Tepelné čerpadlo IQ Quantum

Nazdar, Vie mi niekto poradiť? Mám tepelné čerpadlo IQ Quantum 9 kW, monoblok, a zamrzlo mi (podotýkam, tri dni sa len temperovalo). Pri spustení, samozrejme, vznikli mechanické poškodenia. Lokalita pod Nízkymi Tatrami. Samozrejme, viem to reklamovať, len moja otázka je či s takýmto niečím má niekto skúsenosť a či nie je problém hlavne ten monoblok.
Odpovedať
Profilova fotka
@0ka0 na zamrznutie sa reklamacia nevstahuje. Mas tam mat prostriedky, ktore zamrznutiu bud zabrania, alebo ho aspon signalizuju aj po vypadku napatia. Monoblok problem nie je, len to musi montovat clovek, ktory tieto veci vie vyriesit.
Odpovedať
Mne ale zamrzla voda v systéme, bol dočasný výpadok prúdu. Mne to príde ako ten monoblok, keďže tam voda prúdi aj vo vonkajších priestoroch.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od 0ka0:

Mne ale zamrzla voda v systéme, bol dočasný výpad…
@0ka0 ked pri reklamacii pouzijes slovne spojenie "vypadok prudu" tak uz dalej ani nemusis pokracovat :-) Skus to vyreklamovat ako vadu na zariadeni i ked vsetci budu vediet kde je pravda.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od 0ka0:

Mne ale zamrzla voda v systéme, bol dočasný výpad…
@0ka0 @mgx sa ti snazil vysvetlit, ze poskodenie monoblokoveho TC kvoli vypadku prudu nie je chyba tohto vyrobku a pravdepodobne ti preto reklamaciu neuznaju. To ze taketo nieco hrozi u tohto typu TC je jeho nevyhoda, ktora sa da eliminovat roznymi sposobmi pri montazi. To ze si to nemal nie je chybou vyrobcu TC, ale tvoja respektive projektu podla ktoreho si si to dal namontovat, alebo firmy ktora ti ho montovala ak spravny projekt nedodrzala.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@0ka0 na zamrznutie sa reklamacia nevstahuje. Mas…
@mgx vo všeobecnosti monoblok v sebe nemá "ventily", ktoré v prípade poruchy alebo výpadku môžem otvoriť a zabezpečiť tak ochranu proti zamrznutiu ? Nemyslím samostatne protimrazové ventily mimo monobloku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@mgx vo všeobecnosti monoblok v sebe nemá "ventil…
@purplesticks Preco by mal clovek chodit von a vypustat medium zo systemu? Je potrebne pouzit nemrznucu zmes...
Odpovedať
Profilova fotka
@purpesticks - vacsina TC vypustaci ventil ma. Ak aj nema, nie je problem dorobit. Monoblock musi byt zatepleny a nainstalovany tak, ze nejake 2 dni bez elektriny vydrzi (za podmienok pomocneho ohrevu z baterie alebo pretacania kotlovej vody DC cerpadlom). Ak aj nie, existuju nudzove postupy (vypustenie vody manualne alebo servom na 12/24V, nudzove pretacanie vody cez pomocny zdroj alebo DC cerpadlo). @rapidek vacsina vyrobcov pouzitie glykolu nedovoluje. Musi to byt explicitne povolene. Glykol ma dalsie nevyhody - je to brutalny sajrat, ktory nemozes vypustit kade tade, do bezneho systemu by som ho nedaval ani nahodou a SCOP glykolovej zmesi je maximalne 3.0. Robit nezamrzny system je v nasich podmienkach hlupost, treba vyriesit aby TC nevypadlo a ak vypadne, aby sa pretacala voda alebo vyhrievala alebo aby sa nutna cast vypustila.... alebo nemontujem monoblok a montujem split, ak byvam na valale, kde je kazdy tyzden 2 dni bez elektriny.
Odpovedať

@purpesticks - vacsina TC vypustaci ventil ma. Ak…
@mgx propylenglykol by mal byt netoxicky, alebo pouzit etanol.
Odpovedať
Profilova fotka
@rapidek bol by som roooooooooozhodne opatrny....dnes uz aj denaturak lepta jak kyselina. Bezny pitny lieh by mal byt OK. Na mojom TC je pouzitie liehov zakazane, nevadi mi to. Bezna spotreba protimrazu je 50W, raz za 10 minut pretoci cerpadlo. Ak by distribucka zdochla, vydrzim aj mesiac....
Odpovedať

@rapidek bol by som roooooooooozhodne opatrny....…
@mgx mal som sa leprie vyjadrit, myslel som spiritus, pitny lieh.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?