Mesačné náklady na kúrenie v bungalove

Dobrý den, viete mi niekto poradit kolko by boli asi mesacne naklady na bungalov 120m2 obytnej plochy. Vsade mame podlahove kurenie na plyn. Aj vodu budeme zohrievat plynom. Davame krb ktory by mal vykurit cely dom, cez den bude kurit krbom a v noci podlahovkou na 21C. Strop mame zatepleny 25cm Knauf mineralnou vlnou. A obvodove steny 38 ytong + 15cm polystyren. Doma sme 2 + babo.Dakujem za odpoved
Odpovedať
....a v podlahe je kolko EPS
Odpovedať
@veronikavaneska Myslim ze v projekte by ste mali mat uvedeny/ vypocitane celkove straty domu a tieto si date krat cena za kWh plynu a mate kolko by ste priblizne mali rocne platit. Myslim ze viac ako 700 EUr by to nemalo byt. Vsetko samozrejme zavisi od spravania rodiny a od ekologickeho ducha.
Odpovedať
My mame menej ako 120m2 a po roku kurenia sme mali vyuctovanie na cca 600 eur a to sme kurili cez den na 23 stupnov, vysoke stropy, velke okna. Cez den som kurila len ak sa inak nedalo, ak svietilo slnko, tak aj tak som bola s detmi vacsinu casu v obyvacke, tak slnko vykurilo a kurila som az na vecer, v noci sa vypinalo. Mame zle regulovanie, zle urobenu podlahovku, takze som nemohla volit v kazdej izbe inu teplotu, takze sme isli na plno. Ak budes kombinovat aj s krbom, podla mna viac, ako 500 eur rocne to nebude. Uhrad je za rok 11, takze mesacne okolo 40 eur :)
Odpovedať
@fricko @veronikavaneska tu cenu za kWh plynu by som este vynasobil ucinnostou tepelneho zariadenia ci kotla, t.j. ak kotol ma ucinnost 95% tak krat 0,95 a pod. Lebo kWh je udana energia obsiahnuta v plyne ale iba na Vasom zariadeni zalezi kolko z nej vyzmykate.
Odpovedať
My máme tiež bungalov cca 120m2. Podlahovku v celom dome, kondenzačný kotol, ohrev vody na plyn. Tehlu 40cm, uhlíkový EPS 15 cm, v podlahe 15 cm, v stropoch 28-36cm s lepším koeficientom. Rekuperáciu, čiže v zime nevetráme. Nemáme žiadne iné doplnkové kúrenie. Zmluvu uzatvorenú s SPP a platíme za plyn mesačne 54 eurx11 mesiacov. V zime máme 22,5-23 st. Je u nás teplo. Teraz sme však zisťovali, že u iného dodávateľa by sa dala trochu cena znížiť cca na 50eur/mesiac.
Odpovedať
to michmikl: niečo mi u vašej spotreby nesedí (na to zateplenie a plochu si myslím, že platíte vela...). My máme posch., úžitková plocha cca 145m2, tehla 38cm, eps 10, podlaha eps 10, strop cca 30 cm (lepšie R) a platím tak isto...a zateplil som ešte základy z vonku 8cm XPS....Nemáme rekuperáciu....Kúrime cca na 22,5 °C. Aký máte kondenzačný kotol?
Odpovedať
Profilova fotka
@veronikavaneska energeticka trieda B .. v strechce mate malo izolacie a ktovie kao zaklady... ja si tipnem lebo to je len o tipovani ze suma bude 1000€ rocne plyn...
Odpovedať
Ludia, ale bude kurit aj krbom, neexist aby mala take cifry, co pisete :( Ja mam fakt klumprt dom a bolo to 600 eur, nemam krb, uzitkova plocha cca 100m2, ale taha od okien, niektore izby mam podlahovku hlbsie, ako by malo byt, takze kurim dost, tiez mi zohrieva vodu a stropy mam cca nieco nad styri metre, vsade balkonove dvere a v obyvke okrem toho aj presklenie na terasu asi 4 metrove, takze teplotne straty kam sa pozriem.
Odpovedať
Na streche mame malu izolaciu ??? mame knauf unifit 035 s tepelným odporom 6,85. Co bolo najviac co sme vedeli najst ..... a hrubka podlahy 15 + 8cm poter. Kotol kupujeme tento Geminox zostava ZEM MEDIUM SET 125 kondenzačný kotol ZEM 2‑17 C + smaltovaný zásobník OKC 125 + KIT B – prepoj. kotol/ zásobník + QAC 34 vonkajšia sonda + REG 74 – multifunkčný izbový regulátor QAA 73 pre ZEM Ty co robili podhladovku hovorili, ze staci ju zahriat na 25C a dom sa vyhreje na 21C. Davali sme si kvalitne rurky.... Dom sme kupili rozostavany. Takze vela veci sme si pomenili nemame to moc podla projektu.... a tam je pisana podlahovka ze ju treba zahriat na 35-47C a do izieb radiatory tie 65-74C. Podla projektu mame minut 2290m3 plynu za rok...... Co sme zmenili na lepsie podlahove kurenie ako som pisala staci ho zahriat na 25C. To sme dali do celeho domu, plus budeme cely den kurit krbom. Takze podlahovku len na noc. Dakujem vsetky velmi pekne za odpovede a rady :-D
Odpovedať
A ešte som zabudla mame okna INCON s trojskom dosahujú Uw=0,8W/m2K.
