Ako postupovať ďalej?

ahojte Strechúšikovia, potrebujem od Vás poradiť, pozemok máme o pár dní kúpený, ostatné veci, čo sa týka LV budú doriešené, aký navrhujte ďalší postup a čo k daným vybavovačkám potrebujem vlastne ??? IS siete sú pri pozemku,teda okrem plynu,je oproti, výstavbu sme radi financovali cez úver..k pozemku je územnoplánovacia informácia, je v intraviláne parcela C, a v zastavanej časti obce, starostka stotožnená a veľmi ústretová, takže problem robiť nebude, ale.. čo skôr začať riešiť, =-) =-) stavebné??? IS???? projekt??? úver??? popísať žiadosti na plynárne atď...?? som z toho už poriadne zmätená,čoho sa chopiť skôr.. Ďakujem Vám
Odpovedať
Ahoj Tak si daj kavu, a priprav vela trpezlivosti a to na manzela ale aj na urady. 1 pozemok mas na C ale je ho potrebne vynat - tu je jedno uskalie ked.Potom projekt riesit, nasledne projekty poposiet na plynarne, elektrarne , vodovod., Okresny urad zivotne prostredia, a to zo ziadostami o vyjadrenie ku stavebnemu povoleniu.Potom podas ziadost na stavebny urad - list vlastnictva ,snimku katastralnej mapy, 2x projekt. vsetky vyjadrenie.a spravny poplatok .a s uverom je to trocho zlozitejsie lebo mozes len teraz zalozit pozemok.Lebo zalozit dom mozes ked budes mat okna.
Odpovedať
@katylia Urcite zacni ziadostami o vyjadrenie pre moznosti pripojenia, ktore rozposles na vsetkych sietarov (elektrina, plyn, voda, kanalizacia). Od nich dostanes do 30 dni podmienky napojenia. Medzitym si daj urobit vyskopis a polohopis pozemku u geodeta. S tymto vsetkym pojdes za projektantom a mozete zacat kreslit dom. Na zaklade vyskopisu a polohopisu ho projektant bude vediet presne osadit na pozemok a na zaklade informacii od sietarov bude vediet naprojektovat vsetky pripojky. Ked budete mat projekt hotovy, tak znova poziadas sietarov o vyjadrenie k projektovej dokumentacii. Medzitym si znova poziadaj vsetkych ostatnych sietarov (telekom, orange,.... a inych, SU ti da zoznam) o vyjadrenie ci im nekrizujes ich siete. Budu od teba chciet situaciu, tak preto musite pockat na projekt. Toto je taky zaklad. No a potom sa to uz lisi, ci mate parcelu vedenu ako ornu podu, zahrady, ...., ci mate kanalizaciu, cisticku alebo septik, ci kurite plynom, elektrinou alebo tuhym palivom. A uplne na zaver poziadate so vsetkymi vyssie spomenutymi dokumentami stavebny urad o vydanie stavebneho povolenia. Vyzera to divoko ale nebojte, ja som si to obehal sam a nebolo to az take strasne.
Odpovedať
Jo, a mate na to uplne idealne zimne obdobie. My sme tiez kupili pozemok v novembri, v aprili sme uz mali projekt a vsetky dokumenty, koncom maja sme poziadali o SP a v auguste sa stavalo.
Odpovedať
@tibo35 neklam tu ludi. Stavbu mozes zalozit, ked je zapisatelna do KN ako rozostavana stavba, t.j. na meter vytiahnute mury....
Odpovedať
@megdesign ahoj je dost verejne povedat ze klamem ludi ale nemas ani paru. Tak vysvetli ako zapises stavbu ako rozostavana stavba do katastra. Lebo banka sa isti tak ze zatazi list vlastnictva . Tak mozes mat aj 2m muriva vymurovane. Ak klamem tak aj napis v com ?
