Stavba domu v roku 2020 - váš názor?

Dobrý deň prajem, so snúbenicou plánujeme stavať dom na peknom pozemku. Vyjadrenia od prislušných orgánov máme,momentálne sa rozhodujeme nad montovaným alebo murovaným.Ale vhľadom k tomu,že máme rodinu a ľudí čo by nám pomohli,tak pôjdeme do murovanej "klasiky". Aký máte názor na stavbu domu z pohladu finančného a hygienického na tento rok? Suseda Myslíte,že dopyt klesne a práca/material bude možno získať lacnejšie? Plánujeme bungalov 120m obytnej plochy,máme cash 30 000€. Ďakujem za názory,
Odpovedať
@budix Nemyslim ze cena prace pojde dole.Dobri robotnici maju zjednanu pracu na mesiace dopredu.Keby sa stavebnictvo trochu utlmilo,mozno cena materialu by mohla jemne klesnut.
Odpovedať
My cakame na stavebne povolenie, obaja pracujeme a ideme do toho. Mame poschodovy murovany, dohodnutych zivnostnikov na tahanie murov, teraz som dohodla aj strecharov. Financie riesim cez banku a kedze su rozne obmedzenia, vsetko sa predlzuje. Kym pracujeme a mame prijem, nebudeme odkladat stavbu. Ktovie, co bude neskor, navyse prerabat projekt kvoli A0 nemam chut.
Odpovedať
@leatea ta A0 nie je na skodu a vobec sa ludom cudujem, ze si take domy nestavaju sami od seba! Par euro navyse a dom na cely zivot s drazievajucimi energiami z roku na rok. Ja mam projekt z 2016 na A0 a este idem pridavat na izolaciach oproti projektu.
Odpovedať
To je pravda,ani ja si to nemyslim,ze tuto stavebnu sezonu sa nieco zmeni. Ludia uz maju peniaze a projekty. Skor si myslim,ze buduci rok sa to ukludni,ked mnoho ludi bude nezamestnanych a banky budu vyzadovat viac podmienok. My nastatie tiez pracujeme obaja na homeoffice a nase profesie by nemali byt zasiahnute. Asi teda zacneme aspon projekt a zakladovu dosku z vlastnych financi a potom uvidime,stejne sa musk beton odlezat. Tak daleko v citani este nie som,ale ucim sa,urcite planujeme dom "buducnosti" nie standardy 20+ ročne. 🙂
Odpovedať
@budix skôr si myslím že cena práce ostane a materiály pôjdu ešte hore.
Odpovedať
@rkorba ak mi poradis, co vsetko treba na tu A0, tak budem uvazovat. V projekte (ardprojekt klasik1) nemame podlahove, ale ideme dat. Taktiez indukcia miesto plynovej varnej dosky, solare chceme. Jedine, co nechcem je momentalne rekuperacia (z financnych dovodov). Stavat musime alebo potom zaplatit opravu cesty cez 100m dlhu. Kludne aj do spravy.
Odpovedať
@leatea sprav si predpripravu rekuperaciu co ta bude stat cca 500E a jednotku dokupis kedykolvek za 2000E ked nepojdes 1 rok na dovolenku ;-) Recept je jednoduchy, 20cm do podlahy, 20-25cm greywall na steny a 40-60cm vaty (aspon 0.036 ziaden hnoj 0.040 a viac) na strop a mas A0 ako vysite. Samozrejmostou je tepelne cerpadlo o tom ziadna.
Odpovedať
Čo som čítal,tak ked ide niekto stavat "lacný dom" ,tak keby chcel A0 tak sa mu to pekne navyší a 8k € mu ani nepomoze finančne. A z hypotekárného hladiska sa tu niekto vyzná,už teraz som čítal,že uroky stúpaju 1,3 % UCB napr..?
Odpovedať
@budix taktiez si myslim, ze cena prace nepojde az tak dolu a myslim, ze ani material nebude o moc lacnejsi. co sa tyka penazi, tak 30 000€ na dom, to je tak na hrubu stavbu a mozno ani to nie. takze jednoznacne si zistite ci by vam banka poskytla uver, lebo to bude najvacsi problem.
Odpovedať
Myslíte,že teraz budu problemy s pozickami,že začnu požíčávať % menej? Obaja máme stále zamesnania s dobrým platom,bez zadlzenia,tam by problem nemal byť. Musím si najst dobreho finančného poradcu...
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba taký recept môžete hodit do koša 😄 môžete dať aj 1m izolácie ak nedodržíte zopár podmienok na A0 .... bez správnej orientácie domu na svetové strany, rekuperácie, TČ, bez krbu, ideálne bez možnosti manuálneho vetrania, bez poriadnych materiálov-okien, po výstavbe blower door test, kvalitného prevedenia,... nedosiahnete reálne A0.... ale samozrejme v dnešnom svete vám internetový odborníci ktorý vyrátaju en. certifikát po telefóne za 100 eur vám napíšu aj na psiu búdu že má A0....
Odpovedať
@jankevely ja by som hodil do kosa tvoje mutenie vody :-D to co napisal @rkorba je dobra rada, a stavebnik je praktikovanim zdvihne naklady za stavbu len minimalne avsak s peknym efektom na vyuctovacej fakture.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rapidek ak si myslíte že zvyšovaním hrúbky tepelnej izolácie zvyšujete energetickú triedu tak ste na veľkom omyle.... nieje tam priama úmera
Odpovedať
Tak ak som správne cital ten zákon, A0 musi splnať každý dom kolaudovaný 2021? Alebo každý dom s projektom (stav. povolením 2021),lebo poznam ludí,čo stavaju od 2016+- a este nemaju kolaudaciu.
Odpovedať
@budix na všetky RD na ktoré bude vydané stavebné povolenie po 1.1.2021 budú musieť byť v energetickej triede A0
Odpovedať
@jankevely netreba nam vkladat do ust co sme nepovedali...
Odpovedať
jankevely má pravdu, to je jedna vec či más na stene 30cm alebo 20, orientácia, technologie - fotovoltaika, ťč, rekuperácia atd, faktor tvaru budovy, eliminácie tepelnch mostov sú základnou požiadavkou domu A0.
Odpovedať
Neni som murar stavebnik ani projektant. Ale 20 cm do podlahy mi pride trosku mimo lebo pod "podlahou" nemrzne vzdy pod dekou plus. 10-15 musi stacit na prerusenie tepelneho mostu ja mam 13cm. Mam zateplene 20cm ok cena izolacie 10-20-30 cm minimalne rozdiel v cene. V strope mam 40 0.039 jakoze dobre stalo to tak isto par korun ale co ja ako uzivatel vnimam a mi vykuruje su vsetky okna na juh vo vsetkych obytnych izbach. V lete jasne zaluzie vonkajsie musia byt. Ale v zime pride slnecny den v obyvacke 26. To iste teraz na jar atd. A tam vidim usporu lebo okolo domy vidim dym s komina krby funguju vo velkom u mna nic slnko. Najlepsia investicia je projekt spravna orientacia slnka ziadne budovy okolo co budu robit tien. Mozes dat vsade mega izolacie bude chladnicka ale slnko ti to nevyhreje
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?