Vlhnutie steny kamenného domu

Profilova fotka
Dobrý deň, poprosil by som odborníkov o vyjadrenie, prečo stena domu, ktorý vlastním 11 rokov začala začiatkom tohoto roku z ničoho nič vlhnúť. Je tokamenný dom, nepodpivničený, bez vodorovnej izolácie. Ako som spomínal 11 rokov nič a odrazu vlhký múr takmer po celej dĺžke steny z vonkajšej strany od cesty - ale čo je pre mňa ešte väčšou záhadou - tak nie od spodu, ale vo výške asi 70cm od podstienky. Keď je vonku sucho a teplo, tak sa ten viditelný pás vlhkosti stratí. Nemusí ani pršať, stačí, aby bola ráno hmla a ten pás vlhkosti je znovu viditelný. Vie niekto poradiť? Má niekto nejaký tip? Ešte by som chcel povedať, že to nieje iba v mieste, kde mám uskladnenú tú trochu štrku. Chalupa je dlhá 17,5 m a táto vlhkosť začína v podstate asi 6m od konca dĺžky domu. Ďakujem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 doteraz ta stena znasala tu vlhkost a az teraz sa prejavila podla mojho nazoru... problemy s vlhnutim sa nemusia prejavit hned
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely Pochopil by som, keby tá stena bola vlhká od samého spodku, teda od napojenia na podstienku, ktorá je cca 35cm od úrovne okolitého terénu. Ale prečo tá vlhkosť ide vodorovnepo múre. Ono je to vodorovné, lebo dom je postavený v miernom svahu, takže spodná časť domu - podstienka je dole kopcom a tá vlhkosť je vodorovná. Toto je môj problém. Preto som aj včera zakladal tému - Hrúbka sanačnej omietky http://www.modrastrecha.sk/forum/fasa... lebo som tú stenu na kuse otvoril a pod omoetkou je absolútne suchá. Mám normálne dojem, že vlhne iba omietka a nie samostatný múr. Alebo, že by tá vlhkosť vzlínala vyrážala do omietky v určitej výške? Naozaj neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
vzlínajúca voda unáša so sebou aj soli vyluhované z podložia. Tieto odparením vykryštalizujú, zväčšia svoj objem a odtrhnú vrchnú vrstvu omietky, to je tá prasklina v strede. Vlhkosť odkrytého muriva sa nedá sledovať očami, treba to merať vlhkomerom. Až do zanesenia pórov sa murivo tvári ako suché, stačí odparovať vzlínajúcu vodu. Tento rok bol špecifický, bolo vlhko skoro stále. A stačia malé zmeny v okolí stavby aby sa to s odstupom prejavilo
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ďakujem za odpoveď. Teraz už iba otázka k tomu, čo som vymyslel ja ako riešenie. Približne 30-40cm nad miestom, kde je viditeľná vlhkosť by som chcel po celej dĺžke domu spraviť značku, ako keď si maliari robia linku špagátom, po celej dĺžke narezať rozbrusovačkou s diamantovým kotúčom (aby to bolo v rovine) a od tohoto rezu po spodok odstrániť starú omietku až na kameň, ako to vidno v tomto pôvodnom linku. www.modrastrecha.sk/forum/fasada-a-vo... Potom na celú plochu obitú až po kameň naniesť už spomínanú sanačnú omietku. Dobré, či nevhodné riešenie?