Odpovedať
Profilova fotka
@nanika ja som si necital ze krbom.. ja len prvu vetu: Vsade mame podlahove kurenie na plyn. Aj vodu budeme zohrievat plynom. Tak to som bral ako primarne :-D
Odpovedať
Takze nasla som nas energeticky certifikat. plocha 113,28 m2, obvodovy plast Leier Matratherm 30, 100mm EPS, strecha jednoplastova sedlova, iz. 200 mm okna izolacne dvojsklo, tepelna izolacia - podlaha na terene, 120 mm, kotol Protherm Potreba tepla na vykurovanie 84 kWh/m2 a potom tomu nerozumiem, pod tym je dalsie potreba energie na vykurovanie uz vyssia 84 a na pripravu teplej vody 21. Potom dodana energia 105, primarna energia 116, tak teraz nerozumiem, ktoru energiu vlastne dodavam vykurovanim, podla papierov? Asi sa vratim naspat do skoly ]-( Kategoria budovy je C
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mio23 aj som si myslela :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@veronikavaneska Jasne ze mate malo izolacie v strechce... Mate pre energeticku triedu C, to su domy z pred 20 rokov ;-) Urcite nie dnesne.. Dnes by sa mal scitany investor dostat minimalne do triedy A a tam je izolacia 45cm minimalne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@veronikavaneska Ale inac si v polohe: VYHOVUJE.. o tom su dnesne normy ;-) secko len vyhovuje, ale v skutocnosti je to na prd... Ak by si mala strechu 45cm mas nadej byt v ener triede lepsie B maximalne A- s odretymi usami, zase kvoli nedostatocnej izolacii zakladov..
Odpovedať
Profilova fotka
@nanika Som si dal limit, ze maximalne 2 vety precitam na modrej strechce za 30min :-D :-p dufam ze mi to bude odpustene ;-)
Odpovedať
@mio23 hmm a preco potom hrubsie ani nepredavaju ??? aj 25 mas velký problem kupit ...... :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@veronikavaneska Ale naco ti je hrubsie? ved 25 + 25 = 50
Odpovedať
Profilova fotka
@veronikavaneska Ja budem mat 70cm...
Odpovedať
@veronikavaneska nemusite to mat v jednej vrstve,ale date dve
Odpovedať
hm to hej ale tak praktickejsie by bolo keby vyrabaju aj hrubsie..... a my ked sme davali 25 tak vsetci boze to je hrubeee to naco take hrube to je zbytocneee........ a teraz chceme zateplovat a tiez ze vraj 10 cm polystyren staci...... mno ceme aspon 15cm. Co by ste poradili cim a akou hrubkou zateplit???
Odpovedať
@veronikavaneska Na toto sa ťažko odpovedá, keď dom je nešťastne navrhnutý ako celok. Aj krb, aj plyn, aj regulácia, aj... aj... a teraz izolácie. Malo sa to navrhovať v opačnom poradí. Ak máte už kúrenie komplet hotové = veľa ste investovali, tak sa zatepľovanie bude zdať drahé... aj bude. Návratnosť ste si vlastne oddialili. Tak teraz treba urobiť len toľko, aby ste odstránili rosný bod z muriva = orientačne 15 cm EPS postačí. Vlna na strop je lacná - môžete kľudne dať 40 cm. Podlaha - definitívne hotové. Ak ste pod podlahovku dali manej ako 10 cm EPS, tak zateplite sokel. Netreba moc hlboko pod zem vo Vašom prípade dávať. Čo máte v projekte napísané - koľko ročne prekúrite? Vynásobte si cenou za jednotku energie a získate predstavu.
Odpovedať
@mio23 teraz pozeram este tu tabulku lebo mi to nejde do hlavy s tou hrubkou strechy. na poslednej foto je 2 x 100mm a pod foto je hrubka izolacie 450mm to co znamena??? je to teda 20cm ci 45 cm ???? diky za odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
@veronikavaneska to znamena ze 100+100 pod krokvami a + 250 medzi krokvami = 450mm To tam je napisane jasne ;-)
Odpovedať
@mio23 co je lepsie riesit izolaci pod krokvami alebo nad krokvami ? pod krokvami to bude asi lacnejsie alebo sa mylim ?
Odpovedať
Profilova fotka
nakrokvami jedine ze mas stary dom a nemas inu moznost... , pod ktokrvami ked robis novostavbu a strechu by som zdvihol minimalne o pol metraako je v projekte vacisnou... velal udi ma nizko.. @fricko
Odpovedať
@mio23 alebo moznost je len zateplit strop, pokial nemas podkrovne a tam mozes nahadzat kolko chces a cca je to aj mensia plocha izolacie. Inac
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko ale ked uz mas dom hotovy a prihodis 20cm izolacia na strop ta sa tam asi ani nezmestis..
Odpovedať
@mio23 to je pravda ale mal som na mysli dom s dvomi plnohodnotnymi poschodiami s nevyuzitym stropom. Takze bez problemov 50 cm izolacie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?