to este navyse poistili hybridnou fotovoltatickou elektrarnou na streche (s bateriami, mozeme fingovat komplet off-grid, zo siete budeme brat len v pripade, ze panely vyrobia malo, do siete v pripade nadbytku nepojde nic). Zhodou okolnosti ale stale nemame dokoncene, lebo sme natrafili na neseriozneho dodavatela. Ale snad uz na jar byvame naozaj...
Odpovedať
@originalx áno, blbo som to formulovala - malo byť že okná obytných miestností ;-) prevažne na juh
Odpovedať
@blacksr dakujem, toto mi staci ☺
Odpovedať
@originalx ked chceš všetko ide z mary preniesli i kostol nie len dom, všetke domy v múzeách sú prenesené
Odpovedať
@kkl82 kolko fotovoltatickych panelov treba na taky mensi dom a kolko to tak stoji?
Odpovedať
@blacksr Z hladiska solarnych ziskov je uplne jedno, do ktorej miestnosti bude svietit. Ak si niekto urobi 6m portal do technickej, budu to tiez solarne zisky... Len si budu vsetci tukat na celo :-) Ale ak hovorime A, treba povedat aj B - solarne v zisky su prijemne v zime, v lete sposobuju enormne prehriatie domu, preto treba nutne hovorit aj o vonkajsom tieneni, resp. vhodnom presahu strechy. Videl som par domov "bez solarnych ziskov", velke plochy okien orientovane na SZ, SV a podobne, svetla dost celorocne, bez neprijemnosti v lete, aj bez klimy v lete prijemne.
Odpovedať
@matorado napriek pokroku okna izoluju stale horsie ako steny, to znamena, ze zisk cez den je strata v noci. A nech mi niekto na juhu TERAZ napise, ake ma solarne zisky :-D Velke okna na juh su v skutocnosti zimne zahrady s nazvom obyvacka, a zufale pareniska v lete. Ale vacsinou bez slnka v zime pocas inverzie. Ak ratam naklady, tak min 5000 E za kvalitne vonkajsie tienenie juznych okien mi slnko v zime nikdy nevrati, a to este treba zaratat elektrinu na chladenie klimou. Pasivny dom na juhu je paradoxne menej vyhodny, ako dom s kvalitnou ochranou proti prehrievaniu a s uspornym zdrojom tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 uz som to vysvetloval X krat, okna sa daju osadit tak, ze do nich v lete nesvieti slnko, bez akehokolvek tienenia :). A ak sa mi prehrieva obyvacka, tak to teraz v zime :)
Odpovedať
@majkoj s krytou terasou sa daju, co tiez nie je lacna vec, ale dnesne domy bez previsu strechy s celosklenenou stenou k nim nepatria. V horach by som sa tiez vytesoval zo slnka v mrazivych dnoch, ale na juhu takych mame par za celu zimu. Vsak pisem, ze pasiv v subtropickom pasme je nezmysel
Odpovedať
@originalx orientacia na juh znamena, ze hlavna fasada domu (s najvacsimi presklenymi plochami do obytnych miestnosti) je orientovana na juh. Ideal ak je to samozrejme obyvacka, jedalen, pracovna, spalne. Do tychto ti v zime svieti "nizke" slnko pocas celeho dna a tak pomoze vyhrievat cely dom.
Odpovedať
@kkl82 pocas celeho dna u Teba je kolko hodin? Od 10.00 do 14.00? Kolko je v zime na SK dni slnecnych? A kolko hodin potom velke okna ochladzuju interier?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?