Odpovedať
@jamk1 A tá podstienka je tiež kamenná a akú má omietku - je vápenná? A ako je vyriešené okolie - je tam nejaký suchý zásyp alebo betón? To, že ty vizuálne stenu nevnímaš ako zavhnutú, neznamená, že v nej vlhkosť nie je, teraz nedávno bol meraný jeden kostol a na pohľad suché múry mali 80% vlhkosti! Odstráň omietku a nechaj istý čas bez omietky, malo by sa sledovať či vlhkosť múra klesá a až potom aplikovať sanačnú omietku.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 dobré,
Odpovedať
Profilova fotka
@stanica a @jan45 Ďakujem pekne. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Dobrý večer. Mal by som otázku ohľadom ošetrenia vlhnúcej steny. Tak dnes som nahodil prvú vrstvu - "špric" z hrubej sanačnej omietky. Múr bol oklepaný na holý kameň, potom odstránené všetký voľné časti, ako kamene a výplň medzi kameňmi. následne som stenu omietol cirokovou metlou a celkom na koniec vystriekal vodou. Na vlhkú stenu som potom naniesol už spomínaný "špric" Keď som bol už takmer hotový, tak sa ma sused - inakšie murár - pýta, že čím to robím? Hovorím redšou hrubou sanačnou omietkou. Zalomil rukami a povedal - zle, všetko zle - to si mal robiť cementovým "špricom" Toto Ti držať nebude. Hovorím a aký význam by to potom malo, ak by som dal cementový "špric" a na ten potom sanačnú omietku? Lebo vraj tak sa to robí. A teraz poprosím o radu. Spravil som to naozaj zle? Ja som presvedčený, že nie. Tu je postup, ako som to robil. https://picasaweb.google.com/11560396... Ďakujem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
To bol výztižný popis, "takto sa to robí" urobili ste to správne, treba rešpektovať postup výrobcu. Ďaľší krok je zaplniť nerovnosti, na viackrát, treba dodržať max. hrúbku použitej malty, asi 1,5 cm (podľa výrobcu).
Odpovedať
Profilova fotka
Omietka vlhla vo výške kde bola prilepená o stenu.Tam kde je už odutá tak výrazne nevlhne.Sanačný špric sa vyrába podľa výrobcu omietky.Ale čistý cementový špric sa na kameň nedáva ,aspoň o tom nič neviem.Pozor na farby nemaľovať akrylátmi ,neobkladať,.
Odpovedať
AHOJ zdedila som starsi dom z tufy a hlinou spajany hrubka steny 80 cm bez zakladou.mur vlhne respektive omietka je mokra do vysky viac ako meter,ale zo zadu su dierave valovce a tiez odkvap ktory vedie do zeme cize ide vsetko do muru si myslim.PORADTE AKO VYSUSIT? mame zamer odkopat z vnutra a vyhodit drevenu podlahu a oddrenazovat po obvode muru .Co myslite treba aj z vonku a ako? a tiez co sted miestnosti tam by nemalo viest tiez to drenazovanie ?podlahu planujem vykopat a postup? planujeme dlazbu. A este jedna vec tento mur je z casti mur z kamena a pokracuke murom z tufy neni izolovany z vonku a nema zaklady cely dom.pibnica nieje. vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
akú vodu bude odvádzať vnútorná drenáž? je tam prameň? Treba odvetrať základy po obvode zvonku a hlavne zabrániť vode zo strechy podtekať pod dom.Základy má, ale plytké, to len teraz sa robí "nezámrzná " hľbka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@antonmesaros @jan45 Ďakujem pekne za odpovede. :-)
Odpovedať
@jan45 vdaka za odpoved. udvetranie vonkajsej steny som nerozumela ako sa robi? aj vnutorna stena je mokra lebo to su vlastne dva domu do elka a bud to presakuje podlahov z obvodoveho muru alebo tam v podlahe je skvara a ta drzi vdu.Hladam odpovedu porary ludi ,ktory z tym uz maju skusenost lebo chceme aj polahu drevenu a v kuchyni a kupelna beton vyhodit a urobit dlazbu stropy su hrady.
Odpovedať
Profilova fotka
@wydra to nie je na takéto radenie, to chce projekt,
Odpovedať
hej ved projekt dam urobit len tiez je dobre aj konzultovat z tymi co uz mju skusenosti a porovna t ako to kto urobil a ci to aj funguje ?lebo ked pojdeme podla projektua nebude to fungovat tak to bude dalsi vydavok a niekedy su moc moderny alebo moc staromodny /napr odizolovat drenazou a obalit textiliou jedny radia iny ze ked sa to obali sa top upcha .a poznate nejakeho dobreho prejektanta?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?