Odpoveď na príspevok od mgx:
@melouch zavolaj na tel.cislo aristonu, pripadne … @mgx od kupy som ho nikdy neservisoval, ma 4 roky iba...Odpoveď na príspevok od melouch:
Zdravim, mam na byte najomcov a dnes sa jeden sp… @melouch Nájomca sa sprchoval a rozhadzujúc rukami (alebo ktovie čo v tej sprche vystrájal) ostriekal boilera. Ktovie kde tá voda zatiekla a teraz to strieľa (?) A možnože skončila špirala (za 20 €) ? Ty evidentne tomu nerozumieš, preto ak nechceš z fleku kupovať nový boiler, tak musíš zavolať elektrikára. (ale aj ku novém boileru Ti treba majstra na prehodenie)... Čo teda iné vieš v tejto situácii vyriešiť ??? No, teraz som si všimol, že je to boiler INOX. Ak je to fakt celonerezový boilér, tak o kúpe nejakého iného - nového, by som teraz určite ani len neuvažoval. Volaj elektrikara Feriho...Odpoveď na príspevok od melouch:
Zdravim, mam na byte najomcov a dnes sa jeden sp… @melouch ""dnes sa jeden sprchoval a vyhodilo bojler aj s isticom."" Tak keď vyhodil bojler s ističom, tak potom čo už riešiš??? 😁Odpoveď na príspevok od melouch:
Zdravim, mam na byte najomcov a dnes sa jeden sp… @melouch zavolaj elektirkára, príde, zmeria špirálu a hned budeš vedieť na čom si. Ak si to nevieš odmerať sám, tak dalšie rady sú k ničomu.Odpoveď na príspevok od melouch:
Zdravim, mam na byte najomcov a dnes sa jeden sp… @melouch máš po ruke multimeter? Ak nie, šup do OBI, Hornbachu, .., kúp obyčajný za pár eur - ideálne aby mal kontinuity test, ale nie je to podmienka. ÚPLNE ODPOJ BOJLER z elektriky!! Pri tvrdom skrate bude medzi N a fázou 0 Ohm (multimeter pípne). Medzi PE (kostra) a L resp. N musí byť nekonečno, pochopiteľne. Odpoj PCB (motherboard) a premeraj odpor. Premeraj odpor špirály. ____ Možno len zatiekla voda do bojlera - mnohí podnájomníci sú zvieratá, ktorí prdia na cudzí majetok.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@melouch máš po ruke multimeter? Ak nie, šup do O… @gadefox Super rada pre nejakého "zmrzlinára", murára, alebo trebárs manažéra, učiteľa... 🤣Odpoveď na príspevok od starysomar:
Radiť toto laikovi je odvaha (riadna sprostosť) a… @starysomar Neviem, či Ty ku obyčajnej špirale/termostatu/tepelnej poistke... potrebuješ nejaké generátory, vysokonapäťové merače izolačného odporu, alebo neviem čo... ? S obyčajným multimetrom za 5 € z hypermarketu zodpovedne pomerám a opravím na boileri úplne VŠETKO.Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox Super rada pre nejakého "zmrzlinára", mu… @petersd nie každý podceňuje ľudí ako ty, lebo potom sa cíti hodnotnejšie - možno ten "zmrzlinár", murár, alebo trebárs manažér, učiteľ je šikovnejší ako vy všetci dokopy, ktorí mu tu radíte, aby 3 dni pred Vianocamizavolal elektrikára. To si fakt myslíš, že ho to nenapadlo? Vtipálek..Odpoveď na príspevok od melouch:
Zdravim, mam na byte najomcov a dnes sa jeden sp… @melouch a ty, ak sa rozhodneš niečo merať, pozor na najväčšie kondenzátory na riadiacej doske. Buď ich vybi, ak vieš ako, alebo po odpojení elektriky počkaj 10-15 min. a pre istotu premeraj multimetrom napätie, aby si nedostal kopanec..Odpoveď na príspevok od melouch:
Zdravim, mam na byte najomcov a dnes sa jeden sp… @melouch Nepočúvaj iných, ak nemáš aké také vedomosti v oblasti elektro tak si zavolaj elektrikára a NEKUPUJ žiadny merák za 5€...Kúp elektrikárovi radšej varené víno-pivo po prehliadke bojlera a máš po starostiach..Odpoveď na príspevok od technik007:
@melouch Nepočúvaj iných, ak nemáš aké také vedom… @technik007 Bol tam dnes vodar ktory mi ho aj zapajal kedysi. Dali sme dole spodny kryt a potom ho napadlo zapojit ho do druhej zasuvky a svet sa cuduj v druhej zasuvke bojler funguje bez problemov, ale na nu je zas viac veci napojenych. Kazdopadne zajtra sa mi pozrie elektrikar na tu zasuvku co vyhadzuje ten istic ked je tam bojler. Zaujimave vsak je ze ak do zasuvky dam pracku tak to nevyhodi. Neviete kde je problem ze bojler zrazu to neda a pracku hej? A v inej zasuvke bojler funguje... Dost divne za mna..Odpoveď na príspevok od melouch:
@technik007 Bol tam dnes vodar ktory mi ho aj za… @melouch Vyhadzuje ti ističe, alebo chránič? Má akurát napadá, že na tej druhej zásuvke není chránič, preto ten rozdiel.Odpoveď na príspevok od melouch:
@technik007 Bol tam dnes vodar ktory mi ho aj za… @melouch pytal som sa na zasuvku...Odpoveď na príspevok od melouch:
