Tehotná manželka. Máme začať stavať alebo počkať?

Ahojte, zaujimal by ma vas nazor na nasu situaciu. Privitam nazory ludi ktori robia s hypotekami, ale aj tych ktori si presli podobnymi situaciami, ale takisto aj pohlady na situaciu z roznych uhlov kohokolvek z vas :) Nasa situacia vyzera nasledovne: Sme cerstvy mladomanzelia (32,29r), planujeme stavat, pozemok s pripojkami mame kupeny (vybavenie SP v tejto lokalite je bezproblemove), na projekte sme sa s architektom uz zhodli a dokoncuje sa (bungalov 120m). Momentalne zijeme v 3i byte, ktory ma hodnotu cca 65-70 000,na ktory mame este 29000 zostatok hypo. Nasetrene mame cca 9000 a spolocny prijem mame asi 2500€ (v pomere 50:50). Teraz sme zistili ze manzelka je tehotna (comu sa tesime), zaroven vsak uvazujeme nad tym ci je rozumnejsie zostat v byte este nejaky 1-2 roky a zacat stavat az potom, alebo zacat uz na jar alebo jesen buduceho roka. Obavame sa ako to budeme s dietatom zvladat aj casovo aj financne. Stavat budeme bud s firmou alebo so stavebnymi partiami. Co by ste robili na nasom mieste ?
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, hrubá stavba je veľmi rýchla, hlavne ak pôjdete cez stavebnú firmu, či partie, najhoršie sú podľa mňa dokončovačky a zhtnú strašne veľa peňazí a času tiež. My sme stavali skoro všetko svojpomocne, mali sme s mužom pekný príjem spolu, ja som ale zostala na materskej, kým ide materská tak ako tak príjem bol ok, ale ak nastúpi rodičovská je to 190 eur a nejaké drobné takže nič moc. Potrebuješ zaplatiť elektrinu, pokiaľ máš aj plyn, vodu, samozrejme potraviny a to je dosť položiek každý mesiac. My bývame tretí rok a ešte nemáme všetko dokončené vonku, robilo sa na etapy kým sme mali peniaze. S dieťaťom je to samozrejme náročné aj časovo, lebo malé dieťa je fixované na matku, a chodiť vyberať veci po obchodoch s bábätkom..no zažila som to a aby som to prežila tak som sa snažilarýchlo rýchlo vybrať a často som ľutovala
Odpovedať
@realistanr my sme zacali stavat ked syn mal necele 2 roky a o 3 mesiace sa narodila dcera.. takze manzelka vlastne uz 2 roky pred stavbou bola na materskej a este stale je. Vlastny byt sme nemali, takze sme v podnajme 3i. Teraz dostava 200 eur mesacne, co je nic.... ale teraz sme spolu s manzelkou prijmovo asi ako Vy - co sa Vam po urcitej dobe zhorsi. Nieco sme mali nasetrebe a zobrali sme uver 80 tis., takze splacam uver, platim podnajom, zivim 2 deti a som v pohode ;). Dost veci na dome si robim sam, takze sa stane ze manzelka je v sobotu na 2 decka sama, ale zvlada to - aj ked niekedy s vypatim sil ;). Osobne by som siel do toho ihned na jar... aby ste sa do roka stahovali - nie pred zimou ale do roka... To zatial bude este manzelka pracovat (este aspon par mesiacov - mozno do zaciatku stavby) a potom bude dostavat v celku slusnu matersku , teraz neviem asi 10 mesiacov....- takze si az tak nepohorsite... a do vtedy mozno aj dostaviate... ak to bude robit firma alebo partia. potom To ale bude aspon rok len na Tvojom prijme, podla toho kedy zena nastupi opat do prace, alebo nebudete mat 2 dieta. Vy uz asi nemate narok na hypoteku pre mladych... mate nad prijem, ale uroky su teraz dost nizke.
Odpovedať
Som za stavanie. Za 13 mesiacov sme boli nastahovaní. Začínali sme s papiermi, ked syn mal 15 mesiacov a ja som nastupovala na polovičný uväzok do práce. Ak budete šikovní, tak do roka určite bývate ak nie skor a teda drobec bude ešte ,,dupačkár,,. My sme začínali s 10000e, ktoré pohltili prípojky a aj jedna neštastná udalost- máme najdrahšiu vodu naširoko-daleko. A ani zdaleka nezarábame tolko ako vy a pritom sme si na stavbe ,,až,, zaizolovali strechu, kedže manžel pracuje v zahraničí. Všetko sa dá zvládnut ak bude slúžit zdravíčko. Držím prsty aby si o tok napísal- Bývame!!!