Odpovedať
@tibo35 Rozostavanu stavbu zapise kataster uplne bez problemov aj so zaloznym pravom ak sa ide na rozostavanu stavbu brat uver. Podstatny pre zapis je geometricky plan, ktory vie geodet urobit prave vtedy ked su uz jasne rozmery domu a to su prave tie mury aspon do vysky jedneho metra. Nasledne sa urobi znalecky posudok, kde znalec urci aktualnu a buducu cenu, toto vsetko ide na schvalenie do banky, ta pripravi uverovu zmluvu a po jej podpise to ide na kataster, ktory zapise rozostavanu stavbu a tarchu v prospech banky. Nasledne sa hypotekarny uver cerpe formou niekolkych tranzi (obvykle 2-3). Takze banka ti poskytne napr. 70% z aktualnej hodnoty, ty stavas dalej a ked uznas za vhodne, poziadas banku o dalsiu tranzu. Banka si pride skontrolovat ci je to adekvatne dalsej tranzi a takto pokracujes dalej. Nevyhoda je v tom, ze kym nedocerpas uver, tak platis len uroky z aktualne vycerpanej hodnoty. Niektore banky este podmienuju vycerpanie uveru kolaudaciou (drzia napr. poslednych 5000EUR), takze kym neskolaudujes, tak nezacnes splacat uver a zase platis len uroky. Pri montovanych domoch moze banka pozadovat uzavretie stavby (strecha, okna,....), az vtedy ti vyplati prvu tranzu. Takze z tohto pohladu su vyhodnejsie murovane domy, kde urcite nie su potrebne okna. Ja som tiez zakladal otvorenu hrubu stavbu.
Odpovedať
@tibo35 Ja nemam ani paru? :-D Ved som zapisoval aj zakladal v prospech banky rozostavanu stavbu a to vtedy, ked som mal mury na meter. :-)
Odpovedať
@megdesign @tibo35 Rozostavanú stavbu zapíše kataster tak, ako napísal dancul, na základe geometrického plánu, kópie stavebného povolenia a znaleckého posudku. Okná nie sú podmienkou, len geodet musí vidieť pôdorys stavby. Stavebníci, ktorí berú úver a zakladajú dom, ako napr. ja, zvyknú založiť dom čo najneskôr. Ide o to, že čím viac je dom dokončený, tým má väčšiu hodnotu a banka nemá problém ho akceptovať ako zábezpeku. Znalecký posudok, ktorý ide na kataster, sa zároveň použije ako podklad pre banku na zabezpečenie úveru. Práve pred týždňom som dával na kataster rozostavanú stavbu zapísať spolu s návrhom na zápis záložného práva. Je to lepšie dať zapísať spolu, lebo na zápis rozostavanej stavby je lehota na katastri 60 dní (je to bez poplatku), ale na zavkladovanie záložného práva je to 30 dní (s poplatkom 66 EUR, alebo 15 dní s poplatkom 266 EUR). Súčasne so zál. právom zapíše kataster aj stavbu v lehote 30 dní.
Odpovedať
@katylia V prvom rade si pozri podmienky, aké sú pre danú oblasť v územnom pláne. Obec zvykne určiť určité obmedzenia v podlažnosti, zastavanosti či niekedy aj v tvare domov či striech (výnimočne). Pre projektanta (ale aj pre teba) bude dôležitý údaj % zastavanosti. To aby si vedela, akú plochu pozemku môžeš zastavať. Ak máš pozemok napr. 600m2 a zastavanosť je 25%, tak môžeš postaviť dom s max. plochou 150m2. Až budeš mať túto informáciu z územného plánu, môžeš si nájsť architekta, ktorý ti navrhne dizajn domu a potom projektanta (ak by to nebol ten istý človek), ktorý ti urobí projekt domu. S projektom potom môžeš vybavovať ostatné veci, najmä stavebné povolenie. Rátaj s tým, že to celé potrvrá možno aj pol roka.
Odpovedať
@chrobak7 @tibo35 @danculd @megdesign - chlapi ďakujem Vám veľmi pekne akurát tak si môžem popriať pevné nervičky..:):)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?