Spoločný pozemok: Práva a povinnosti pri prístupe áut a susedských sporoch

Anonymný autor
Autor diskusie
Ahojte. Idem si trošku pre radu, lebo každú chvíľu prídu s novými....požiadavkami 🫢😄 A iba chcem vidieť s čím a ako sa "brániť " Skúsim v jednoduchosti opísať našu situáciu... Máme spoločný pozemok . My sme väčšinový vlastníci (6/8) Pozemok je vedený ako nádvorie. My máme na ňom aj rodinný dom. Prvý problém je že Susedia si stále "nárokuju" aby bol celý pozemok voľný na to aby mohli prejsť autami (osobné, nákladné, žumpárske) Vadí im rýna, strieška na dome, stôl a stoličky, detské pieskovisko, momentálne aj stavebný materiál lebo prerábame no jedným slovom vadí im každý náš krok . Chodia a fotia si všetko čo je na dvore 🥴 Dvor nieje veľmi široký, keď sa vojde s väčším autom už ani neotvoríte dvere. My však nesúhlasíme aby sa chodilo autom, ani my sami tam autom nechodíme a to sme tam nonstop, nosíme materiál od brány až po vchod do domu nakoľko tam nieje žiadny spevnený povrch a stačí že trošku naprší a už sa hlina prepadá aj pod 15kg dieťaťom, postupne chceme aj zveľaďovať pozemok, lebo keď sme prišli bol otrasný a zanedbaný. Oni sa ku svojmu domu dostanú aj iným vstupom, nie len tým ktorý vedie cez spoločný pozemok, keď sme im to povedali nech chodia teda tadiaľ až k dverám s autom, pýtali sa prečo by si oni mali ničiť svoj pozemok na otázku prečo by mali ničiť tento pozemok spoločný, zostalo ticho . Peší prístup majú bez obmedzenia ale tie auta a žumpári ma fakt "desia" Ďalšia otázka taka len do budúcna keby už vážne ide do tuhého 😄 Musí byť dodržaný iba vstup na pozemok spoločný aby sa tam dostali alebo musí byť dodržané že sa cez neho dostanú aj na svoj vlastný pozemok k domu, na ten vlastný pozemok majú iný vchod kadiaľ sa dostanú. Oni sa aj pri tom prechode autom vždy ohradia tým, že toto im je viac pohodlné 🤷‍♀️... Ja fakt nechcem mať zle susedské vzťahy, veď sused je základ hlavne pri spoločnej veci . Ale aby som ja nemohla ani prdnúť na pozemku aby oni mohli chodiť hore dole autami to mi príde nefer 🤷‍♀️. O tom že sa nechcú podieľať na oprave brány a plotu ktoré sú v otrasnom stave nejdem ani komentovať. Za leto aj 20x kosim trávnik a oni nič, kým sme sa o pozemok nestarali a bol zarastený ani tadiaľ nechodili (mám to od viacerých susedov) Každé jedno riešenie a že ich bolo veľa, hneď zavrhnú ... Zaujíma ma teda či mám "právo" nesúhlasiť s tým aby chodili autami a aby mi zakazovali hore spomenuté veci 🤷‍♀️... Prosím len ma šetrite 😄 a berte ohľad že v takejto situácii som prvý krát, myslela som že keď je to nádvorie budeme to využívať ako nádvorie a nie ako prístupovú cestu, kľudne ich aj na kávičku pozvem 😀 Snáď som nevynechala žiadny detail a bude pochopené na čo hľadám odpoveď 😁 Majte sa pekne:))
Odpovedať
Profilova fotka
je to skor na psychologa, ale kludne aj pravnika :). 1) podielove spoluvlastnictvo Každý spoluvlastník má právo užívať spoločnú vec primerane svojmu podielu. Vy máte 6/8, susedia spolu 2/8. Podľa zákona nemôžu menšinoví spoluvlastníci diktovať väčšinovým, ako sa má pozemok užívať. O bežnom užívaní rozhoduje dohoda, a ak nie je dohoda, rozhoduje väčšina podľa podielov. Obe strany maju moznost "dohodnut sa" na sude. 2) jazda autom po spolocnom pozemku - Nie, ak im to výslovne nepovoľujete vy ako väčšina. - Automatický nárok na prejazd autom nemajú, pokiaľ: Ak je pozemok nie je vedený ako cesta (u vás je to “nádvorie” = to je veľký rozdiel). Nemajú na vás zriadené vecné bremeno (právo cesty). — Keď ho nemajú zapísané v katastri, tak jednoducho nemajú právny nárok na jazdenie autom. --- Pohodlnosť (“nám je to bližšie”) nie je právny dôvod. A ak existuje iný vstup na ich vlastný pozemok, potom nemajú dôvod tvrdiť, že tu majú “nevyhnutný” prejazd. 1. Napíšte susedom slušné písomné oznámenie (preukázateľné). Nie hádka – formálne, vecne. Obsah: Pozemok je nádvorie, nie komunikácia. Vy ako väčšinoví spoluvlastníci nesúhlasíte s jazdením áut. Peší prístup ostáva zachovaný. Veci na dvore nebránia pešiemu prístupu. Žiadate, aby prestali neoprávnene otvárať bránu a jazdiť autom. Údržba a náklady sa delia podľa podielov. Týmto si zabezpečíte dôkaz, že ste im to oznámili. 2. Ak to nebudú rešpektovať → volá sa „obrana proti zásahu do spoluvlastníckeho práva“ Dá sa riešiť: výzvou cez advokáta (väčšinou stačí), žalobou (ale to je až posledná možnosť – často netreba). 3. Na bránu môžete dať zámok, pokiaľ im ostane peší prístup. To je legálne. Autom prejsť nemusia. Pesi pristup zachovat musite. Dalsi postup je len sud :) Papiere Vam za poplatok spise kazdy pravnik...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