Odpovedať
Profilova fotka
No mate zazemie celkom fajn , asi by som siel do toho sice je to narocnejsie ale da sa to zvladnut , svagor tiez tak staval a zvladli to. A ako povedala @inull5 vyberat veci s malym dietatom je dost na hrane brat tak vyberal novu kupelku a ich mala sa zavesila na umyvadlo ktore odtrhla a padlo jej na nohu .... tak treba davat viac pozor :)
Odpovedať
Profilova fotka
@realistanr my sme zacali stavat,pricom som uz 4 roky na materskej a mame s manzelom polovicny prijem a na byt presne taku istu hypo ako vy a uz cerpame druhu na dom, prijem cca 1400. Zatial sme si dali hypo na 30 r. kym sa nevratim do prace, potom hypo prenesieme a zmenime si dlzku splacania, a este z predaja bytu urobime mimoriadnu splatku. Dobre je,ak by boli babky,ktore by postrazili drobca,kym si nieco vybavite alebo pojdete do obchodu vybrat, ale za seba mozem povedat,ze sa to da a dufam,ze buduci rok uz budeme byvat. Tiez si myslim,ze sa to za 1-1,5 r. da stihnut a to bude manzelka este z vacsej casti poberat plat alebo matersku,takze ked sa nastahujete, budete mat iba jednu hypo a ak si urobite nizkoenergeticky alebo paivny dom,tak inkaso bude dost nizke a v pohode vyzijete :-D
Odpovedať
@realistanr nechapem ako sa takuto vec moze niekto pytat na fore... Ved sadnite si doma spolu s manzelkou a sami sa rozhodnite. Ved vy musite vediet ci to zvladnete alebo nie. Co mas z toho ked ti tu napise par ludi ze stavat a par ludi ze radsej pockat? Vy najlepsie viete ako hospodarite s peniazmi a ako to bude s casom...
Odpovedať
Profilova fotka
@realistanr blahozelam :) ja by som sla do toho. ja som otehotnela az pocas stavby, aj som chcela, aby sa nam dietatko narodilo uz do noveho. No uz sme nastahovani a este mam par mesiacov rezervu s porodom :) Ucite by som sla do toho, mam taku predstavu, ze s detmi to potom bude tazsie - aj financne aj casovo. Ale urcite si to rozratajte, ako Vam to vychadza financne, aby sa Vam potom nestalo, ze domcek nedokoncite a s malickym sa do rozostavaneho asi nebudete hrnut. Podla toho co pisete ohladom Vasich financii mi ta stavba pripada celkom realne. Tiez ratajte s tym, ze manzelka Vam mozno nebude moct byt takou oporou ako doteraz. Prajem jej hladky bezproblemovy priebeh tehotenstva, ale niekedy sa nevolnostiam a podobnym komplikaciam nevyhnete. Nehovoriac o tom, ze nadrapovat sa s tazkymi vecami nemoze ani ked sa bude citit vyborne. A ked sa Vam to narodi, tiez bude vela veci na Vas. Ale ked sa na vsetko dosledne pripravite, tak to pojde, hlavne uz s tym nadsenim, ze to staviate pre rozrastajucu sa rodinu :) Prajem pevne nervy pri stavbe a pevne zdravie mamicke aj drobcovi.
Odpovedať
@realistanr ahoj, gratulujem :) Ja odporucam stavat cim skor, vybrat hypo na novy dom este teraz kym mate obaja potvrdeny vyborny prijem, pretoze neskor uz to bude problem v banke kedze manzelka bude mat matersku, neskor len rodicovsky a potom by vam mohli robit v banke problem kvoli nedostatocnemu prijmu. Hypo si zoberte co na najdlzsie obdobie a najmensie splatky (ja viem ze kazdy sa toho chce zbavit cim skor, ale ver ze to ocenite ked bude doma a prijem budes mat len ty a bude treba z niecoho zit). Ja som bola tiez tehotna ked sme prerabali dom chodila som do prace a popritom som tu vela veci robila, malovala, zametala, pomahala manzelovi davat plavajucu, listy, rozne drobnosti, aby sme sa cim skor nastahovali. Nehovorim ze vy to stihnete kym sa babo narodi, ale to vobec nieje ziadny problem, prestahovat sa mozete aj neskor. Mozno myslis ze je toho vela naraz, ale uvidis rychlo to zbehne, budete mat velku radost z babatka aj z noveho byvania :) Tak ako mame my teraz :)
Odpovedať
Odporucam stavat kym je manzelka tehotna. Z vlastnej skusenosti. My ked sme stavali, mala dcera nieco cez rok a bolo to o hubu a nervy v prdeli. Vsetko okolo stavby vybavovat s nou v kociku, prisposobovat jej rezimu, vsetko narychlo, vyberala som kupelne a pistala mi za usami, takze sup-sup, bez rozmyslu... az sa mi niekedy zaludok triasol :-D Tiez niektore veci teraz lutujem a vedela by som si ich predstavit inak - kuchyna, kupelne, obklady... Takze ak to financna situacia dovoluje, zacnite hned. Vela stastia pri porode aj pri stavbe ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Uzaj stavat, my stavame, mame 2r dieta a je to tazke. Teda stale otravovat maminu ked ju potrebujem strazit. Napr ked len chlapom jest nesiem, lahsie by som tam s bruchom odbehla ako s malou. A ked chcem byt na dome, a malu nemam kde dat, tak ju mam na rukach aby sa jej nieco nestalo.