@technik007 Bol tam dnes vodar ktory mi ho aj za… @melouch Ak tam máš prúdový chránič kde je problém, je zrejmé že bude niečo kde Ti voda môže robiť skrat-už dosluhujúca špirála, kde ho nemáš "ešte"niečo zadrží..Nepíšeš že aký je starý bojler, ale viac menej to signalizuje že odchádza špirála /ohrievacie teleso/..Tieto dnešné OT sú viac menej o niečo hrubšie ako cigaretový papier... Na práčkach Tatramat "držalo" 15-18rokov... Teraz tak do 5-7rokov max...Závisí aj akú máš tvrdosť vody...Už sa mi stalo že OT som vybral či už z bojlera alebo z práčky iba "torzo" prednú časť OT... No ale ok. že si zavolal elektrikára...Už teraz vieš na čom si...A nemusel si kupovať multimeter za 5€😀Odpoveď na príspevok od zicher:
Ak bojer vypína prúdový chránič, čo je najpravdep… @zicher presne tak. Smrdi to ohrozemim zivota.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@melouch a ty, ak sa rozhodneš niečo merať, pozor… väčší bojler niekto zapája do zásuvky? ešte tak na 10l , ale väčší napevno na istič a najlepšie samostatný, mám bojler dobrých 20r a nikdy sa nič nepokazilo, má len špirálu a termostat nastavený len na 40-45st C,môže sa dohrievať takmer stále, tak isto el.kotol akurát má stále rôznu teplotu vody a tým i výkon,podľa strát od 30-50st do radiátorovOdpoveď na príspevok od zicher:
Ak bojer vypína prúdový chránič, čo je najpravdep… @zicher no ale preco to ide v druhej zasuvke? Lebo ta nema chranic? Ako najomnikom som povedal ked sa pojdu kupat aby vypli cez predlzovackovy button bojler pre istotu. Vodar je presvedceny ze 4 rocny ariston je ako mercedes medzi bojlerami ze tam by nemalo byt nic, tiez sa trochu bal to rozoberat respektive sa mu mozno nechcelo nemal cas. Odporucil mi zavolat od aristonu servis. Uvidime co zajtra elektrikar.Odpoveď na príspevok od melouch:
@zicher no ale preco to ide v druhej zasuvke? Le… @melouch bojler a predlzovacka? Cim viacej pises tym horsie...Odpoveď na príspevok od melouch:
@zicher no ale preco to ide v druhej zasuvke? Le… @melouch radšej už nič nepíš a nechaj to na elektrikára. Ked ti to ide v zásuvke bez prúdového chrániča a v zásuvke s prúdovým chráničom vyráža istič, tak je takmer istota, že ti preráža fáza na kostru. Podľa mňa ti odchádza špirála, ešte hreje, ale vonkajší obal špirály je prepálený a cez vodu ide prúd na kostru. Je to nebezpečné a za istých podmienok môže dôjsť k úrazu elektrickým prúdom. Môže sa však jednať aj o preťažený okruh. Elektrikár ti to vysvetlí.Odpoveď na príspevok od zicher:
@melouch radšej už nič nepíš a nechaj to na elekt… @zicher a elktrikar vie zmerat keby to ide na kostru? A v com je to nebezpecne sak povrch bojleru je plastovy, to ten prud sa ako dostane do okolia?Odpoveď na príspevok od melouch:
@zicher a elktrikar vie zmerat keby to ide na kos… @melouch zapni do tej zasuvky co vyraza, nieco ine, nejaku lampu, vysavac... Ak ti vyhodi ten istic (je to istic s chranicom), co podla mna vyhodi, tak je problem v nej. A pravdepodobne bude mat ta zasuvka samostatny, pripadne ine veci su vypnute, preto az bojler ked sa zapne, sa prejavi problem. Elektrikar pride na to urcite, neboj... Videl som uz take, ze v zasuvke bola vypadnuta sraubicka, co nejako divne skratovala N - PE a az pri vacsom odbere vyplo chranic. Takze ak ti pracka nezacala ohrievat alebo tocit bubon, nemuselo sa to este prejavit.Odpoveď na príspevok od minoo:
@melouch zapni do tej zasuvky co vyraza, nieco in… @minoo napísal som "za istých okolností". Ako vieme, tak aj voda vedie elektrický prúd. Práve v prípade, že tam nebude prúdový chránič a tá okolnosť bude, že sa niečo stane z vodičom PE, tak sa môže dôjsť k úrazu. A elektikár odpojí špirálu, meracím prístrojom odmeria konektory špirály proti zemi a nameria slučkový odpor, tak je jasné, že špirála preráža do vody. Ja už som skončil, to je môj posledný príspevok do tejto témyOdpoveď na príspevok od cukrik25:
@melouch bojler a predlzovacka? Cim viacej pises … @cukrik25 po zapnutí bojlera asi vybavuje RCD, tak možno natiahol predlžovačku z okruhu bez RCD, pričom RCD supluje tlačítko na predlžovačke = problém vyriešený :=). U mňa to podnájomníci urobili podobne - jednalo sa o trúbu v kuchyni. A samozrejme nedali vedieť.. Pochybujem, že by nejaký elektrikár zapojil v kúpelni jednu zásuvku s RCD a druhú bez..