je to skor na psychologa, ale kludne aj pravnika …
@mgx vždy máte triezve pripomienky ale tento príspevok je excelentný.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@mgx vždy máte triezve pripomienky ale tento prís…
@jan45 Nie som si dočista istý, či je ten príspevok vo všetkom relevantný. Väčšinový vlastník totiž nemôže sám od seba, iba tak, určovať pravidlá, čo sa smie - nesmie na pozemku. A už nedajbože nie toto, že zamkne bránu a určí, že smie sa na pozemok vstúpovať jedine pešo. Morálne právo síce na to má, ale právne nie. V tomto konflikte môže pomôcť len reálne rozdelenie pozemku súdom, nič iné. A keď je minoritný vlastník dobre podkutý, ešte aj toto vie riadne skomplikovať, či až prekaziť. Stále platí: PánBoh dal volky, diabol spolky. .
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@jan45 Nie som si dočista istý, či je ten príspev…
@petersd bohuzial ano vacsinovy vlastnik moze. Ma na to dokonca aj pravo. Tak funguje podielove spoluvlastnictvo. Mensinovy sa moze iba domahat svojich prav sudnou cestou.
Odpovedať

@petersd ale tak isto ani oni nemozu len tak "znicit zamok a ist na pozemok ak im to druha strana "vacsinova nedovoli" takze to sudne skonci jednou alebo mozno druhou stranou ktorej to bude vadit viac / bude chciet nato vynalozit peniaze, mozno len skusaju a provokuju z principu, ale ked zistia, ze to nieje jednostranne jednoduche a musia dat na sud, nakoniec sa dohodnu a budu chodit opacne ... je to bezne, ze niekto si mysli, ze je viac a staci ho razne "uzemnit" takze ano, idealne im to oznamit, zamknut branu a co myslite, ze sa stane ked zavolaju policiu a ta pride a zisti ze ju zamkol "druhy" vlastnik ? proste si treba dupnut a netolerovat to ticho ... tak ako aj u kolegu suseda chodila ze nech neparkuje pred svojou branou lebo ona oproti na ulici ma uzky vjazd a "nevie" sa vytocit, pritom to uplne pohode ide len bola pohodla otocit 2x navyse volantom kym tam nikto nebyval oproti tak stacilo na 1x ...ale jeho problem nieje, ze ona ma uzky vjazd, mohli mat aj sirsi a cesta na ulici je tak ze prave na kolegovej strane su parkovacie miesta, takze on v rade pred branou moze a ona na druhej strane nie ... ked si mily, moralny, ochotny, ludia to zneuziju ...
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie

Odpoveď na príspevok od mgx:

je to skor na psychologa, ale kludne aj pravnika …
@mgx ďakujem krásne, som rada že aj "nezaujata" strana mi potvrdila čo som si myslela . Nie, vecné bremeno nieje, pozemok je nádvorie, žiadna prístupová cesta, preto som aj súhlasila s kúpou domu kde je spoločný pozemok, aj predtým sme fungovali na jednom dvore 3 Susedia keď sme boli v podnájme, ale to auto jednoducho nepripadá v úvahu, keby je to veľký plac nič nepoviem ale ako vravím, ledva osobné auto sa tam zmestí, jazdili by nám tesne vedľa domu a hrozí reálne poškodenie fasády a dokonca aj inžinierske siete tade vedú a ten a tá pôda je fakt hrozne mäkká aj statik nám povedal že to vôbec neodporúča a už vôbec nie nákladné autá. Celkovo robia veľa problémov, majú takú bránku na vedľajší pozemok že keď sa malý o neho oprel takmer to na neho spadlo a nič s tým nerobia . 🤦‍♀️ bude to ešte zaujímavé ale budem si stáť za tým že autom nie 🥴 Ešte raz ďakujem za odpoveď 😊
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie

@petersd ani pokiaľ je to nádvorie a nie prístupová cesta? Mne peší prejazd nevadí, ja ich aj na kávu pozvem keď si ju budem cez leto vonku piť, ale aby ja som nemohla nič aby oni mohli chodiť autom mi nepríde fér tak neviem . Keby je to prístupová cesta a je spevnený povrch nepoviem pol slova ale kupovala som dom s pozemkom kde je dvor nie cesta a tak to chcem aj užívať 🤷‍♀️. Každopádne ďakujem krásne aj za váš pohľad na vec 😊
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@petersd ale tak isto ani oni nemozu len tak "zni…
@shadowmilan ja som povedala že si za tým budeme stáť, chystáme sa aj ku právnikovi. Zo začiatku boli veľmi drzý a hrubý no po pár krát ako sme sa nedali trošku im spadol hrebienok, len mám obavu že je to ticho pred búrkou 😬 tak som zvedavá, ako to bude pokračovať. Ďakujem aj za váš názor na vec 😌
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?