Ako je to s financovaním IS?

Dobrý deň, chcela by som sa informovať koľko stoja inžinierske siete, keďže sme 8 rodín (teda osem parciel, kde treba natiahnut elektriku, vodu, plyn) viem, že zalezi od projektu, ale či náhodou ste nemali niečo podobné. A ešte jeden problém, že nie su predane vsetky parcely, predane su len päť parciel tak že by sme mali zaplatiť aj za tých ktorí ešte nekúpili, alebo ako by sa to dalo vyriešiť, aby sme za nich neplatili? počkať kým sa predajú aj tie tri parcely a tak riešiť IS? či ako by sa to dalo? a tú vodu by odkupili vodarne a elektrinu elektrárne a by nám vrátili aspoň časť prípojiek?
Odpovedať
Bez projektu ti ťažko niekto vypočíta cenu. Nenapísala si ani, koľko metrov tých sietí potrebujete vystavať a aké konkrétne (ide iba o elektrinu, vodu a plyn?). Je rozdiel ťahať 50 metrov a 150 metrov. Ale aspoň pre porovnanie. My sme 11 parciel a ideme stavať siete: kanalizácia, voda, elektrina, plyn + nad tým cesta v dĺžke cca 130 metrov. Každý z nás sa skladá sumou cca 16.000 EUR, takže celková cena bude okolo 160 - 170 tisíc EUR. Ak cedstu už máte, tak väčšiu časť nákladov si môžeš šktrnúť. A veď to je jedno, či sú alebo nie sú predané parcely. Veď každá parcela má nejakého vlastníka. Siete nech zaplatí súčasný vlastník a ak parcelu predá, tak tie náklady si nechá preplatiť novým vlastníkom v cene za parcelu. ALebo počkajte, kým sa predajú všetky parcely a potom sa spoločne vyzbierate. Siete budete musieť predať prevádzkovateľom, lebo inak by ste si museli založiť na to firmu, ktorá by ich spravovala. Z predaja ale nerátaj s vrátením nákladov, takéto veci sa predávajú za symbolické 1 EUR prevádzkovateľom alebo obci. V podstate zmluvu o budúcej kúpnej zmluve asi budete musieť mať ešte pred začatím výstavby, aby vám vôbec vydali stavebné povolenie. Ale všetko toto vám povedia na stavebnom úrade a na investičnom odbore príslušného prevádzkovateľa (napr. príslušné vodárne, SPP,...). Ak sa niektorý vlastník nebude chcieť skladať, tak ho nedonútite. Jedine, že mu teraz nedovolíte pripojiť sa. Ak to ale prevediete na napr. vodárne, oni mu už povolenie môžu dať. Najlepšie je, ako som písal, aby to zaplatili súčasní vlastníci a potom si to vykompenzovali od kupujúcich. Tejto otázke vôbec nerozumiem: " a tú vodu by odkupili vodarne a elektrinu elektrárne a by nám vrátili aspoň časť prípojiek?" o akých prípojkách to hovoríš? Aké prípojky vám majú vrátiť?
Odpovedať
Plyn mozno nebude nikto chiet tak si to rovno skrtni, co mam okolo susedov plyn si dal malo kto a pritom ho maju vsetci na pozemku. Sietre od teba neodkupia, teda odkupia moznio za 1€ tak zabudni. Ak neni kanal tak voda a elektrika bude asi z tych lacnejsich a jednoducsich sieti. Nechcel by som ale toto vybavovat ani omylom, musi to byt utrpenie.
Odpovedať
@thodosy ďakujem pekne za obsiahlu odpoveď a za tvoj čas, podrobne si mi napísal čo som potrebovala vedieť, ďakujem ešte raz, @sysell a plyn asi ozaj nikto nechce, ale prípojky budú. ďakujem tiež za odpoveď
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?