Odpovedať
@realistanr Zatni zuby a chod do toho!!! Kedy, ked nie teraz? Deti zvyknu aj pribudat.. :-D
Odpovedať
nam sa mala narodila v marci tento rok a v maji sme dostali stavebne povolenie, zacalo sa makat. zaklady, mury svojpomocne, strechu teraz robi partia. mame vyhodu/nevyhodu (ako kedy) ze staviame 100m od rodicovskeho domu kde momentalne byvame, takze ked treba nieco doviest na stavbu a nik tam nieje, tak tam skoci priatelka a vybavi to. ked bola tehotna, vela uradov vybavila lahsie, pretoze proste k tehotnej sa zvyknu ludia spravat inak, lepsie, takze ked som sa ja snazil, bol som odkazany na nastudovanie zakona, isla ona a vsetko jej povedali, vybavili. toto bola velka vyhoda z nasho pohladu. Nevyhoda je, pokial stavas svojpomocne, ze vela casu zozerie stavba, a malicka strasne rychlo rastie, takze sa snazim venovat aj jej, aby som si to uzil. svoj cas delim medzi pracu, stavbu a rodinu a niekedy mi toho casu moc chyba. ale tesim sa z toho vsetkeho a dufam ze buduce vianoce uz budeme vo svojom :) najhorsie to bolo na zaciatku, kym sa to cele rozbehlo, teraz to uz ide :) drzim palce a s chutou do toho
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja pisem z vlastnej skusenosti: chodte do toho cim skor, ked uz bude dietatko na svete, a casom mozno aj druhe, bude to len a len narocnejsie... takze sup sup stavat ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
nieje to problem za viacerych predpokladov. najvacsi problem je ako zacat stavat ,teda z coho. idealne by bolo predat byt a brat hypo na nove co mi pri mojich vypoctoch vychadza na neakych 350E/mesacne => pozemok 0 + 125000 stavba - (65000 - 29000 + 9000) = 80000 / 30rokov / 3.5% = 350-360E/m pises ze mate 2500 mesacne ,jeden prijem rovno rataj ako vypadnuty , dokazes potiahnut vsetko s primom 1250 - 350 = 900eur (rozumenj naklady na zivot + dieta ,nie stavbu kedze na tu mas peniaze z hypo) ak ano tak jediny problem ktory mate je ako a co z bytom aby ste mali peniaze na stavbu. ja som tiez za to cim skor tym lepsie.Len musite ratat s tym ze vsetko bude na tvojich preciach.Co moze byt + aj -.
Odpovedať
vdaka vsetkym za nazory...rad si este nejake precitam, ak je tu niekto kto by vedel prispiet niecim zaujimavym....
Odpovedať
Jednoznacne stavat teraz. Kym nieje prijem manzelky len rodicovska, odlozila by som nejake peniaze cca 7000, na dokoncenie plotu a zahrady, lebo peniazky sa rozkotulaju a na toto potom neostava a nieje nic lepsie a krajsie uzivat si babatko na teraske, travicke v pohodlnej hojdacke.
Odpovedať
zacnite hned ako sa da. my mame 2 rocne dieta, prave sme kupili pozemok a pracujeme na projekte: hadaj, kedy sa o tom stihneme vobec co i len porozpravat :-D ..a to uz teraz viem, ake narocne bude vyberanie roznych dodavatelov a materialov...
Odpovedať
@realistanr ja by som do tej stavby isla, poznam velmi vela parov, co takto stavalo a este nemaju dookola domu urobene, uz tam byvaju a dieta bud maju v kociku alebo bezka okolo...., vsetko sa da zvladnut, ja si myslim, ze s uplne malym babom to bude horsie potom...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@realistanr z vlastnej skusenosti pisem. Ak financie dovolia zacnite ihned. S malym babatkom sa to da, a budete radi ze bude mat co najskor svoje ihrisko na zahrade.My staviame s dvoma malymi detickami (3,5 a 1,5) a ani zdaleka nemame cas na nic :D a to mame stavebnikov
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?